in

10 μέρη που πρέπει να δεις στο Κάιρο

Είναι τόσο εύκολο να ερωτευτεί κανείς μια πόλη όταν η ιστορία είναι τόσο μοναδική όσο αυτή του Καΐρου.

Η «Μητέρα του Κόσμου» είναι μια από τις μεγαλύτερες και πολύβουες πόλεις του κόσμου και η ιστορία της που ξεδιπλώνεται πολλούς αιώνες πίσω, θα σας μαγέψει.

1 . Πυραμίδες της Γκίζας

Οι πυραμίδες της Γκίζας είναι από παλαιότερα σωζόμενα κτίσματα και είναι οι πιο διάσημες πυραμίδες του κόσμου. Η κατασκευή ανάγεται στο 2580 π.Χ. και βρίσκονται στη Νεκρόπολη της Γκίζας. Το σύμπλεγμα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε για τον ενταφιασμό Φαραώ και κατασκευάστηκε από την τέταρτη δυναστεία των Αιγυπτίων. Στην αρχαία Νεκρόπολη της Γκίζας ανήκουν: η Πυραμίδα του Χέοπα, γνωστή και ως «η Μεγάλη Πυραμίδα», η λίγο μικρότερη Πυραμίδα του Χεφρήνου και η σχετικά μετρίου μεγέθους Πυραμίδα του Μυκερίνου. Ανήκουν και οι τρεις στην Τέταρτη δυναστεία.  

2 . Η Σφίγγα

Σε μικρή απόσταση με το αυτοκίνητο από την πλευρά του οροπεδίου της Γκίζας θα φτάσετε στα πόδια της Σφίγγας, ένα άλλο αινιγματικό σύμβολο της αρχαίας Αιγύπτου. Ένα αρχαίο θαύμα, το ξαπλωμένο λιοντάρι με ανθρώπινο κεφάλι κάθεται περήφανα στη δυτική όχθη του Νείλου. Για χιλιάδες χρόνια, η μυστηριώδης Σφίγγα κυριαρχεί πάνω από τη Γκίζα, φυλάσσοντας το μόνο από τα επτά αρχαία θαύματα του κόσμου. Εμπνέει σε μεγάλο βαθμό τις φαντασίες αυτοκρατόρων, ποιητών, καλλιτεχνών, μελετητών και ταξιδιωτών για αιώνες και παραμένει ένα πραγματικά αινιγματικό χαρακτηριστικό του Καΐρου.

3 . Το Αιγυπτιακό Μουσείο

Η εντυπωσιακή συλλογή αρχαιοτήτων που εκτίθεται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου το καθιστά ένα από τα σπουδαία μουσεία του κόσμου. Το μουσείο στεγάζει μια μοναδική συλλογή με περισσότερα από 160.000 κομμάτια της αρχαίας αιγυπτιακής ιστορίας. Τα δωμάτια του μουσείου είναι  αφιερωμένα σε μερικές από τις πιο ευημερούσες δυναστείες της Αιγύπτου που παρουσιάζουν τον τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Φαραώ. Στα κυριότερα εκθέματα περιλαμβάνονται η μάσκα θανάτου, οι σαρκοφάγοι του Τουταγχαμών και ο θρόνος λιονταριού του Φαραώ.

4 . Το Παλαιό Κάιρο

Αυτή η πλευρά του Καΐρου είναι το παλαιότερο μέρος οικισμού και θρησκευτικής λατρείας στην περιοχή, συνδυάζοντας ισλαμικές, χριστιανικές και εβραϊκές ιστορίες. Περνώντας στα στενά σοκάκια, θα βρεθείτε σε ένα πολιτιστικό και θρησκευτικό σταυροδρόμι. Ανακαλύψτε το τζαμί Amr, το πρώτο που χτίστηκε στο Κάιρο, τη συναγωγή Ben Ezra, που χρονολογείται από τον 9ο αιώνα, καθώς και μερικές από τις παλαιότερες εκκλησίες του κόσμου, όπως η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και η Κρεμαστή Εκκλησία, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα. Το Παλαιό Κάιρο είναι πιο εύκολα προσβάσιμο με το μετρό του Καΐρου στο σταθμό Mar Girgis.

5 . Το παζάρι Khan el Khalili

Περπατείστε στο Μεσαιωνικό Ισλαμικό Κάιρο για ένα ανατολίτικο ταξίδι φαντασίας στη χώρα των μπαχαρικών, των πολυτελών υφασμάτων και των αρωμάτων. Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μνημεία και τζαμιά από την ισλαμική περίοδο, αλλά το στολίδι της είναι αναμφίβολα το παζάρι Khan el Khalili. Ιδρύθηκε τον 14ο αιώνα και είναι μία από τις πρώτες αγορές του κόσμου, καθώς και ένας λαβύρινθος με στροφές και στενά δρομάκια. Οτιδήποτε μπορεί να αγοραστεί εδώ και εάν ένας έμπορος δεν έχει αυτό που ψάχνετε, θα βρει ευτυχώς κάποιον άλλον που το έχει. Μην ξεχάσετε όμως να παζαρέψετε.

6 . Το Τζαμί Al-Azhar

Χτισμένο το 970 μ.Χ., το Al-Azhar είναι ένα από τα νεότερα τζαμιά του Καΐρου και ο σεΐχης θεωρείται η υψηλότερη θεολογική αρχή μεταξύ των μουσουλμάνων της Αιγύπτου. Το κτίριο έχει δει εκτεταμένες ανακαινίσεις κατά την περίοδο των χιλιάδων ετών, καθιστώντας έτσι ένα αρμονικό μείγμα αρχιτεκτονικών στυλ. Το τζαμί εκθέτει τρεις μιναρέδες που χρονολογούνται από τον 14ο, τον 15ο και τον 16ο αιώνα, ενώ η κεντρική αυλή είναι το αρχαιότερο χτισμένο τμήμα. Το κτίριο φιλοξενεί επίσης το δεύτερο παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, που χρονολογείται από το 988 μ.Χ., με τη μεγάλη σύγχρονη πανεπιστημιούπολη.

7 . Ο Πύργος του Καΐρου

Αυτός ο πύργος ύψους 187 μέτρων είναι το δεύτερο πιο διάσημο ορόσημο του Καΐρου μετά τις Πυραμίδες. Η θέα 360 μοιρών του πύργου απολαμβάνεται καλύτερα αργά το πρωί, αφού το νέφος της πόλης καεί. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να κάνουν κράτηση για τραπέζι στο Sky Garden Café το οποίο βρίσκεται σε έναν όροφο κάτω από τον όροφο παρατήρησης και προσφέρει μερικές υπέροχες πανοραμικές ώρες για δείπνο.

8 . Η Ακρόπολη του Καΐρου

Σε μια επιβλητική τοποθεσία στους πρόποδες των λόφων Mokattam, η ακρόπολη του Καΐρου χτίστηκε από τον Saladin το 1176. Η αρχική δομή που παρουσίασε έχει εξαφανιστεί εδώ και πολύ καιρό εκτός από τα ανατολικά εξωτερικά τείχη, αλλά μια κληρονομιά ηγεμόνων έκαναν τις δικές τους προσθήκες. Το Τζαμί του Μωάμεθ Αλί είναι το πιο διάσημο μνημείο και ο κύριος λόγος για επίσκεψη. Η λευκή του πέτρα και οι ψηλοί δυσανάλογα λεπτοί μιναρέδες είναι ένα από τα πιο σπουδαία ορόσημα του Καΐρου. Ο άλλος μεγάλος λόγος για να έρθετε εδώ είναι η Gawhara Terrace για την καλύτερη πανοραμική θέα στην πόλη.

9 . Το Κοπτικό Μουσείο

Η γοητεία του Καΐρου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από την ποικιλία των διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών. Αυτό το μουσείο μαρτυρεί την πολυπολιτισμικότητα του Καΐρου. Ιδρύθηκε το 1908 και στεγάζει την Κοπτική τέχνη, που ξεκινά από τις πρώτες μέρες του Χριστιανισμού στην Αίγυπτο μέχρι το πρώιμο Ισλάμ. Εμφανίζοντας ένα περίτεχνο τμήμα ξυλογλυπτικής, οι στοές του περιέχουν γλυπτά που δείχνουν ίχνη της Πτολεμαϊκής περιόδου, πλούσια υφάσματα και ολόκληρους τοίχους τοιχογραφιών μοναστηριού. Ο πρώτος όροφος φιλοξενεί το παλαιότερο βιβλίο των ψαλμών στον κόσμο, τους Ψαλμούς του Δαβίδ, με δύο αυθεντικά ξύλινα καλύμματα.

10 . Ο ποταμός Νείλος

Κανένα ταξίδι στο Κάιρο δεν είναι πλήρες χωρίς ένα ταξίδι στον πανάρχαιο Νείλο. Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε πλωτά εστιατόρια και κρουαζιερόπλοια, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται πραγματικά με μια χαλαρωτική και ευχάριστη εμπειρία στο ποτάμι σε μια φελούκα. Ελάτε σούρουπο, όταν η πρόσκληση για προσευχή αντηχεί γύρω από το Κάιρο, επιβιβαστείτε σε ένα από αυτά τα παραδοσιακά ιστιοφόρα και ζήστε την υπέροχη γαλήνη που μπορεί να προσφέρει ο Νείλος. Η ιστιοπλοΐα κάτω από τον ίδιο ποταμό που έκανε η Κλεοπάτρα πριν από πολλούς αιώνες είναι μια πραγματική απόλαυση.

Σου άρεσε το άρθρο;

18 Points
Upvote Downvote

Σχόλια

Leave a Reply

One Ping

  1. Pingback:

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Ιορδανία: Ζήσε μια ονειρεμένη νύχτα στην αραβική έρημο κάτω από τα αστέρια -

Ιορδανία: Ζήσε μια ονειρεμένη νύχτα στην αραβική έρημο κάτω από τα αστέρια

Ισλανδία : το άγνωστο φαράγγι Studlagil που κόβει την ανάσα -

Ισλανδία : το άγνωστο φαράγγι Studlagil που κόβει την ανάσα