1 . Κάστρο και Αρχαιολογικό Μουσείο
Το Κάστρο της Λαμίας δεσπόζει στην κορυφή ενός βραχώδη βράχου και γίνεται αμέσως αντιληπτό κατά την είσοδο στην πόλη. Την εποχή του Όθωνα ανεγέρθηκε στο κέντρο του μεσαίου πλατώματος ένα διώροφο ορθογώνιο κτίριο που αποτελούσε στρατώνα ως τις αρχές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σήμερα σε αυτό το κτίριο στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Το αρχαίο τείχος γύρω από το Κάστρο διατηρείται σε όλη του την έκταση σε πολύ καλή κατάσταση λόγω της συνεχούς χρήσης και των διαδοχικών επισκευών. Το Κάστρο χρονολογείται από την εποχή του Χαλκού.
2 . Πλατεία Ελευθερίας
Σε πολύ κοντινή απόσταση με τις άλλες κεντρικές πλατείες της πόλης, απλώνεται η πιο πολυσύχναστη πλατεία της Λαμίας. Εδώ βρίσκονται τα περισσότερα καφέ και μπαρ της Λαμίας και είναι «ζωντανή» από το πρωί ως αργά το βράδυ. Περιτριγυρισμένη από πεζόδρομο, μαγαζιά εστίασης και διασκέδασης, αποτελεί την «καρδιά» της πόλης. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται και ο εντυπωσιακός Μητροπολιτικός Ναός της Λαμίας που δίνει την δική του ιδιαίτερη νότα στην πλατεία. Παράλληλα και από την κάτω πλευρά της πλατείας, θα βρεις τα πιο γραφικά και πολυσύχναστα σοκάκια της πόλης όπου συχνάζουν οι φοιτητές και οι λάτρεις των τσιπουράδικων.
3 . Πλατεία Λαού- Παραδοσιακά ψητοπωλεία
Σχεδόν δίπλα από την πλατεία Ελευθερίας, θα συναντήσεις την τέταρτη και τελευταία πλατεία στο κέντρο της πόλης. Κάτω από τη σκιά των πλατανιών βρίσκεται το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη. Αν είσαι λάτρης και μερακλής των ψητών, τότε η πλατεία αυτή θα γίνει η αγαπημένη σου. Η Λαμία φημίζεται για τα κρέατα, τα ψητά στις σούβλες που μπορείς να βρεις και να δοκιμάσεις ανά πάσα στιγμή. Δίπλα στα στενά της πλατείας Λαού θα βρεις μερικά από τα πιο αγαπημένα ψητοπωλεία των κατοίκων και οι μυρωδιές καθώς περπατάς στα σοκάκια θα σε τρελάνουν. Μην παραλείψεις να επισκεφτείς και τα διάσημα καταστήματα της πλατείας για να αγοράσεις παραδοσιακά ντόπια λουκούμια, κουραμπιέδες και χειροποίητες χυλοπίτες.
4 . Γέφυρα και Φαράγγι Γοργοποτάμου
Η Γέφυρα Γοργοποτάμου, είναι μία από τις πιο γνωστές γέφυρες στην Ελλάδα και βρίσκεται πάνω από το χωριό της Λαμίας, τον Γοργοπόταμο. Διασχίζει τον Γοργοπόταμο και συνδέει τον Μπράλο με τη Λαμία, ενώ μεταφέρει τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Σ’ αυτή την γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου του 1942 ανατινάχτηκε από αντιστάτες προκειμένου να καθυστερήσει την έλευση των Γερμανών. Ο ποταμός Γοργοπόταμος ανήκει στον εθνικό δρυμό Οίτης και εκεί θα βρεις το δυσκολότερο φαράγγι της Ελλάδας. Το μήκος του φαραγγιού είναι 5 χιλιόμετρα και για την κατάβαση του χρειάζονται 9 με 12 ώρες περίπου. Έχει 35 τεχνικές καταβάσεις, πολλά και ορμητικά νερά, μεγάλους καταρράκτες, στενό κομμάτι, πολλά jump, δηλαδή όλα όσα μπορεί να προσφέρει το canyoning.
5 . Λουτρά Θερμοπυλών
Τα Λουτρά Θερμοπυλών είναι στην πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις της ομώνυμης γνωστής από την αρχαιότητα ιαματικής πηγής και βρίσκονται σε απόσταση 16 χιλιομέτρων από την Λαμία, δίπλα στον οικισμό Θερμοπυλών. Η ιαματική πηγή, σύμφωνα με τη ελληνική μυθολογία, δημιουργήθηκε από τον Ήφαιστο όταν η Αθηνά του το ζήτησε για να πλένεται στα νερά της ο Ηρακλής μετά τους άθλους του και να ανακτά τις δυνάμεις του. Η οργάνωση των πηγών άρχισε το 1935, η θερμοκρασία του νερών είναι 40οC και βοηθούν στη θεραπεία ρευματικών, γυναικολογικών και παθήσεων περιφερειακών νεύρων. Ως ξεχωριστός οικισμός αναφέρονται επίσημα για πρώτη φορά το 1928 και σύμφωνα με το πρόγραμμα Καλλικράτης, μαζί με τις Θερμοπύλες αποτελούν την τοπική κοινότητα Θερμοπυλών που υπάγεται στη δημοτική ενότητα Λαμιέων του Δήμου Λαμιέων.
6 . Μεσαιωνικό Κάστρο και Λουτρά Υπάτης
Πάνω από τον οικισμό της Υπάτης, υψώνεται ένα ξεχασμένο και χαμένο μέσα στα βουνά κάστρο, από το οποίο λίγα πράγματα σώζονται. Έχει όμως ένα πλούσιο παρελθόν. Το κάστρο υπήρξε ένα μέρος της αρχαίας και μεσαιωνικής πόλης της Υπάτης, κάτι σαν ακρόπολη. H τελευταία φορά που το κάστρο χρησιμοποιήθηκε ήταν κατά τον Εμφύλιο, όταν υπήρχε εκεί στρατιωτικό φυλάκιο. Από το κάστρο σήμερα δεν σώζεται σχεδόν τίποτα ενώ το πιο χαρακτηριστικό σημείο είναι το ερείπιο ενός στρογγυλού πύργου που δεν είναι ακριβώς γνωστό σε ποια περίοδο κτίστηκε. Η Υπάτη είναι ιδιαίτερα φημισμένη στην περιοχή και για τα ιαματικά λουτρά της. . Οι πηγές των λουτρών είναι γνωστές για τις ιαματικές τους ιδιότητες από τον 4ο αιώνα π.Χ. Προσελκύει κόσμο όλες τις εποχές του χρόνου όχι μόνο για τα λουτρά αλλά και για μια κοντινή εξόρμηση και ένα απολαυστικό καφέ δίπλα στο πάρκο που υπάρχει δίπλα στο υδροθεραπευτήριο.
7 . Κεφαλόβρυσο Μεξιάτων και Παλαιό Υδραγωγείο
Η περιοχή της Λαμίας διαθέτει κάποια άγνωστα στους περισσότερους επισκέπτες φυσικά τοπία που προσφέρουν μια διαχρονική και απαράμιλλη φυσική ομορφιά. Ένα από αυτά βρίσκεται σε απόσταση 13 χιλιομέτρων έξω από τη Λαμία, στο χωριό Μεξιάτες. Στρίβοντας αριστερά μέσα από το χωριό , ο δρόμος μας οδηγεί σε μια καταπράσινη περιοχή με κρυστάλλινα νερά, την πηγή του Κεφαλόβρυσου Μεξιάτων. Πρόκειται για μικρή όαση με πλατάνια, μια μικρή λιμνούλα, ξύλινες γεφυρούλες και τρεχούμενα παγωμένα νερά. Από τα νερά αυτά ποτίζονταν και ποτίζονται ακόμα και σήμερα πολλές καλλιέργειες. Στην περιοχή Ταράτσα της Λαμίας υπάρχει ένας επίγειος παράδεισος που ξεχάστηκε στο πέρασμα των αιώνων. Το Παλαιό Υδραγωγείο ,όπως ονομάζεται, είναι ένα καταπράσινο μέρος με ποτάμι, καταρράκτη, ένα πέτρινο γεφύρι με σταλακτίτες και έντονη βλάστηση που ενδείκνυται για πεζοπορία και μια βόλτα αναψυχής. Μάλιστα ο δήμος Λαμιέων αποφάσισε πρόσφατα να ξεκινήσει το έργο αλλαγής και αξιοποίησης του συγκεκριμένου μέρους , με στόχο να το μετατρέψει σε ένα στολίδι της περιοχής και σε μια «ανάσα οξυγόνου» για τους ντόπιους και όχι μόνο.
8 . Το πάρκο της Παύλιανης
Το χωριό της Παύλιανης βρίσκεται στην ορεινή Φθιώτιδα και μόλις 40 λεπτά από τη Λαμία. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό των ντόπιων και όχι μόνο καθώς τα τελευταία χρόνια προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Αυτό που την έχει κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή είναι το μαγευτικό πάρκο που φιλοξενεί. Το πάρκο αναψυχής βρίσκεται ανάμεσα από την Άνω και Κάτω Παύλιανη, μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο έλατα, καστανιές, πλατάνια και πλούσια βλάστηση. Η «μουσική γέφυρα» που μοιάζει με πιάνο, είναι ένα από τα πιο ινσταγκραμικά μέρη της περιοχής, η οποία καθώς την διασχίζεις αρχίζουν να ακούγονται μελωδίες πιάνου. Ο νερόμυλος, οι αιώρες, τα χιουμοριστικά παγκάκια, οι «έξυπνες» πινακίδες και οι παραμυθένιες γέφυρες είναι μερικά σημεία που θα σε μαγέψουν κατά την πεζοπορία σου σε αυτό το απίθανο μέρος.
9 . Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας
Σε μια καταπράσινη ορεινή περιοχή και 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λαμίας, βρίσκεται το γυναικείο μοναστήρι της Γεννήσεως της Θεοτόκου της Δαμάστας. Πρόκειται για ένα μοναστήρι γνωστό σε όλη την κεντρική Ελλάδα και πολλοί πιστοί το επισκέπτονται για να πραγματοποιήσουν κάποιο τάμα. Η θέα από το μοναστήρι είναι υπέροχη με την πόλη της Λαμίας να απλώνεται στους πρόποδες του. Τη δεκαετία του 1930 κατοικήθηκε από μια μικρή ανδρική κοινότητα μοναχών ενώ από το 1953 κατοικείται από γυναίκες μοναχές έχοντας σήμερα 13 μοναχές. Στο μοναστήρι βρίσκεται η εικόνα της Βρεφοκρατούσας Θεοτόκου και το μοναστήρι γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου στο Γενέθλιο της Παναγίας.
10 . Άγαλμα Λεωνίδα στις Θερμοπύλες- Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών
Το ιστορικό αυτό αξιοθέατο στο Νομό Φθιώτιδας μας θυμίζει την μεγαλειώδη μάχη που έδωσαν ο Λεωνίδας και οι 300 πολεμιστές του ενάντια στο τεράστιο στρατό του Πέρση Βασιλιά Ξέρξη και την αυτοθυσία τους για την πατρίδα. Το μνημείο αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στις Θερμοπύλες στη δεκαετία του 1950, με δαπάνες των ομογενών της Αμερικής. Εκεί βρίσκεται και το Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.) το οποίο περιλαμβάνει τρεις αίθουσες, τις εφαρμογές των οποίων έχει επιμεληθεί το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει 3D όλες τις λεπτομέρειες της μάχης που δόθηκε στις Θερμοπύλες και να ενεργοποιήσει ο ίδιος με την αφή του τις τρισδιάστατες πληροφορίες.