in , , ,

10+1 πράγματα να δεις στα Ευρυτανικά Άγραφα

Τα Άγραφα είναι ο πιο ορεινός δήμος της Ελλάδας και η περιοχή με την δεύτερη καθαρότερη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη σύμφωνα με την UNESCO. Τα βουνά των Αγράφων ανήκουν γεωγραφικά σε δύο νομούς, με το μεγαλύτερο μέρος τους να βρίσκεται στην Ευρυτανία και ένα μικρότερο στην Καρδίτσα. Βρίσκονται στο κέντρο της Ρούμελης και έχουν να επιδείξουν πλούσια ιστορική θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Τα βουνά των Αγράφων πήραν το όνομα τους από το γεγονός ότι οι Τούρκοι δεν κατάφεραν να τα ανακαλύψουν ποτέ, άρα δεν τα κατέγραψαν και έτσι έμεινε το όνομα «Άγραφα».

Το ομώνυμο χωριό «Άγραφα» βρίσκεται στο κέντρο των απόκρημνων βουνοκορφών, όμως όλα τα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες ή μέσα στα βουνά των Αγράφων χαρακτηρίζονται από τους μύθους, τους θρύλους και τις ανεξάντλητες ιστορίες αιώνων.

Τα Άγραφα, γνωστά και ως «Ελληνικά Ιμαλάια» προσφέρουν εκπληκτικά τοπία, απίστευτες εικόνες φυσικής ομορφιάς και κάθε βόλτα σε αυτή την δύσβατη και ανεξερεύνητη περιοχή αναμφίβολα αποτελεί εμπειρία ζωής. Στα Άγραφα έδρασε ο λαϊκός ήρωας, ο πασίγνωστος Κατσαντώνης, ήρωας της επανάστασης και ένα πρόσωπο θρυλικό στην Ελλάδα της Τουρκοκρατίας.

Table of Contents

Λίμνη Κρεμαστών

Το φυσικό στολίδι των Αγράφων είναι η λίμνη Κρεμαστών. Αποτελεί τη μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, την καθαρότερη στην Ευρώπη και την πέμπτη καθαρότερη παγκοσμίως. Δημιουργήθηκε το 1965, κατόπιν κατασκευής του φράγματος των Κρεμαστών και της συσσώρευσης των υδάτινων όγκων των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη. Ένα από τα μεγαλύτερα γεωφράγματα της Ευρώπης αποτελεί το φράγμα της Λίμνης Κρεμαστών, με όγκο  8.130.000 m³. Στην λίμνη διεξάγονται πολλές ξεναγήσεις με βάρκες καθώς επίσης και αγώνες – μαθήματα ναυσιπλοΐας ενώ στα γειτονικά χωριά τα ντόπια ταβερνάκια με θέα στα γαλαζοπράσινα νερά της, θα σας εκπλήξουν.

Η σπηλιά του Κατσαντώνη

Η Σπηλιά του ήρωα Κατσαντώνη βρίσκεται στο χωριό Μοναστηράκι Αγράφων και συγκεκριμένα στον οικισμό «Σύχνικο». Στο ιστορικό αυτό ριζόσπηλο βρήκε καταφύγιο ο ήρωας αφού είχε αρρωστήσει, μεταφερόμενος από τον αδερφό του Χασιώτη από το μοναστήρι του Αη- Γιάννη στο Παλαιοκάτουνο. Ο προεπαναστατικός ήρωας παρέμεινε στη σπηλιά μέχρι την προδοσία του και τη σύλληψή του από τους Τούρκους τον Αύγουστο του 1808. Στη σπηλιά σήμερα πάνω σε πέτρινο τοιχίο βρίσκεται μια μαρμάρινη πλάκα με φωτογραφία του Κατσαντώνη που αναγράφει στο κάτω μέρος “ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΠΗΛΙΑΣ-ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 1808”.

Ιερά Μονή Παναγίας της Τατάρνας

Το μοναστήρι της Τατάρνας αποτελεί θρησκευτικό σύμβολο για όλους τους αγραφιώτες και όχι μόνο. Είναι χτισμένο σε μια κατηφορική πλευρά της Αηδονόρραχης με εξαίσια θέα προς την τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών και τα βουνά του Βάλτου. Η παράδοση τοποθετεί την ίδρυση του Μοναστηριού στις αρχές του 12ου αιώνα, συγκεκριμένα στο 1111μΧ. Το μοναστήρι γιορτάζει κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο μοναστήρι έζησε και δίδαξε για πάνω από μισό αιώνα ο περιβόητος γέροντας Δοσίθεος.

Κάντε βαρκάδα στην λίμνη Κρεμαστών

Με αυτόν τον μοναδικό για την Ελλάδα τρόπο θα εξερευνήσετε την πιο όμορφη τεχνητή λίμνη της Ελλάδας, μέσα από τα φιόρδ, τα γαλαζοπράσινα νερά, τους κρυμμένους καταρράκτες και την θέα των επιβλητικών βουνοκορφών. Στόχος είναι η ανάδειξη των τουριστικών αξιοθέατων και των -καλά κρυμμένων- ομορφιών της περιοχής. Οι βαρκάδες διεξάγονται από τον Απρίλιο έως και τον Σεπτέμβριο.

“Η τρύπα της Τατάρνας”

Το βάραθρο αυτό αποτελεί τόπο μαρτυρίας Ελλήνων κατά την περίοδο 1941- ’44, αλλά δυστυχώς και κατά την περίοδο αργότερα του εμφυλίου. Αναφορές κάνουν λόγο ότι ρίχτηκαν ζωντανοί πάνω από 3000 άνθρωποι από όλη τη Δυτική Ελλάδα. Συγκεντρώνονταν στο χωριό Χαλκιόπουλο Αιτωλοακαρνανίας και μετά από εξαντλητική και βασανιστική πορεία στα βουνά, έφθαναν στο  βάραθρο. Τα σώματά τους βρίσκονται ακόμη στα έγκατα της γης λόγω του αχανούς βάθους αλλά και της ρίψης μεγάλης ποσότητας οικοδομικών υλικών. Υπολείμματα των νεκρών εμφανίζονταν σποραδικά στη Λίμνη Κρεμαστών μέσω των υπόγειων υδάτων.

Το γεφύρι του Μανώλη

Το γεφύρι του Μανώλη ήταν για περίπου 300 χρόνια το μοναδικό πέρασμα που ένωνε τις δύο όχθες του ποταμού Αγραφιώτη. Το 1964 όμως με την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών που δημιούργησε και την ομώνυμη τεχνητή λίμνη πλήθος αξιόλογων χτισμάτων χάθηκαν κάτω από τα νερά της. Το γεφύρι όμως του Μανώλη δεν είχε ακριβώς την ίδια τύχη, ανάλογα με την στάθμη των νερών τις λίμνης αυτό πότε εξαφανίζεται και πότε εμφανίζεται ξανά σταδιακά. Ο επισκέπτης μπορεί να το θαυμάσει από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο ή και τον Οκτώβρη ανάλογα με τις βροχοπτώσεις και τις χιονοπτώσεις στα βουνά κατά την διάρκεια του έτους. Αποτελεί ένα μικρό θαύμα που στέκεται όρθιο παρά τις φυσικές αντιξοότητες κάτω από τα νερά της λίμνης.

Γρανίτσα

Η Γρανίτσα Ευρυτανίας είναι ορεινό χωριό της Ευρυτανίας, χτισμένο σε ύψομετρο 850 μέτρων. Αποτελεί ένα από τα πιο ιστορικά χωριά του νομού με πλήθος σπουδαίων προσωπικοτήτων όπως οι λογοτέχνες Ζαχαρίας Παπαντωνίου και Στέφανος Γρανίτσας, οι ζωγράφοι Λ. Θεοδώρου και Χ. Καγκαράς και πολλοί ακόμα. Η θέα από το χωριο προς το βουνό Καλόγερος είναι πραγματικά εκπληκτική ενώ το Λαογραφικό Μουσείο όπου εκτίθενται σημαντικά αντικείμενα λαϊκής τέχνης καθώς και η προσωπική βιβλιοθήκη των προαναφερθέντων λογοτεχνών αποτελεί σημείο αναφοράς. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου διεξάγεται η φημισμένη γιορτή τσίπουρου του χωριού.

Παλαιά Βίνιανη

Αυτό το ιστορικό χωριό κουβαλάει στιγμές δόξας της σύγχρονης ιστορίας καθώς εκεί στις 10 Μαρτίου του 1944 ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση του Βουνού. Σήμερα, στο παλιό σχολείο που είχε την έδρα της η Κυβέρνηση του Βουνού, λειτουργεί το “Μουσείο Εθνικής Αντίστασης’’. Από εδώ ξεκίνησαν τα τμήματα του Ε.Λ.Α.Σ. και του Ε.Δ.Ε.Σ. για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Δυστυχώς, αυτό το όμορφο χωριό εγκαταλείφθηκε μετά το σεισμό του Φεβρουαρίου του 1966 λόγω των καταστροφών που δημιουργήθηκαν.

Άγραφα(Χωριό)

Γνωστό και χιλιοτραγουδισμένο το χωριό Άγραφα βρίσκεται σε υψόμετρο 880μ. , περιτριγυρισμένο από πανέμορφες βουνοκορφές και απότομα φαράγγια.  Τα Άγραφα περιβάλλονται από σπουδαία βουνά που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία, τις μάχες κατά των Τουρκαλβανών, τους θρύλους, τα παραμύθια, τις παροιμίες, τις παραδόσεις, τα δημοτικά τραγούδια και τα λημέρια των κλεφταρματολών και ιδιαίτερα του ξακουστού θρυλικού Ήρωα και εθνομάρτυρα, Αντώνη Μακρυγιάννη ή κατά κόσμον Κατσαντώνη.

Road Trip στα μαγικά τοπία των Αγράφων

Για να ζήσετε μια πλήρη εμπειρία στα Άγραφα πρέπει να κάνετε ένα roadtrip στα μαγευτικά ποτάμια, στις θρυλικές γέφυρες, στα εκπληκτικά τοπία και στα επιβλητικά βουνά. Παράλληλα εξερευνήστε τα παραδοσιακά χωριά και ανακαλύψτε τα μονοπάτια που περπάτησαν εθνικοί ήρωες και θρύλοι του παρελθόντος, γευτείτε τη ζεστή φιλοξενία των ντόπιων και ανοίξτε νέους γευστικούς ορίζοντες με την τοπική κουζίνα.

Πανελληνιο Αναρριχητικό Φεστιβάλ

Μια ιδέα που έγινε θεσμός πραγματοποιείται κάθε Αύγουστο μεταξύ των χωριών Τοπολιάνων και Βαλαώρας, στα αναρριχητικά πεδία «ΕΥΡΥΤΟΣ» στο σαν βγαλμένο από παραμύθι «Φαράγγι Μπουζονίκου». Πλούσιες δραστηριότητες που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα, χαρίζουν στους επισκέπτες μοναδικές στιγμές. Αναρρίχηση, ραπελ, deep solo water event, βαρκάδες, είναι μόνο μερικά από αυτά θα δει κανείς και θα κάνει!

Άγραφα…. Ο τόπος των θρύλων και των μύθων!

Ανακαλύψτε τα!

Σου άρεσε το άρθρο;

Τρίκορφο: Ένας μαγευτικός προορισμός για ήσυχες διακοπές στη Ναυπακτία -

Τρίκορφο: Ένας μαγευτικός προορισμός για ήσυχες διακοπές στη Ναυπακτία

Κότορ: Ανακαλύψτε τη μαγική καστροπολιτεία του Μαυροβουνίου -

Κότορ: Ανακαλύψτε τη μαγική καστροπολιτεία του Μαυροβουνίου