in

10 εκπληκτικές πεζοπορικές εξορμήσεις στην Ελλάδα

Εκτός από ένας ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές, η Ελλάδα είναι επίσης ένας τέλειος ταξιδιωτικός προορισμός για όσους αγαπούν την πεζοπορία και γενικότερα τον εναλλακτικό τουρισμό. Υπάρχουν εκατοντάδες απίστευτα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα. Τα βουνά αποτελούν περισσότερο από το 80% του τοπίου της χώρας. Ανάμεσα στις αμέτρητες πεζοπορίες που διατίθενται στην Ελλάδα, υπάρχουν και αυτές που ξεχωρίζουν, όπως στην Ήπειρο, στην Θεσσαλία, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Κρήτη αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Για αυτό τον λόγο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν την Ελλάδα για τις πεζοπορικές τους διακοπές και όχι μόνο.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για μερικά από τα 10 πιο συναρπαστικά μονοπάτια. Υπάρχουν επιλογές για όλες τις ηλικίες, τις εμπειρίες και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Κάποιες από τις πεζοπορίες μπορεί να είναι απαιτητικές, πολυήμερες εκδρομές. Ωστόσο, πολλές από τις διαδρομές μπορούν να πραγματοποιηθούν σε μια μέρα ή και σε λίγες ώρες. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το οδοιπορικό μας!

Μέτσοβο – «Στα χνάρια της Αρκούδας» (Ursa Trail) – Ήπειρος

Το Μέτσοβο στέκεται αμφιθεατρικά στην οροσειρά της Πίνδου, στον νομό Ιωαννίνων. Η πόλη είναι ένας δημοφιλής προορισμός απόδρασης για τους Έλληνες αλλά και τους ξένους. Η κουλτούρα του Μετσόβου είναι μοναδική και εντελώς διαφορετική από αυτήν που συναντάται αλλού στην Ελλάδα, αφού πρόκειται για έναν παραδοσιακό βλάχικο οικισμό.

Το μονοπάτι Ursa είναι καλά σημαδοτημένο με πινακίδες που εμφανίζουν αποτυπώματα ποδιών αρκούδας (Ursa). Το μονοπάτι περιλαμβάνει διαδρομές διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας (100χλμ, 40χλμ, 20χλμ, 11χλμ 4,6χλμ). Κάποιες διαδρομές, όπως εκείνη των 20 χλμ., εκτός από πυκνά δάση, κυματιστούς λόφους και ευωδιαστά λιβάδια, διασχίζει σημαντικά αξιοθέατα της πόλης πολιτιστικού και  θρησκευτικού ενδιαφέροντος (Δημαρχείο, Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής, πάρκο του Αγίου Γεωργίου, Οινοποιείο-Ξενοδοχείο Κατώγι Αβέρωφ, μουσείο Τσανάκα).

Αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη επίσημη ιστοσελίδα για τις διαδρομές που οργανώνονται κάθε χρόνο: www.ursatrail.gr

Μονοπάτι του Μαινάλου – Αρκαδία (Menalon Trail) – Πελοπόννησος

Το Μονοπάτι του Μαινάλου βρίσκεται στην Αρκαδία, στην Πελοπόννησο, μια περιοχή πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό. Πρόκειται για το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα, από την European Ramblers Association. Το μονοπάτι, μήκους 75 χλμ., είναι οργανωμένο σε 8 τμήματα, περνώντας μέσα από τα χωριά Στεμνίτσα, Δημητσάνα, Ζιγοβίστι, Ελάτη, Βυτίνα, Νυμφασία, Μαγούλιανα, Βαλτεσινίκο, Λαγκάδια – χωριά απείρου κάλλους και ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας – συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη του τουρισμού και των τοπικών υπηρεσιών. Οι πεζοπόροι μπορούν να επιλέξουν να καλύψουν όλα τα τμήματα για πολλές ημέρες ή να κάνουν μικρότερες διαδρομές, ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Είναι προτιμότερο να οργανώσετε αυτή την πεζοπορία από τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη επίσημη ιστοσελίδα του μονοπατιού menalontrail.eu

Φαράγγι της Σαμαριάς – Κρήτη

Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Όρη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χλμ. μήκος, ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη. Η πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς θεωρείται μια από τις εμπειρίες που δεν πρέπει να χάσετε στην Κρήτη. Ωστόσο, δεν είναι εύκολη πεζοπορία. Το φαράγγι επιδεικνύει μια ακατέργαστη ομορφιά, με τους ψηλούς κάθετους βράχους που φτάνουν μέχρι τα 500 μέτρα και απέχουν μόλις 3,5 μέτρα μεταξύ τους στο πιο στενό σημείο.
Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσια, αφού στο φαράγγι οι επισκέπτες συναντούν μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις.


Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα www.samaria.gr

Όλυμπος – Θεσσαλία

Ο Εθνικός Δρυμός Ολύμπου αποτελεί παγκόσμιο ορειβατικό προορισμό, αλλά και μνημείο πολιτισμού, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ορειβάτες και πεζοπόρους στις κορυφές του. Το Βουνό των Δώδεκα Θεών και ορόσημο της ελληνικής μυθολογίας είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ελλάδα. Ωστόσο, επειδή αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο απαιτητικά μέρη για ορειβασία, συστήνεται να την πραγματοποιήσει κάποιος οργανωμένα με συνοδό βουνού. Υπάρχουν πλέον πολλές τουριστικές εταιρείες που προσφέρουν εκδρομές στον Όλυμπο.

Για να φτάσετε στην κορυφή, χρειάζονται περίπου 6-7 ώρες. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πολλά μικρότερα και ευκολότερα μονοπάτια που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει μέσα στον Εθνικό Δρυμό. Ο Όλυμπος έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών, το συνολικό μήκος του οποίου ξεπερνά τα 160 χλμ. Από το 1938, αποτελεί Εθνικό Δρυμό με μια εκπληκτική ποικιλία άγριων ζώων και φυτών. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει κάποιος στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου www.dion-olympos.gr

Φαράγγι του Βίκου – Ζαγοροχώρια – Ήπειρος

Στα βορειοδυτικά της ηπειρωτικής Ελλάδας του νομού Ιωαννίνων, τα 46 παραδοσιακά χωριά των Ζαγοροχώριων, από πέτρα και σχιστόλιθο, είναι κρυμμένα στην οροσειρά της Πίνδου, χτισμένα ανάμεσα σε πέτρινα μονοπάτια, γιοφύρια και σκάλες, ποτάμια και φαράγγια, προσφέροντας αξέχαστες πεζοπορικές διαδρομές. Το ανάγλυφο της περιοχής με τους μεγάλους ορεινούς όγκους ολόγυρα και το ιδιαίτερου κάλλους φυσικό τοπίο δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πεζοπορία οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Πολυάριθμες είναι οι διαδρομές, με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης. Το σήμα κατατεθέν, ωστόσο, είναι το εκπληκτικό Φαράγγι του Βίκου, μήκους 12 χλμ. και βάθους 900 μέτρων, το οποίο έχει καταγραφεί και στο βιβλίο Guinness. Η σχεδόν επτάωρη πεζοπορία ξεκινά νότια του χωριού Μονοδένδρι και κατευθύνεται βόρεια με τερματισμό στο ομώνυμο χωριό του Βίκου. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς πεζοπορικούς προορισμούς στην Ελλάδα και όχι τυχαία. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Γεωπάρκου Βίκου – Αωού vikosaoosgeopark.com

Πάρνηθα – Αττική

Δεν χρειάζεται να απομακρυνθεί κάποιος πολύ από την πρωτεύουσα για να απολαύσει μια εξόρμηση στην φύση. Η Πάρνηθα, το ψηλότερο βουνό της Νότιας Ελλάδας και μόλις 34χλμ. μακριά από την Αθήνα, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα βουνά της επαρχίας. Πρόκειται για ένα βουνό πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Προσφέρεται για θαυμάσιες πεζοπορικές εξορμήσεις, για πεζοπόρους κάθε ηλικίας και επιπέδου φυσικής κατάστασης. Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία από τους πρόποδες της Πάρνηθας μέχρι το Καταφύγιο Μπάφι. Εναλλακτικά, οι διαδρομές από Μπάφι προς Μόλα, ή Μπάφι προς Σκίπιζα είναι πολύ ευχάριστες, καθώς και οι δύο περνούν από φυσικές πηγές, πυκνά δάση και περιοχές όπου τα άγρια ελάφια περιφέρονται ελεύθερα.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδρομές και τον Εθνικό Δρυμό στην ιστοσελίδα www.parnitha-np.gr

Αγία Παρασκευή προς Νταμούχαρη – Πήλιο – Θεσσαλία

Η καταπράσινη χερσόνησος του Πηλίου, στο ανατολικό άκρο της ηπειρωτικής χώρας, κοντά στην πόλη του Βόλου, είναι ένα hotspot για πεζοπορία. Ένα αιωνόβιο δίκτυο από καλντερίμια διασχίζει δασικά τοπία και συνδέει γραφικούς ορεινούς οικισμούς με παραθαλάσσια χωριά. Ο συνδυασμός είναι πραγματικά μοναδικός! Από τα βόρεια του Πηλίου ξεκινά μια ιδιαίτερα απολαυστική πεζοπορία κοντά στο χωριό Τσαγκαράδα. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτήν τη διαδρομή, που είναι μια από τις κορυφαίες πορείες στο Πήλιο, κατηφορίζουμε σε καλντερίμι από την Αγία Παρασκευή Τσαγκαράδας στο λιμανάκι της Νταμούχαρης, μέσα σε ένα περιβάλλον απίστευτης φυσικής ομορφιάς, για να καταλήξουμε κατόπιν στη μεγάλη αμμουδερή παραλία Παπά Νερό στον Αι Γιάννη, με τη χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Εδώ, όπως και στη Νταμούχαρη, μπορούμε να βουτήξουμε στη θάλασσα του Αιγαίου και να φάμε σε μία από τις ταβέρνες που υπάρχουν στην παραλία. Επιπλέον, μια μεγάλη πεζοπορία στο δάσος ξεκινά πάνω από το δρόμο στην κοντινή παραλία Φακίστρα και ακολουθεί την ακτή μέχρι την παραλία της Πλάκας.

Σχετικές πληροφορίες στο www.pilionwalks.com

Δελφοί – Κίρρα – Κεντρική Ελλάδα

Πρόκειται για ένα εύκολο σχετικά μονοπάτι που εκτός από πεζοπορικό έχει αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον αφού κινείται πάνω στο αρχαίο μονοπάτι που ένωνε το λιμάνι της αρχαίας Κίρρας (ένα από τα δύο σημαντικότερα λιμάνια θρησκευτικού τουρισμού της αρχαιότητας) με το Μαντείο των Δελφών. Το μονοπάτι αυτό δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να ατενίζει τα αρχαία μνημεία που συγκαταλέγονται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, συνδυάζοντας την εκπληκτική ομορφιά του ορεινού τοπίου με την επιβλητική ατμόσφαιρα του ιερού αυτού χώρου. Πληροφορίες στη ιστοσελίδα sites.google.com/site/pezoporiastousdelphous

Νίσυρος – Δωδεκάνησα

Η Νίσυρος είναι ιδανικός προορισμός για φυσιολάτρες και όσους αγαπούν την πεζοπορία, αφού οι δεκάδες διαθέσιμες διαδρομές και η άγρια ομορφιά του ηφαιστειακού τοπίου θα ικανοποιήσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό πεζοπόρο. Με συνεχή κατοίκιση από την προϊστορική εποχή, το νησί φιλοξενεί πλήθος μνημείων πολιτισμού, αλλά και ηφαιστειογενή βουνά και στη μέση μια Καλντέρα με τον μεγαλύτερο υδροθερμικό κρατήρα στον κόσμο, διαμέτρου 300 μέτρων, τον «Στέφανο». Μπορείτε να περπατήσετε στην καρδιά του κρατήρα μετά από μια πεζοπορία περίπου δυόμισι ωρών που ξεκινάει από το Μανδράκι, την πρωτεύουσα του νησιού.

Πληροφορίες για την πεζοπορία στο νησί της Νισύρου στο link που ακολουθεί nisyros.igme.gr

Φηρά – Οία – Σαντορίνη – Κυκλάδες

Υπάρχουν αμέτρητα πεζοπορικά μονοπάτια στα ελληνικά νησιά. Ορισμένοι προορισμοί στις Κυκλάδες, όπως η Τήνος, η Κέα και η Φολέγανδρος προσφέρουν περισσότερη πεζοπορία και φύση από οτιδήποτε άλλο. Ένα ιδιαίτερα δημοφιλές και συναρπαστικό μονοπάτι για πεζοπορία που κόβει την ανάσα είναι η διαδρομή που οδηγεί από τα Φηρά στη Οία (και αντίστροφα), στη Σαντορίνη. Η διαδρομή σας οδηγεί μέσα από αιθέρια ηφαιστειακά τοπία που μοιάζουν από άλλο πλανήτη. Τα γραφικά χωριά της Σαντορίνης Φηροστεφάνι και Ημεροβίγλι, είναι εκπληκτικά μέρη από τα οποία περνάει η διαδρομή, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες κατά τις οποίες θα μπορείτε να τραβήξετε απίστευτες φωτογραφίες τη “χρυσή ώρα” του ηλιοβασιλέματος της Σαντορίνης!

Πληροφορίες στη επίσημη, δημοτική ιστοσελίδα www.santorini.gr

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Ios Festival 2022-Πρόγραμμα -

Ios Festival 2022-Πρόγραμμα

Ολοήμερο εισιτήριο στο Atlantis Aquaventure, το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο στον κόσμο, για όλους τους επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν στο Ντουμπάι -

Ολοήμερο εισιτήριο στο Atlantis Aquaventure, το μεγαλύτερο υδάτινο πάρκο στον κόσμο, για όλους τους επιβάτες της Emirates που ταξιδεύουν στο Ντουμπάι