in

Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ

Ο Σεφ Ιωσήφ Σικιανάκης έχει αναλάβει το μενού του Paraj στη Μύκονο, δίνοντας την δικιά του μεσογειακή νότα με γεύσεις που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Με μία αξιοθαύμαστη γαστρονομική καριέρα στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Ο Ιωσήφ μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στο Cooking Cube Catering στη Μύκονο, το δικό του εγχείρημα, και τη συμμετοχή του ως Consulting Chef για το Amigos Restaurant, το Forty Astir Beach Restaurant στην Αθήνα και το Nerai Restaurant στη Νέα Υόρκη.

Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ -
Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ -

Ας μάθουμε όμως λίγα περισσότερα για τον Κο. Ιωσήφ Σικιανάκη.

Μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά με άερα Αιγαίου. Η μητέρα του είναι από τη Μύκονο και ο πατέρας του από την Κρήτη. Λαμπερός μαθητής με χρυσά μετάλλια στην κωπηλασία, ο Ιωσήφ επέλεξε να δαμάσει τα κύματα των θαλασσών της γαστρονομίας.

Ξεκινώντας την καριέρα του ως ζαχαροπλάστης, έφτασε μέχρι τις ακτές της Πάρου και στα 26 του έγινε συνεργάτης στο διάσημο εστιατόριο Barbarossa. Αυτή ήταν μόνο η αρχή μιας ανθισμένης καριέρας. Μεταξύ των ταξιδιών του στο Παρίσι, συναντά την Πρόεδρο της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και προσλαμβάνεται ως ιδιωτικός σεφ της, χτίζοντας μια δυνατή γαστρονομική σχέση που κρατά μέχρι σήμερα. Στιγμές που γίνονται εμπειρίες και αιώνιες ιστορίες.

Δεν σταματά ποτέ να προσθέτει λίγη από την αιγαιοπελαγίτικη καρδιά του στην τέχνη του, καθώς προτείνει μενού για εστιατόρια ή μαγειρεύει ιδιωτικά με βιολογικά υλικά για να βρει τις πιο δημιουργικές εκφράσεις της παράδοσης στη σημερινή γαστρονομία.

Η πρόοδος ήρθε γρήγορα και η συνεχής αναζήτηση της μαγειρικής ανακάλυψης τον οδήγησε στο Παρίσι και στη θρυλική κουζίνα του Alain Ducasse. Στο Παρίσι συναντά τον Ερίκ Ρόι που του εξασφαλίζει μια θέση στα εστιατόρια του Αλέν Ντουκάς. Η Γαλλική Υπόθεση γίνεται ισχυρότερη με την προπόνηση στο Le Centre de Formation Alain Ducasse (Εκπαίδευση Μαγειρικής Τέχνης) στο Cuisine sous-vide και στο Poissons et crustacés.

Στο Παρίσι, επίσης, συμμετέχει στις Galeries Lafayette, ως Executive Chef για την παρουσίαση του Poga Olive Oil Winter, και εργάζεται στο Hôtel Costes, υπό τον σεφ Didier Coly, στο Hôtel Plaza Athénée υπό τον σεφ Philippe Marc, στο Canal + υπό τον Chef Gérard Sallé, στο Restaurant L’Atelier de Joël Robuchon υπό τον Chef Eric Lecerf και στο Restaurant Le Taillevent, βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin, υπό τον Chef Alain Solivérès. Σήμερα ο Ιωσήφ προσεγγίζει τη μάθηση ως ένα ατελείωτο ταξίδι συνεισφέροντας στο James Beard Foundation, έναν οργανισμό που γιορτάζει την εξαιρετική κουζίνα και τους κορυφαίους σεφ. Αναζητά συνεχώς έμπνευση στα ταξίδια.

Προσφέρει τη Νέα Συμβουλευτική του Εμπειρία για εστιατόρια ενώ απολαμβάνει την Ιδιωτική Μαγειρική και εμφανίζεται συχνά στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σε διάφορες εκπομπές μαγειρικής. Στη σειρά Kitchen Studio και Seminar, στοχεύει να μυήσει τους λάτρεις της γαστρονομίας σε νέα μονοπάτια γεύσης και ευεξίας.

Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ -

Αφού τον επισκεφτήκαμε στον χώρο του θελήσαμε να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις όπου με χαρά μας απάντησε. Θέλαμε να γνωρίσουμε και τις δύο πλευρές του. Αυτή του σέφ αλλά και να γνωρίσουμε τον Ιωσήφ σαν άνθρωπο.

1.Τι σημαίνει μαγειρική για εσένα;

Η μαγειρική για εμένα ένα μέσο έκφρασης και επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μία Η μαγειρική για εμένα είναι μέσο έκφρασης και επικοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μία μορφή τέχνης καθώς προκαλεί συναισθήματα και γεννάει μοναδικές εμπειρίες στους ανθρώπους που γεύονται τα πιάτα. Είναι η «μαγεία» που σε συνδυασμό με την επαφή με τους ανθρώπους που απολαμβάνουν και τιμάνε τα πιάτα μας, δίνουν την έμπνευση και την δημιουργικότητα για όσο το δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα. Η χαρά της μαγειρικής είναι να φτιάχνεις ένα δικό σου δημιούργημα με την ιδιαιτερότητα της προσωπικής φαντασίας. Είναι το να κάνεις κάτι με τα χέρια σου και να βλέπεις την απόλαυση στα πρόσωπα των ανθρώπων που επικοινωνείς και συναναστρέφεσαι.

2.Πώς θα χαρακτήριζες τη μαγειρική σου με τρεις λέξεις;

Δημοφιλή, απολαυστική, αυθεντική

3.Ποια στιγμή στην καριέρα σου ως σήμερα θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο επαγγελματικό σου κατόρθωμα;

Η παρουσία μου στην κουζίνα του Plaza Athénée υπό τον σεφ Philippe Marc του Alain Ducasse. Πάντα η συνύπαρξη με μεγάλους του χώρου αποτελούν τη βάση για κάτι καλύτερο και όλο πιο “ζωντανό” στον χώρο της μαγειρικής. Η εμπειρία σε συνδυασμό με την «όμορφη» οπτική για μια νόστιμη δημιουργία και ένα καλαίσθητο αποτέλεσμα μας κάνουν πάντα καλύτερους και πιο δημιουργικούς.

Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ -
Ιωσήφ Σικιανάκης: Το γαστρονομικό ταξίδι της ζωής του διάσημου σεφ -

4.Ταξιδεύεις συνεχώς αναζητώντας την έμπνευση για τη μαγειρική σου. Ποια από τις κουζίνες που έχεις δοκιμάσει παγκοσμίως σου έχει αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις;

Η γαλλική κουζίνα αποτελεί το σημείο αναφοράς και θεωρείται και η «ραχοκοκαλιά» πολλών ειδών κουζίνας στον Δυτικό κόσμο, χάρη στην θρυλικές τεχνικές και γεύσεις οι οποίες την απαρτίζουν, βασισμένες στην λιτότητα, αλλά και στη φινέτσα. Ωστόσο η συγκίνηση της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας είναι αξεπέραστη.  Η διατροφική κουλτούρα των Ελλήνων έχει παραδοσιακά προσθέσει και μια εξωστρεφή κοινωνική διάσταση στο τραπέζι, συνδυάζοντας την γευστική ικανοποίηση με την ψυχαγωγία και την επικοινωνία, διατηρώντας μέχρι σήμερα τον απόηχο από τα αρχαία συμπόσια.

5. Για ποια σπουδαία προσωπικότητα θα ήθελες να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό πιάτο; Ποια είναι η πηγή έμπνευσης σου;

Για τον Ομπάμα. Η έμπνευση μου είναι η απλότητα και η διακριτικότητα των μεσογειακών συνταγών. Πιστεύω ότι θα το εκτιμούσε ιδιαίτερα.

6. Πώς θα περιέγραφες το μενού στο Paraj στη Μύκονο και ποιο πιάτο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσει κάποιος;

Απλό, μεσογειακό (χωρίς φρου φρου και αρώματα) αλλά συνάμα with a twist. Γεύσεις που όλοι μπορούν να απολαύσουν με ασιατικά στοιχεία που δημιουργούν τροφή με αφήγηση. Νομίζω ότι τα τέσσερα στάδια μαγειρέματος και παρουσίασης του φρέσκου ψαριού ( κακαβιά – παιδάκια ψαριού – φρικασέ – ψήσιμο σε robata ) δίνουν μία διαφορετική εμπειρία στους επισκέπτες και συμπληρώνουν την αφήγηση που προαναφέραμε. 

7. Πιστεύεις ότι η Ελλάδα ανήκει στους πιο ιδιαίτερους γαστρονομικούς προορισμούς του κόσμου;

Απόλυτα. Η ελληνική κουζίνα δεν χρειάζεται συστάσεις παγκοσμίως. Οι πολυπολιτισμικές επιρροές της ελληνικής κουζίνας σε συνδυασμό με την εξαίρετη πρώτη ύλη καθιστά την Ελλάδα σημαντικό γαστρονομικό προορισμό. Η ελληνική διατροφική παράδοση, με την ποικιλία και την ποιότητα των υλικών της, με τους σοφούς, ευεργετικούς συνδυασμούς και τη γνώση αιώνων απολαμβάνει προνομιακή θέση στην παγκόσμια κουλτούρα της γεύσης. 

8. Θα μπορούσες να σκεφτείς την καριέρα σου μακριά από την Ελλάδα;

Υπό προϋποθέσεις ναι θα μπορούσα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα. Προς το παρόν δηλώνω «ερωτευμένος» με την Ελλάδα μας και όλες όσα προέρχονται ή παράγονται με γνώμονα την ελληνική οπτική και κουλτούρα. Η στιγμή της ημέρας που οι Έλληνες μαζεύονται γύρω από το τραπέζι για να απολαύσουν ένα γεύμα ή διάφορους μεζέδες με ούζο, είναι μία στιγμή που όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας τηρούν με ευλάβεια, κάτι που δυστυχώς στο εξωτερικό δε ζεις εύκολα. θα μπορούσα, αλλά για μικρό χρονικό διάστημα.

9. Πες μας ένα πιάτο σου που ξεχωρίζεις και αγαπάς ιδιαίτερα.

Ρεβιθάδα ( είναι η πιο απλή – λυτή – ελληνική συνταγή που όλοι μαγεύονται ) Θαρρεί κανείς πως είναι μια περασμένη – ξεχασμένη συνταγή στο ανθρώπινο dna που ξαφνικά ξαναβγήκε στην επιφάνεια.

Σε ευχαριστούμε Ιωσήφ για αυτή την μίνι συνέντευξη και σου ευχόμαστε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο γαστρονομικό σου ταξίδι.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Οι πέντε ωραιότερες παραλίες που θα βρεις στο Πήλιο -

Οι πέντε ωραιότερες παραλίες που θα βρεις στο Πήλιο

Μέζαπος: εκεί που ο θρύλος των πειρατών συναντά την πραγματικότητα -

Μέζαπος: εκεί που ο θρύλος των πειρατών συναντά την πραγματικότητα