in ,

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό

Διακοπές στα ελληνικά νησιά χωρίς καλό φαγητό δε γίνεται! Είτε είστε καλοφαγάδες είτε σας αρέσει να πειραματίζεστε με νέους γαστρονομικούς πειρασμούς, τα νησιά της χώρας μας κρύβουν πολλές νόστιμες εκπλήξεις που πρέπει να δοκιμάσετε. Σε αυτά τα 5 νησιά, θα βρείτε τα πιο εκλεκτά πιάτα που συμπληρώνουν και αναδεικνύουν την πλούσια μεσογειακή γαστρονομία της Ελλάδας και ικανοποιούν ακόμη και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

1 . Κρήτη

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την κουζίνα της Κρήτης. Η κρητική γαστρονομία αποτελεί ένα θησαυρό για το ίδιο το νησί αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Πολλοί θεωρούν ότι η καλή υγεία και η μακροζωία των Κρητικών οφείλεται στη διατροφή τους και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να θέλουμε να δοκιμάσουμε τα τοπικά της εδέσματα. Το αντικριστό (αρνί ψημένο σε ειδική σούβλα που στηρίζεται στο χώμα) είναι το σήμα κατατεθέν της Κρητικής κουζίνας και έχει πάρει το όνομα του από τον τρόπο ψησίματός του. Το αυθεντικό αντικριστό όμως, μπορείς να το βρεις μόνο σε ορεινά χωριά της Κρήτης και ειδικά από ανθρώπους που έχουν δικά τους αρνιά. Άλλα παραδοσιακά πιάτα είναι ο ντάκος, τα καλιτσούνια, το αρνί με σταμναγκάθι, η στάκα, οι κολοκυθοανθοί, το τσιγαριαστό και το πιλάφι. Φαγοπότι όμως χωρίς τσικουδιά ή ρακή δε γίνεται! Αν ταξιδέψετε στην Κρήτη, είναι αδύνατον να μη δοκιμάσετε αυτό το παραδοσιακό κρητικό ποτό ή να μην σας κεράσουν για το καλωσόρισμα μία παγωμένη τσικουδιά οι φιλόξενοι κάτοικοι του νησιού.

2 . Νάξος

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

Η Νάξος είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί των Κυκλάδων. Όσοι επισκέπτονται το νησί εντυπωσιάζονται από τα τοπικά προϊόντα αλλά και τα πεντανόστιμα παραδοσιακά φαγητά καθώς συγκαταλέγεται στους κορυφαίους γαστρονομικούς προορισμούς των Κυκλάδων και της Ελλάδας. Οι τυροκόμοι, οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες του νησιού προσφέρουν αυθεντικά, αγνά και νόστιμα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις παραδοσιακές ναξιώτικες συνταγές. Η γραβιέρα Νάξου και το αρσενικό είναι τα πιο δημοφιλή τυριά της ενώ η πατάτα Νάξου είναι διαδομένη και γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Όπως σε κάθε νησί, έτσι και εδώ δε λείπουν τα ψαρικά με τη «γούνα» (σκουμπρί ή κολιός που αλείφεται με μυρωδικά, μπόλικο αλατοπίπερο και στεγνώνει στον ήλιο για ώρες) να είναι το πιο γνωστό θαλασσινό πιάτο στο νησί. Παρόλα αυτά τα κρεατικά έχουν τη δική του τιμητική στη Νάξο και ιδιαίτερα στο χωριό Απείρανθος, όπου θα δοκιμάσετε τα πιο νόστιμα μαγειρευτά και ψητά κρέατα. Τέλος, άλλο ένα σήμα κατατεθέν του νησιού είναι το κίτρο και το λικέρ του όπως επίσης τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες εσπεριδοειδών.

3 . Κέρκυρα

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

Η Κέρκυρα είναι ένα ξεχωριστό και πανέμορφο νησί με βενετσιάνικη ατμόσφαιρα, όμορφες παραλίες, φυσική ομορφιά και φαγητό για καλοφαγάδες. Επηρεασμένη από τους διάφορους πολιτισμούς που κατέκτησαν το νησί, δημιούργησε μία πλούσια και ενδιαφέρουσα γαστρονομία. Το διασημότερο πιάτο της είναι το σοφρίτο (μοσχάρι μαγειρεμένο με ξίδι, σκόρδο, μαϊντανό), η πατσιτσάδα (κοκκινιστό κρέας με χοντρό μακαρόνι), το μπουρδέτο (ψάρι μέσα σε μια καυτή και πικάντικη κόκκινη σάλτσα) και οι πορπέτες (κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα). Τις ημέρες του Πάσχα, θα βρείτε παντού τη φογάτσα ένα είδος τσουρεκιού (γλυκό ψωμί) βενετσιάνικης προέλευσης. Όσο αφορά τα γλυκά, το γλυκό του κουταλιού κουμκουάτ έχει την τιμητική του στην Κέρκυρα όπως και το αντίστοιχο λικέρ που χρησιμοποιείται επίσης και ως χωνευτικό.

4 . Σίφνος

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

Η Σίφνος είναι ένα νησί για αυτούς που λατρεύουν τις Κυκλάδες και ένας προορισμός που χωρίς αμφιβολία θα χαρακτηρίζαμε «γαστρονομικό παράδεισο». Εδώ, δεν θα βρείτε «τουριστικό» φαγητό αλλά αγνά, παραδοσιακά και νόστιμα πιάτα. Η φήμη της κουζίνας του νησιού οφείλεται και στον Νικόλαο Τσελεμεντέ ο οποίος καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα της Σίφνου και κυκλοφόρησε τον πρώτο ολοκληρωμένο οδηγό μαγειρικής στην Ελλάδα. Αυτοί που λατρεύουν το μαγειρευτό κατσικάκι, θα αγαπήσουν την τοπική κουζίνα ακόμα περισσότερο καθώς το μαστέλο(κατσικάκι μαγειρεμένο στο ομώνυμο πήλινο σκεύος) είναι το πιο δημοφιλές και χαρακτηριστικό πιάτο του νησιού. Η μανούρα Σίφνου είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα τυριά της Ελλάδας και αποτελεί το βασικό υλικό της σιφνέικης μελόπιτας. Τέλος, τα ρεβίθια έχουν εξέχουσα θέση στη γαστρονομία της Σίφνου με τις ρεβιθάδες και τους ρεβιθοκεφτέδες να εντυπωσιάζουν όλους τους επισκέπτες της.

5 . Σαντορίνη

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

Η Σαντορίνη είναι ένας δημοφιλής γαστρονομικός προορισμός και το ηφαιστιογενές έδαφος της είναι αυτό που κάνει την κουζίνα της τόσο μοναδική, ξεχωριστή και ιδιαίτερη. Πρωταγωνίστρια στην κουζίνα του νησιού είναι η βελούδινη και πεντανόστιμη φάβα. Όλοι οι επισκέπτες του νησιού συνδέουν άρρηκτα τον συγκεκριμένο προορισμό με αυτό το τόσο απλό αλλά θρεπτικό πιάτο. Οι ντοματοκεφτέδες είναι ένα πιάτο που επίσης δεν λείπει από κανένα τραπέζι της Σαντορίνης και αποτελείται από απλά τοπικά προϊόντα μαγειρεμένα με μια παράδοση που μετρά αιώνες. Η αθερινόπιτα (αθερίνα αλεύρι και κρεμμύδι), το σφουγγάτο Σαντορίνης (ομελέτα με κολοκυθάκια, μελιτζάνες, ντομάτα και πατάτες) και το αλλαντικό απόχτι είναι οι μεζέδες που δεν θα λείψουν από το καλοκαιρινό φαγοπότι σας στο νησί. Για το τέλος κρατείστε δυνάμεις για το γλυκό και την παραδοσιακή κοπανιά (κριθαροκούλουρα, τα οποία κοπανιούνται και αναμειγνύονται με σταφίδες, μέλι και σουσάμι). Πριν φύγετε από τη Σαντορίνη, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε την τοπική πουτίγκα και τα μελετίνια, κάτι αντίστοιχο με τα μυζηθροπιτάκια των άλλων νησιών και να απολαύσετε ένα ποτήρι με παγωμένο κρασί  Visanto.

Σου άρεσε το άρθρο;

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών

10 συμβουλές για την πρώτη σας φορά σε camping -

10 συμβουλές για την πρώτη σας φορά σε camping