in ,

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών

Μοναστήρια χτισμένα πάνω σε βράχους, κορυφές νησιών, κρυμμένα σε πανέμορφες Χώρες δίπλα στη θάλασσα και κάτω από τον ελληνικό ηλιόλουστο ουρανό. Καθένα έχει τη δική του ιστορία και τα δικά του θαύματα να διηγηθεί.

1 . Μονή Παναγίας Χοζοβιώτισσας, Αμοργός

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας βρίσκεται στην Αμοργό και είναι κτισμένη στην απόκρημνη νότια ακτή του νησιού, σε υψόμετρο 300 μέτρων. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η εικόνα της Παναγιάς Χοζοβιώτισσας έφτασε την εποχή της Εικονομαχίας δια θαλάσσης στον όρμο της Αγίας Άννας, κοντά στη μονή. Το μοναστήρι θεωρείται ότι κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα, την εποχή της άφιξης της εικόνας. Η Παναγιά Χοζοβιώτισσα είναι η πολιούχος του νησιού και γιορτάζει στις 20 και 21 Νοεμβρίου.

2 . Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, Πάτμος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου ιδρύθηκε το 1088 από τον Άγιο Χριστόδουλο στην Χώρα της Πάτμου και το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO. Κτίστηκε στο σημείο που πιστεύεται, τόσο από την Καθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία, ότι ο Απόστολος Ιωάννης συνέγραψε το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη, κοντά στο σπήλαιο όπου είχε τα οράματα της Αποκάλυψης. Η μονή υψώνεται στο λόφο πάνω από την πρωτεύουσα του νησιού και είναι ορατή από κάθε σημείο της.

3 . Μονή Παναγιά Τουρλιανή, Μύκονος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Το μοναστήρι της Παναγιάς της Τουρλιανής ιδρύθηκε το 1542 σε θέση όπου προϋπήρχε παλαιά εκκλησία των Εισοδίων της Παναγίας. Κατά την παράδοση η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας βρέθηκε να πλέει στην παραλία του νησιού, κοντά στον ορμίσκο του Τούρλου στη δυτική πλευρά του νησιού, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της χώρας της Μυκόνου και θεωρείται έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Η αρχιτεκτονική του συγκροτήματος εντυπωσιάζει με την λιτή του μεγαλοπρέπεια τον επισκέπτη, που θα περιεργαστεί στην αυλή της μόνης την πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση του μαρμάρινου κωδωνοστασίου και της βρύσης που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της παραδοσιακής μαρμαρογλυπτκής των Κυκλάδων.

4 . Μονή Παναχράντου, Άνδρος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Μονή Παναχράντου βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Γερακώνες και είναι το ωραιότερο βυζαντινό μοναστήρι της Άνδρου. Σύμφωνα με την παράδοση, κτίστηκε από τον Αυτοκράτορα Νικηφόρο Φωκά το 963-969, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία κατά των Αράβων της Κρήτης. Εκεί φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά. Στο μοναστήρι, επίσης, φυλάσσεται η κάρα του Αγίου Παντελεήμονος, η οποία μεταφέρθηκε από την Κωνσταντινούπολη το 1705.

5 . Μονή Παναγίας της Σπηλιανής, Νίσυρος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Χτισμένη σε έναν ψηλό βράχο στο Κάστρο του Μανδρακίου βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Σπηλιανής. Ανεβαίνοντας ο επισκέπτης 130 σκαλοπάτια φτάνει στην ιερή σπηλιά και αντικρίζει το αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 1725 μ.Χ. Η εικόνα της Παναγίας, επενδυμένη από ασήμι, είναι αμφιπρόσωπη: στο πίσω μέρος εικονίζεται ο Άγιος Νικόλαος ενώ στο άλλο η Παναγία με το Βρέφος, φιλοτεχνημένη με την τεχνοτροπία της ρώσικης σχολής. Η εικόνα είναι θαυματουργή και τον 15 Αύγουστο πλήθος προσκυνητών επισκέπτεται το νησί.

6 . Μονή Ευαγγελίστριας, Σκιάθος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Το πνευματικό σύμβολο της Σκιάθου είναι το ανδρικό μοναστήρι της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Η Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου ή αλλιώς Μονή Ευαγγελίστριας ιδρύθηκε το 1794 και βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, κτισμένο στην υψηλότερη κορυφή του νησιού. Στη μονή κατασκευάστηκε και ευλογήθηκε το 1807 η πρώτη Ελληνική σημαία με το λευκό σταυρό σε γαλάζιο φόντο και παρέστη ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η Ιερά Μονή διαθέτει μια αξιόλογη βιβλιοθήκη, καθώς και εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο που περιλαμβάνει ιερά σκεύη και ιερές εικόνες. Στο Καθολικό φυλάσσονται ιερά λείψανα πολλών Αγίων όπως της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Παντελεήμονος.

7 . Νέα Μονή, Χίος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Νέα Μονή της Χίου είναι στην πραγματικότητα ένα παλαιό ιστορικό μοναστήρι, που ιδρύθηκε το 1042 μ.Χ. και είναι γνωστό παγκοσμίως για τα εξαιρετικής τέχνης ψηφιδωτά του. Εορτάζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις 23 Αυγούστου και το 1990 ανακηρύχθηκε μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η Νέα Μονή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού Χίος, σε οδική απόσταση 12 χιλιομέτρων από την πόλη της Χίου. Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα της μονής βρίσκεται σε υψόμετρο 670 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μία κοιλάδα του νότιου Προβάτειου όρους και η θέα κατά την ανάβαση από την πόλη είναι θαυμάσια.

8 . Ιερά Μονή της Παναγίας Αναφωνήτριας, Ζάκυνθος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Το μοναστήρι της Παναγίας Αναφωνήτριας είναι κτισμένο μέσα σε ένα απέραντο πευκόδασος στη βορειοδυτική Ζάκυνθο. Αποτελεί τόπο προσκυνήσεως για χιλιάδες πιστούς κάθε χρόνο για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας που ήρθε από την Κωνσταντινούπολη με θαυματουργό τρόπο και ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι συνδέεται με το βίο του προστάτη του νησιού, τον Άγιο Διονύσιο. Η Ιερά Μονή δεν έχει μοναχούς και τη φροντίζει ο ιεράς του ναού και ο λαός. Γιορτάζει στην απόδοση της Κοίμησης της Θεοτόκου  και την πρώτη Κυριακή μετά τη μνήμη της μετακομιδής του λειψάνου του Αγίου Διονυσίου στις 24 Αυγούστου.

9 . Μονή Ταξιαρχών, Σέριφος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Μονή των Ταξιαρχών βρίσκεται κοντά στο χωριό Γαλανή, και παρουσιάζει μεγάλο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Χτίστηκε το 1572, είναι ανδρικό μοναστήρι και το 1617 στους χώρους της ιδρύθηκε αλληλοδιδακτικό σχολείο που είχε στην κατοχή του πολλά ενετικά κτήματα και μεγάλο πλούτο. Η Μονή είναι αφιερωμένη στους Αρχάγγελους Μιχαήλ και Γαβριήλ, που είναι και οι προστάτες του νησιού, και η εικόνα τους που μεταφέρθηκε από την Κύπρο θεωρείται θαυματουργή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εσωτερικό ο ανάγλυφος δικέφαλος αετός στο μαρμάρινο έδαφος ενώ στους θησαυρούς της μονής υπάρχουν αξιόλογα λατρευτικά σκεύη, χειρόγραφα και ο Ιερός Κώδικας του 1754.

10 . Μονή Φανερωμένης, Νάξος

Τα 10 ωραιότερα μοναστήρια των ελληνικών νησιών -

Η Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου, σχεδόν παραθαλάσσια, βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Εγγαρές Νάξου και δυτικά του χωριού Κεραμωτή Νάξου με την οποία συνδέεται με μονοπάτι. Απέχει περίπου 10 χλμ. βόρεια από τη Χώρα Νάξου και χρονολογείται από τον 14ο αιώνα. Κατά τη θρησκευτική παράδοση η ίδρυσή της, έχει ταυτιστεί με την ανεύρεση της εικόνας της Παναγίας από πλήρωμα πλοίου που κινδύνεψε στη περιοχή, όμως η ακριβής χρονολογία ίδρυσης της μονής είναι άγνωστη. H Ιερά Μονή Φανερωμένης Νάξου είναι ανδρική μονή. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου και η ετήσια πανήγυρη της είναι στις 15 Αυγούστου.

Σου άρεσε το άρθρο;

17 Points
Upvote Downvote

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Τα 10 πιο ινσταγκραμικά μέρη των Κυκλάδων -

Τα 10 πιο ινσταγκραμικά μέρη των Κυκλάδων

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό -

5 ελληνικά νησιά όπου θα φας το καλύτερο φαγητό