in

Ο αντιδήμαρχος Πάτμου Νικήτας Τσαμπαλάκης μας μιλάει για το νησί της Αποκάλυψης

-Πως βλέπει τουριστικός κόσμος της Πάτμου αυτό το καλοκαίρι;

-Η Πάτμος αποτελεί έναν προορισμό ψυχικής ανανέωσης, αγαλλίασης και ανάτασης. Το Ιερό Σπήλαιο που συγγράφηκε η Αποκάλυψη του Ιωάννη, το Μοναστήρι, η Σκάλα και η Χώρα μαζί με τις παραλίες, τις ποικίλες δραστηριότητες, το Μαράθι και τους Αρκιούς προσφέρουν ένα πραγματικό διάλειμμα στους ταξιδιώτες. Ένα διάλειμμα που φέτος είναι πιο απαραίτητο από ποτέ. Επίσης, οι υπηρεσίες του νησιού για διαμονή, φαγητό, διασκέδαση, διαθέτουν μια ξεχωριστή ποιότητα που μαζί με όλη αυτή την οικειότητα που αναπτύσσουν οι ντόπιοι με τους τουρίστες, είναι αυτό που κάνει την Πάτμο τόσο ελκυστική!

Η ανάγκη του κόσμου για έναν ποιοτικό προορισμό χωρίς μαζικότητα και τυποποίηση που παράλληλα προσφέρει ιδιαίτερες εμπειρίες είναι πολύ έντονη φέτος, σύμφωνα με τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την αγορά. Ο κόσμος της Πάτμου προτιμάει το νησί αυτό και θα αφιερώσει κάθε χρόνο έστω λίγες ημέρες για να αποσυρθεί εδώ από την καθημερινότητα και να “γεμίσει” τις μπαταρίες του.
Φέτος η αξία της Πάτμου ως… “θεραπεία” στα όσα θλιβερά προηγήθηκαν είναι μεγαλύτερη από ποτέ! Περιμένουμε τον κόσμο μας με χαρά και ανυπομονησία για να μας επισκεφτεί!

View this post on Instagram

A post shared by Patmos island photography (@patmosisland)

Εκτός από της παραλίες και τα όμορφα τοπία, υπάρχουν καθιερωμένα events που μπορεί να παρακολουθήσει/συμμετάσχει ένας επισκέπτης?

-Φυσικά τα πολιτισμικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στο νησί της Πατμου είναι πολλά και ποικίλα. Ένα από αυτά είναι και το Φεστιβάλ Γεύσης και Παράδοσης που λαμβάνει χώρα τον Ιούνιο κάθε έτους στην Πάτμο. Διαχρονικές συνταγές, νέες γαστριμαργικές προτάσεις, ξεχωριστές δημιουργίες πρωταγωνιστούν και γοητεύουν ντόπιους και επισκέπτες. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα τοπικά προϊόντα αλλά και οι τοπικοί παραγωγοί που με μεράκι δημιουργούν εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Αξίζει αναφερθεί πως το Φεστιβάλ προσελκύει γνώστες, μάγειρες και σεφ διεθνούς κλάσης, ενώ οι επιβραβεύσεις όλων αυτών των χρόνων του Φεστιβάλ έχουν γίνει από γνωστούς και φημισμένους σεφ και γευσιγνώστες όπως: Βέφα Αλεξιάδου, Λευτέρης Λαζάρου, Ελένη Ψυχούλη κ.α.

-Πάτμος το νησί της Αποκάλυψης! Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης?

-Το Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης βρίσκεται στο λόφο μεταξύ της Σκάλας και της Χώρας και είναι ένα από τα σημεία αναφοράς όχι μόνο της Πάτμου, αλλά του χριστιανισμού παγκοσμίως. Το σπήλαιο αποτέλεσε το καταφύγιο του Αγαπημένου Μαθητή του Ιησού, Ιωάννη το 95 μ.Χ. , όταν ο αυτοκράτορας Δομητιανός τον εξόρισε στην Πάτμο, τιμωρώντας τον για την κήρυξη του λόγου του Θεού στην Έφεσο. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, κατά τη διάρκεια της διαμονής του Ιωάννη στο σπήλαιο, σκίστηκε ο βράχος, και μέσα από τρεις μικρότερες σχισμές, που συμβολίζουν την Αγία Τριάδα, ακούστηκε η φωνή του Θεού, που υπαγόρεψε στον Ιωάννη το Ιερό Βιβλίο της Αποκάλυψης.

Σήμερα, η επισκέπτες του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης μπορούν να δουν το χώρο στον οποίο γράφτηκε η Αποκάλυψη το σημείο στο οποίο αναπαυόταν ο Ευαγγελιστής, καθώς και να αγγίξουν τα κοιλώματα στον βράχο από όπου πιανόταν για να σηκωθεί. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι το 1999 κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

 

-Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της Πάτμου χαρακτηρίζει το νησί. Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητές της που κάνουν μοναδικό τον οικισμό?

-Η αρχιτεκτονική της Πάτμου καθορίστηκε ουσιαστικά από το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Το σύνολο των σπιτιών, που χτίστηκαν γύρω από την Μονή, σχηματίζει ένα δαιδαλώδη οικισμό που χάρη στις ταράτσες των οικημάτων δημιουργεί ένα δίκτυο μεταφοράς. Χάρη σε αυτό το δίκτυο ήταν δυνατή η γρήγορη πρόσβαση μεταξύ διαφορετικών σημείων του οικισμού και η υποστήριξη σημείων που κινδύνευαν. Η διευθέτηση των εξωτερικών κτιρίων ήταν τέτοια ώστε να δημιουργούν ένα είδος αμυντικού τείχους, χωρίς κανένα άνοιγμα. Ακόμα και τα πλούσια κτίσματα κατασκευάζονταν από απλά υλικά και δεν ξεχώριζαν εξωτερικά ώστε να είναι δύσκολο να εντοπιστούν από τους πειρατές και να λεηλατηθούν. Το πιο ασφαλές σημείο του οικισμού αποτελούσε το μοναστήρι, το οποίο ήταν ισχυρά οχυρωμένο και αποτελούσε καταφύγιο των κατοίκων σε περίπτωση μεγάλου κινδύνου.

– Τέλος ποιες είναι οι καλύτερες παραλίες του νησιού που πρέπει να επισκεφτεί ο κάθε ταξιδιώτης που επισκέπτεται την Πατμο?

Πάτμος διαθέτει πάνω από 15 παραλίες. Η Άσπρη, το Μελόι, το Αγριολιβάδι, ο Κάμπος, ο Γροίκος κ.α.. Όλες οι παραλίες έχουν πεντακάθαρα κρυστάλινα νερά και σε όλες σχεδόν υπάρχουν γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακή κουζίνα. Σε κάποιες παραλίες όπως ο Κάμπος μπορεί ο επισκέπτης να κάνει και θαλάσσια σπόρ. Τέλος αξίζει κάποιος να επισκεφτεί τα δυο μικρά νησάκια το Μαράθι και οι Αρκοί με τα καταγάλανα νερά.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
5 Λόγοι να επισκεφτείς τη Νάξo -

5 Λόγοι να επισκεφτείς τη Νάξo

landscape photo of mountains during nighttime

Μία νύχτα στην έρημο Σαχάρα