in ,

Η Κάτια Πάντσιου ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ένα σακίδιο!


Η Κάτια Πάντσιου μας συστήνεται ως η Θεσσαλονικιά travel vlogger η οποία κατάφερε μέσα σε έναν μόλις χρόνο να αποκτήσει 30 χιλιάδες ακόλουθους στο Tik Tok.

Με 3 πτυχία στο χέρι και περίσσεια ενέργεια που δύσκολα να μη στη μεταδώσει, ζει νομαδικά και, «πετώντας» αγγλικές φράσεις εδώ κι εκεί, μοιράστηκε μαζί μας εμπειρίες ζωής!

@katia.washere

Καπου είχα διαβασει το εξής και μου είχε μεινει : Good leaders encourage others to find their own way to success through motivation and example rather than just telling them what to do. They show instead of telling what is expected by others. Και προσπαθώ να ζω με βάση αυτά τα λόγια με τη ελπίδα μια μέρα να ειμαι ενα αρκετά καλό πρότυπο 🥹 #solofemaletravel #solotravel #σολοταξιδια #greektraveller #femaleempowerment #ταξιδια #backpacking

♬ Fast Car Taylor Swift – mangcalooy

Πίνακας Περιεχομένων

Και λίγο background – Ποια είναι η Κάτια;

Είναι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονίκης, πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Αριστοτέλειο
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το 2020 την κέρδισε η Αγγλία και ένα μεταπτυχιακό στις Δημόσιες Σχέσεις. Έκτοτε, μοιράζεται τον χρόνο της μεταξύ Ελλάδας – Αγγλίας και… όλου του κόσμου!


Εργάζεται ως social media manager και τον τελευταίο χρόνο τρέχει και τον ταξιδιωτικό της λογαριασμό στο Tiktok @katia.washere οπού μοιράζεται τις εμπειρίες της. Τον
τελευταίο χρόνο ανέβασε υλικό από 15 χώρες, στις οποίες ταξίδεψε μόνη της, «παρέα» με ένα backpack.

Αυτό το καλοκαίρι άρπαξε την ευκαιρία να εργαστεί για πρώτη φορά και ως guest experience leader και θα ζει σε ένα καταμαραν, οπότε μείνεται συντονισμένοι γιατί έρχεται πολύ φρέσκο περιεχόμενο!

1. Κάτια, γιατί ξεκίνησες να ταξιδεύεις;

«Πάντα πήγαινα διακοπές στο εξωτερικό είτε με την οικογένειά μου είτε με τους φίλους αλλά τα ταξίδια μπήκαν πραγματικά στη ζωή μου όταν άρχισα το slow travel σε προορισμούς και να συναναστρέφομαι με locals».

«Μετά το Erasmus είχα γυρίσει διαφορετικός άνθρωπος. Είχα αλλάξει και αυτό που άλλοτε με γέμιζε δεν αρκούσε πλέον. Έτσι αναζητούσα συνεχώς την έκθεση σε ένα καινούργιο περιβάλλον, καθώς και γνωριμίες με international κόσμο. Αυτό αρχικά είχε οδηγήσει στη εμπλοκή μου με το ESN (Erasmus student network) για να συνεχίσω να έχω επαφή με τους ξένους που επισκέπτονται τη πόλη μου και έπειτα με την μετακόμισή μου στο εξωτερικό, όπως επίσης και με την παράλληλη φοίτησή μου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχόλη, οπου το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρείχε κάποιες υποτροφίες για σπουδές πάνω στον Εναλλακτικό Τουρισμό, και να έρθω σε μεγαλύτερη τριβή με το destination marketing».

«Δεν μπορούσα άλλο να περιμένω να βρω παρέα ώστε κάνω τα ταξίδια που ήθελα με τη
συχνότητα που ήθελα»

«Σε αυτό το στάδιο ήδη οι δρόμοι μου με αρκετές φιλίες από παλιά είχαν χωριστεί και οι επιθυμίες και προτεραιότητές μας διέφεραν. Οπότε, η μετακόμισή μου στην Αγγλία βοήθησε πολύ στο να με φέρει σε επαφή με νέες επιρροές, καθώς γνώρισα
πολλά άτομα στην ηλικία μου που ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο μόνοι ή με παρέα, έκαναν backpacking, έμεναν σε hostel και πολλοί δούλευαν online. Τα προγράμματα δεν ταιριάζουν πολλές φορές, τo budget του καθενός διαφέρει, οπότε προσωπικά δεν μπορούσα άλλο να περιμένω να βρω παρέα ώστε κάνω τα ταξίδια που ήθελα με τη συχνότητα που ήθελα».

«To επάγγελμα εξάλλου που έχω επιλέξει προσφέρει ευελιξία. Οπότε ξεκίνησα να πηγαίνω μόνη και να βρίσκω τη παρέα στην πορεία και είναι το καλύτερο δώρο που μου έχω κάνει».

Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι το βάζω στα πόδια απο κάτι. Στην αρχή μπορεί η κινητήριος δύναμη μου να ήταν μια πληγωμένη καρδιά αλλά πλέον δεν τρέχω μακριά από τίποτα. Αντιθέτως, μου έχουν ανοίξει τα μάτια και κυνηγάω μια ζωή γεμάτη περιπέτεια και φαντασία και απλά επιθυμώ να δημιουργήσω τον πιο αυθεντικό και γεμάτο αυτοπεποίθεση εαυτό μου».

2. Έχεις κάποια tips που σε βοηθούν να ταξιδεύεις τον κόσμο με λιγότερα χρήματα;

«Για εμένα υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του vacationing και του travelling. Ο περισσότερος κόσμος απολαμβάνει να κάνει διακοπές και να χαλαρώνει κάπου όμορφα υπό συνθήκες. Τα ταξίδια είναι και κούραση και απαιτούν πολλές φορές την έλλειψη ανέσεων καθώς και να είσαι ανοιχτός στο άγνωστο και διατεθειμένος να βγεις από το comfort zone σου. Όποιος θέλει βρίσκει τον τρόπο, όποιος δεν το θέλει πραγματικά βρίσκει δικαιολογίες, εκτός φυσικά αν κάποιος έχει σοβαρές ευθύνες».

@katia.washere

Η πρώτη μου ανάμνηση σε hostel είναι με τη οικογένεια μου όταν ήμουν 12 όπου γκρίνιαζε ο πατέρας μου γιατί για χάρη ενός φίλου του απο τη Βραζιλία (που ήθελε να θυμηθεί τα νιάτα του ) ειχαν κλείσει κοιτωνές να μείνουν με εμάς τα παιδιά τους για κάποια βράδια στη Σκωτία 😂 Πλέον έχω μείνει σε πάνω απο 50 hostel στη πόλη, στη ακτή, στη Ευρώπη, στη Αφρική, στη Κεντρική Αμερική, σε γυναικείους κοιτώνες & σε mixed σε δικλινες και τρικλινες κουκέτες, σε party hostel και σε surf hostel και μια μέρα θα είμαι εγώ αυτη που θα νοσταλγεί τον καιρό μου εδώ 🥹 #solofemaletravel #solotravel #hostellife #hostels #budgetfriendly #backpacking #σολοταξιδια #ταξιδια

♬ Good Life – Good Life & Elderbrook
  • Τip 1: Μην είσαι κολλημένος σε συγκεκριμένους δημοφιλής προορισμούς όπως π.χ τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι. Είναι εντάξει να έχεις dream destinations και να μαζεύεις χρήματα γι’ αυτούς, αλλά αν έχεις συνεχώς all or nothing mindset θα χάσεις πολλές ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν εκείνη τη στιγμή, όπως για παράδειγμα να σε καλέσουν αυθόρμητα σε ένα camping trip. Ψάξε προσφορές οπουδήποτε, όποτε είσαι διαθέσιμος και επέτρεψε να εκπλήξεις τον εαυτό σου με νέους προορισμούς έχοντας ένα yes attitude. Το shoulder season πάντα έχει τις καλύτερες τιμές!
  • Tip 2: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελαχιστοποιήσεις τα έξοδα διαμονής. Εγώ συνηθώς επιλέγω τα hostel, οπού ουσιαστικά μοιράζεσαι κοιτώνες με άλλους ταξιδιώτες. Στο Taghazout στο Μαρόκο πλήρωνα 10 ευρώ το βράδυ για να μένω σε ένα φοβερό surf hostel, όπως και στο San Juan στη Νικαράγουα. Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες πλατφόρμες όπως το «Couchsurfing», το «HomeExchange», ή facebook groups όπως το «Host a Sister» , το «Workaway» και το «Worldpackers» τα οποία προσφέρουν δωρεάν διαμονή. Σαφώς πάντα υπάρχει ο φόβος του stranger danger, αλλά όσο εμπιστεύεσαι την κρίση σου έχεις τη δυνατότητα να επωφεληθείς τρομερά απο διάφορες ευκαιρίες και να γνωρίσεις απίστευτα άτομα. Αλλωστε no risk no reward.
  • Tip 3: Να μην τρως συνεχώς από έξω και σε εστιατόρια. Να μαγειρεύεις στη κοινόχρηστη κουζίνα του hostel ή στο AIRBNB.
  • Tip 4: Αξιοποίησε τα προγράμματα προώθησης κινητικότητας για νέους όπως τα Erasmus youth exchanges και training courses τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή working holiday visas, AISEC, Work & Travel USA.
  • Tip 5: Όταν ταξιδεύεις με μια χειραποσκευή σου βγαίνει πιο οικονομικό το ταξίδι. Πίστεψέ με δεν χρειάζεσαι τακούνια ούτε ολόκληρη τη γκαρμπαρόμπα σου για 5 μέρες ταξίδι.

3. Ως solo traveller, ποια είναι τα tips σου για να γνωρίζεις εύκολα κόσμο στα hostels χωρίς να ντρέπεσαι;

«Η μεγαλύτερη παρερμηνεία είναι ότι τα solo ταξίδια είναι και μοναχικά. Μπορούν να είναι αν επιθυμείς γαλήνη και χρόνο με τον εαυτό σου. Αν θες όμως να κοινωνικοποιηθείς δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος απο το να ταξιδεύεις solo, γιατί αναγκάζεσαι καθώς δεν έχεις την go to παρέα σου να απευθυνθείς/ κανονίσεις κάτι και να σου αποσπάει
την προσοχή».

«Όταν ταξιδεύεις μόνος παρατηρείς με περισσότερη λεπτομέρεια το περιβάλλον σου, εκπέμπεις πιο προσιτά vibes στους γύρω σου για να σε προσεγγίσουν, αλλά τις περισσότερες φορές μπαίνεις εσύ ο ίδιος στη διαδικασία να κάνεις τη πρώτη κίνηση και να πιάσεις την κουβέντα. Αύτο είναι ενα πολύτιμο life skill που το εξασκείς σιγά σιγά».

Θυμάμαι την πρώτη φορά που έμεινα μόνη σε hostel στη Ζανζιβάρη που ήμουν σκαλωμένη ακόμα και είχα κλείσει ιδιωτικό δωμάτιο. Άραζα μόνη στην πισίνα και στο μπαρ και απλά με προσέγγισαν και με ρώτησαν αν θέλω να συμμετέχω στο family dinner που διοργάνωνε το hostel και είπα ναι. Και από εκεί το ένα έφερε το άλλο. Γνώρισα κι’ αλλο κόσμο γύρω από την φωτιά και κανονίσαμε δραστηριότητες για την άλλη μέρα. Εκείνη τη στιγμή ξεκλειδώθηκα. Θύμαμαι επίσης χαρακτηριστικά την γνωριμία μου εκεί με την μεξικανή φίλη μου την Dani που μετέπειτα με φιλοξένησε σπίτι της, γιατί την στιγμή που έφτασε στο χοστελ για να κανει check-in της όρμηξε μια μαιμού από το μπαλκόνι μου, οπότε χρησιμοποιήσα αυτο σαν αφορμή για να συστηθώ και να τη βοηθήσω με τα πραγματά της.

@katia.washere

Μπορείς να βρεις ΟΛΑ τα daily vlogs με το itinerary και τις περιπέτειες μου απο το solo backpacking ταξίδι μου στη Κοστα Ρίκα 🇨🇷& Νικαράγουα 🇳🇮 στις playlist με ολόκληρο το series! Κάνε follow για να μη χάσεις τα σχετικά βίντεο με το επόμενο ταξίδι που πραγματοποίησα στο Μαρόκο! ✈️ #ταξίδια #βλογκ #βλογκακι #travelvlog #σολοταξιδια #solotravel #backpacking #centralamerica #ταξιδιαρεςψυχες #solofemaletraveler

♬ Walking Around – Instrumental Version – Eldar Kedem

«Από τότε έχω μείνει σε 50+ χοστελ ανά τον κόσμο και τα καλύτερα tips αν θες
να κάνεις γνωριμίες είναι:

  • Tip 1: Μη φοβάσαι να μείνεις σε κοιτώνες. Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να σπάσει ο πάγος και να γνωρίσεις άλλους ταξιδιώτες, καθώς μοιράζεστε το ίδιο δωμάτιο. Ο ιδανικός αριθμός είναι τα 6 κρεβάτια. Λιγότερα άτομα σημαίνει και λιγότερες ευκαιρίες να «κλικάρεις» με κάποιον, περισσότερα σημαίνει περισσότερη ανακατοσούρα. Να φοράς τον μεγαλύτερο σου χαμόγελο και να μη φοβάσαι να καλέσεις κόσμο στα πλάνα σου. Το πολύ πολύ να σου πουνε ότι είναι κουρασμένοι ή ήδη χορτάτοι. Μην παίρνεις όποια απόρριψη προσωπικά, διαφορετικά οι όποιες προσδοκίες μπορεί να σου έχουν δημιουργηθεί από τα social media που έχουν τη τάση να ρομαντικοποιούν το solo travel θα σε απογοητεύσουν. Δώσε στον εαυτό σου χρόνο και δεν έγινε και τίποτα αν δεν το ζήσεις έξαλλα μέχρι το πρώι με τους νέους traveller φίλους από τη πρώτη στιγμή.
  • Tip 2: Χρησιμοποίησε τη δύναμη των social media. Υπάρχουν πολλά facebook groups και κοινότητες που μπορείς να δικτυωθείς πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Όταν κάνεις κράτηση μέσω hostel world για παράδειγμα, συνδέεσαι αυτόματα σε ένα chat με άλλους ταξιδιώτες που θα μένουν εκείτο ίδιο διάστημα. Το χρησιμοποιώ συχνά για να συστηθώ και να ρωτήσω αν κάποιος θέλει να συναντηθούμε στο lobby για ποτά.
  • Tip 3: Να περνάς χρόνο στους κοινόχρηστους χώρους στα hostel. Μπορεί να είναι intimidating στην αρχή να χωθείς σε έτοιμες παρέες αλλά έχει πολλούς άλλους solo travellers που βρίσκονται στην ίδια θέση με εσένα και θέλουν ακριβώς το ίδιο με εσένα. Εγώ προσπαθώ να τηρώ τον κανόνα “να είσαι το άτομο που θα ήθελες να γνωρίσεις” και να πράττω αναλόγως. Πολλά hostel έχουν διαφορετικά events κάθε μέρα όπως καραόκε, pub crawls που μπορείς να κάνεις sign up, τα οποία βοηθάνε πολύ στο να φέρουν σε επαφή μεταξύ τους ταξιδιώτες.
  • Tip 4: Φέρε κάποιο ice breaking game. Τα χαρτιά πάντα βοηθάνε!
@katia.washere

Εδω βλέπουμε μια έμπειρη traveller να εξακολουθεί να κάνει hype τον εαυτό της ΚΑΘΕ φορά που ειναι να γνωρίσει νέους travellers και να κάνει replay ολοκληρα ted talks στον μυαλό της 😀 #hostellife #σολοταξιδια #solotravelstruggles #meetingpeople #anxiety #socialanxiety #αγχος #ταξιδια #solotravel #hostelvibes

♬ originalljud – Camilla Jara

4. Ποια είναι τα αντικείμενα που δεν λείπουν ποτέ από τη βαλίτσα σου;

«Καθώς μένω συχνά σε hostel, δεν λειπουν ποτέ οι ωτοασπίδες και η μάσκα ύπνου μου. Είναι lifesavers ειδικά σε long term ταξίδια που έχεις αναγκή μετά από λίγο την ξεκούραση και το διάλλειμα από τηνυ περβολική κοινωνικοποίηση. Ακόμα και σε party hostel που έμεινα στη Leon και ακουγόταν μέχρι αργά η μουσική από το μπαρ, οι ωτοασπίδες με είχαν σώσει. Επιλέγω να κάνω πολύ mix and match με outfits οπότε να πακετάρω λιγότερα ρούχα αλλά ταυτόχρονα να δημιουργώ διάφορους συνδυασμούς και να φαίνονται τελείως διαφορετικά outfit looks».

5. Ποιος ήταν ο προορισμός που σε ενθουσίασε περισσότερο και γιατί;


«Η Κόστα Ρίκα! Υπάρχει λόγος που είναι ο ακριβότερος προορισμός στην Κεντρική Αμερική. Ενιωσα πολύ ασφαλής και έχει φοβερη ποικιλoμορφία και φύση».

«Το Pura Vida Lifestyle είναι μεταδοτικό και ένιωσα ότι I fit in there. Προσφέρει και πιο luxurious επιλογές αλλά και πιο budget friendly. Aν είσαι into surf culture it’s the place to be».

@katia.washere

Μεινε μέχρι το τέλος για να δεις τη αγαπημενη Sofia Vergara στιγμή μου μαζι με το παντρεμενό γκει ζευγαρι που κατέληξα να πινω σφηνακια παρέα 😍🍾 #solotravel #travelvlog #βλογκ #ταξιδια #σολοταξιδια #backpacking #κοσταρικα #κεντρικηαμερικη #σολοταξιδιωτισσα #ταξιδιαρεςψυχες #περιπετεια #greektraveller #βλογκακι

♬ I Am Not Who I Was by Chance Peña – chancepena

6. Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να ταξιδεύει αλλά φοβάται το κόστος;

«Να αρχίσει να σκέφτεται out of the box και να μη πιστεύει οτι τα ταξίδια προϋποθέτουν απαραίτητα την παρουσιά συντρόφου/φίλου και διαμονή σε ξενοδοχείο. Αν είσαι πιο ευέλικτος μπορείς να βρεις τρόπους να μειώσεις το κόστος του ταξιδιού. Και μη κολλάς στη ταμπέλα. Μπορείς να ταξιδεύεις με βαλίτσα ΚΑΙ με backpack. Mπορείς να μένεις σε ξενοδοχεία ΚΑΙ σε χοστελ. Μπορείς να ταξιδεύεις μόνος ΚΑΙ με παρέα. Μπορείς να είσαι ότι τυπος ταξιδιώτης γουστάρεις».

7. Ποιο είναι το αγαπημένο σου βίντεο στον λογαριασμό σου στο TikTok και γιατί;


«Ολα τα vlogs που τράβηξα από το solo backpacking ταξίδι μου στη Κοστα Ρίκα/ Νικαράγουα, τα βλέπω και τα ξαναβλέπω όλη τη ώρα!».

Πολλά απο αυτά προσπαθούσα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού να βρω μια ήσυχη γωνίτσα για να γυρίσω το voiceover μου. Νομίζω αυτή είναι η μαγεία, ότι έχω τη δυνατότητα εκτός απο το να εμπνεύσω όποιον τα παρακολουθεί, να ξαναζήσω ορισμένες στιγμές όσες φορές θέλω και να συστήσω μια πάλια version μου στο μέλλον, ποιος ξέρει, στα παιδιά μου. Είναι ενα εισιτήριο για μια στιγμή που έχει χαθεί και με παρακινούν σε δυσκολές μέρες».

@katia.washere

Ηταν το πρωτο bachelor party που συμμετείχα( τυχαία) και Για ενα λόγο πιστευα οτι θα ξυπνησούμε με ενά μαυρισμενο μάτι, ενα σπασμένο δοντί, μια μαιμού μέσα στο δωματιο και ενα ράντομ μωράκι που θα πρέπει να προσέχουμε και να μαθουμε πως βρέθηκε εδω – επηρεασμένη απο ολεσ τις ταινίες Hangover 😅😅 #greektraveller #solotravel #σολοταξιδια #ταξιδιαρεςψυχες #ταξιδια #travelvlog #βλογκ #ταξιδιωτικοβλογκ #backpacking #costarica #κεντρικηαμερικη

♬ original sound – A – A

Σου άρεσε το άρθρο;

Το μικρό νησάκι των Λειψών καλεί τους επισκέπτες του με ένα... video clip -

Το μικρό νησάκι των Λειψών καλεί τους επισκέπτες του με ένα… video clip

Νάξος: Όλοι οι λόγοι για να την επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι -

Νάξος: Όλοι οι λόγοι για να την επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι