in

Θεφάνεια στο Φανάρι (Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως)

Κωνσταντινούπολη: μια πόλη–ορόσημο, η οποία μέσα της κρύβει αιώνες ιστορίας, η καρδιά της μακροβιότερης Αυτοκρατορίας στην Ευρώπη, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη με πολλά διάσημα αξιοθέατα. Οι περισσότεροι ταξιδιώτες έρχονται για να δουν τοποθεσίες όπως το Μεγάλο Παζάρι, το Σουλταναχμέτ και την Αγία Σοφιά. Η Κωνσταντινούπολη όμως έχει πολλά περισσότερα να επιδείξει.  

Αν θέλετε μια πιο πλούσια, βαθύτερη, μοναδική εμπειρία του χαρακτήρα, της αυθεντικότητας και των παραδόσεων αυτής της πολυπολιτισμικής πόλης, τότε μια περιήγηση με τα πόδια στην περιοχή του Φαναριού, στην παλιά πόλη, είναι ιδανική. Θα δείτε εκκλησίες, συναγωγές και τζαμιά δίπλα δίπλα, εντυπωσιακά αξιοθέατα θρησκευτικής συνύπαρξης που χρονολογούνται πριν από αιώνες.

Το Φανάρι αποτελεί μία συνοικία της Κωνσταντινούπολης, που πήρε το όνομα της από τον σημαντικότερο φάρο που βρισκόταν στον Κεράτιο Κόλπο. Υπάγεται στην περιφέρεια του Φατίχ στο κέντρο της πόλης, στη δυτική πλευρά του Κεράτιου Κόλπου. Από το 1601 εδρεύει εκεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Το Φανάρι είχε μία επιφανή μεγάλη ελληνική κοινότητα μέχρι την δεκαετία του ’60 και στους δρόμους του εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά παλιά πέτρινα σπίτια και εκκλησίες που χρονολογούνται από τη βυζαντινή εποχή., Μία γειτονιά δίπλα στο Φανάρι είναι η Μπαλάτ, η οποία είναι τόσο παλιά όσο και η ίδια η ιστορία της Κωνσταντινούπολης. Η γειτονιά του Φαναριού έχει την τιμή να ανήκει στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Στο Φανάρι θα συναντήσετε το Phanar Greek Orthodox College, γνωστό στα ελληνικά ως «Μεγάλη Σχολή του Έθνους», το παλαιότερο σωζόμενο και πιο διάσημο ελληνορθόδοξο σχολείο στην Κωνσταντινούπολη. Είναι γνωστό στους ντόπιους με τα ονόματα όπως το «Κόκκινο Κάστρο» και το «Κόκκινο Σχολείο». Σχεδιασμένο από τον Έλληνα αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δημάδη, το σημερινό κτίριο ανεγέρθηκε μεταξύ 1881 και 1883, με μια εκλεκτική μίξη διαφορετικών στυλ και με κόστος 17.210 οθωμανικές χρυσές λίρες, ένα τεράστιο ποσό για εκείνη την περίοδο. Παρά τη λειτουργία του ως σχολείο, το κτίριο αναφέρεται συχνά ως «το 5ο μεγαλύτερο κάστρο στην Ευρώπη», λόγω του σχήματός του που μοιάζει με κάστρο.

Επίσης, στο γραφικό Φανάρι τα ευρωπαϊκά/τουρκικά μπιστρό μοιράζονται τους δρόμους με παλιά ξύλινα σπίτια και εντυπωσιακές εκκλησίες, όπως ο βουλγαρικός ορθόδοξος ναός του Αγίου Στεφάνου, κατασκευασμένος από σίδηρο και ατσάλι και η Εκκλησία της Παναγίας της Μουχλιώτισσας του 7ουαιώνα, η οποία ουδέποτε μετετράπη σε τέμενος. Το πιο αξιοσημείωτο αξιοθέατο του Φαναριού είναι το περιτειχισμένο συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης που περικλείει την Πατριαρχική εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης έχει την έδρα του στο Φανάρι και ιδρύθηκε τον 4ο αιώνα, αποτελώντας σημαντικό πνευματικό κέντρο για 300 εκατομμύρια ορθόδοξων χριστιανών σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί την έδρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και έναν από τους σημαντικότερους χώρους της ευρύτερης Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Από την ίδρυσή του το 330 μ.Χ. έχουν ηγηθεί 270 Οικουμενικοί Πατριάρχες. Αυτό το συγκρότημα κτιρίων πίσω από τα θαλάσσια τείχη μπροστά στον Κεράτιο Κόλπο περιλαμβάνει την όμορφη προαναφερόμενη Πατριαρχική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του 19ου  αιώνα.

Θεοφάνια: Ευλογία των Υδάτων

Όπως σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, κάθε 6η Ιανουαρίου – στην εορτή των Θεοφανίων – τελείται ανήμερα της εορτής ο αγιασμός των υδάτων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στην ακτή του Κεράτιου κόλπου, σε σημείο που απέχει ελάχιστα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης, οι αρχιερείς, οι επίσημοι και οι πιστοί εν πομπή μεταβαίνουν στην προκυμαία του Φαναρίου, όπου ο Παναγιώτατος προεξάρχει της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο. Πρόκειται για μια τελετή που τελείται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, αλλά και συναίσθημα κατάνυξης όταν ο Πατριάρχης ρίχνει τον σταυρό στον Κεράτιο Κόλπο για να τον ανασύρουν οι κολυμβητές, κάτω από το βλέμμα χιλιάδων ευλαβών επισκεπτών, τουριστών, επισήμων και αρχιερέων.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
lighthouse tower at daytime

Θράκη, η γη του Ορφέα: μεταξύ Ανατολής & Δύσης

Η Θεσσαλονίκη στα εντυπωσιακά Κόκκινα Λεωφορεία του Λονδίνου -

Η Θεσσαλονίκη στα εντυπωσιακά Κόκκινα Λεωφορεία του Λονδίνου