Στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας, το Αθήρι της Καστοριάς έχει καταφέρει να κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη των επισκεπτών του με τη μοναδική του προσέγγιση στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Πίσω από την επιτυχία του εστιατορίου βρίσκεται μια γυναίκα με πάθος για τη μαγειρική και την ελληνική παράδοση, η οποία έχει καταφέρει να συνδυάσει την αυθεντικότητα των γεύσεων της Καστοριάς με την καινοτομία.
Συνομιλήσαμε με την Ευθαλία Ρουσκοπούλου, τη δημιουργό του εστιατορίου, η οποία μοιράστηκε μαζί μας την ιστορία της επιχείρησής της και τη φιλοσοφία που κρύβεται πίσω από την ιδέα του Αθηριού. Αφού μας ευχαρίστησε θερμά για τη συνέντευξη και, εμείς με τη σειρά μας της μεταφέραμε τον πηγαίο θαυμασμό μας για τη δουλειά και το μεράκι της, συζητήσαμε σε χαλαρό και ευχάριστο κλίμα.
Πώς ξεκινήσατε την επιχείρησή σας και ποια είναι η ιστορία της;

«Το Αθήρι ξεκίνησε το 2006, αλλά εγώ, ως επιχειρηματίας και μαγείρισσα, ξεκίνησα το 1991 με το εστιατόριο “Το Τζάκι”. Ήταν μια γυναικεία υπόθεση, καθώς το διαχειριζόμασταν εγώ και η συννυφάδα μου, με προσωπικό αποκλειστικά γυναίκες. Η παράδοση αυτή συνεχίζεται και σήμερα στο Αθήρι, αφού ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει».
Ποια είναι τα πιο αγαπημένα πιάτα του κόσμου που επισκέπτεται το Αθήρι;
«Τα αγαπημένα του κόσμου είναι πολλά, ωστόσο το χοιρινό κότσι γάστρας, τα χειροποίητα σουτζουκάκια, οι καστοριανοί σαρμάδες και οι πρασοκεφτέδες ξεχωρίζουν».

Ποια φαγητά σας αρέσει περισσότερο να μαγειρεύετε;
«Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω σούπες όλων των ειδών. Εκεί βάζω ό,τι έμπνευση έχω εκείνη τη στιγμή και το αποτέλεσμα, μπορώ να πω, πάντα με δικαιώνει».
Κάθε πιάτο είναι μια νέα πρόκληση για την Ευθαλία, ένα νέο ταξίδι γεύσεων. Αυτή η προσέγγιση, που βασίζεται στην έμπνευση της στιγμής, αναδεικνύει τη δημιουργικότητα και την προσωπική της σφραγίδα στην κουζίνα.
Ποια είναι τα 5 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος αν επισκεφτεί το Αθήρι;
«Το πρώτο ορεκτικό που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσει κάποιος είναι ο μπάτζος Καστοριάς, ένα αλμυρό τηγανητό τυρί, το οποίο συνοδεύεται με γλυκές χειροποίητες μαρμελάδες.
Δεύτερο ορεκτικό είναι ένα παραδοσιακό πιάτο, το μακάλο. Γίνεται με καβουρδισμένο αλεύρι στο τηγάνι, αφού πρώτα έχω τηγανίσει λίγα κεφτεδάκια. Σερβίρεται με φρέσκες τηγανητές πατάτες και κόκκινο πιπέρι. Άλλο ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσει κάποιος είναι φασόλια γίγαντες με χωριάτικα λουκάνικα. Επίσης, τα χειροποίητα ζυμαρικά με κοκκινιστό μοσχάρι είναι ένα πιάτο που ξεχωρίζει. Τέλος, θα πρότεινα οπωσδήποτε ζυγούρι στη γάστρα».
Ποιο είναι το μυστικό που αποτελεί την έμπνευση της Ευθαλίας;
«Η αγάπη μου για τη μαγειρική, να δημιουργώ, να προσφέρω και να τελειοποιώ με υπέροχες και, προπάντων, αξέχαστες γεύσεις. Αυτή η αγάπη για την τέχνη της μαγειρικής δεν περιορίζεται σε ένα αποτέλεσμα, αλλά σε όλη τη διαδικασία που καταλήγει σε έναν κόσμο γεύσεων γεμάτο συναισθήματα».
Η Ευθαλία μοιράζεται μαζί μας τα 5 tips για να δημιουργηθεί μια επιτυχημένη επιχείρηση. Ας δούμε ποια είναι αυτά:
«Το πρώτο και βασικό είναι οι άριστες πρώτες ύλες και τα φρέσκα τοπικά προϊόντα. Σίγουρα η καθαριότητα είναι βασικό στοιχείο, καθώς και η καλή συνεργασία που πρέπει να υπάρχει μεταξύ εμού και του προσωπικού. Η άριστη εξυπηρέτηση, που συνοδεύεται πάντα με χαμόγελο, και τέλος η συνεχής αναβάθμιση και εξέλιξη των γεύσεων και των πιάτων μας».

Χρησιμοποιείτε τοπικά προϊόντα; Αν ναι, ποια είναι αυτά και πόσο σημαντική είναι η ποιότητα των υλικών για εσάς;
«Θεωρώ πως η νοστιμιά και η επιτυχία ενός πιάτου βασίζεται στην ποιότητα των υλικών. Σίγουρα αυτή η ποιότητα προέρχεται από τοπικά υλικά και προϊόντα. Για παράδειγμα, τις πατάτες που χρησιμοποιώ τις προμηθεύομαι από τα αδέρφια μου, οι οποίοι είναι παραγωγοί και καλλιεργούν άριστης ποιότητας προϊόντα. Φυσικά, το ίδιο ισχύει και για τα κρεατικά, τα οποία επιλέγω από τοπικούς κρεοπώλες».
Ποιο είναι το πιάτο-υπογραφή της ταβέρνας σας, που θεωρείτε πως σας αντιπροσωπεύει απόλυτα;
«Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό δεν μπορεί παρά να είναι το επιδόρπιο που κερνάμε στο τέλος ενός γεύματος, το γλυκό μήλο. Είναι μια αληθινή απόλαυση για τις αισθήσεις, που συνδυάζει την παραδοσιακή γεύση του φρέσκου μήλου με αρώματα που ξυπνούν τις πιο γλυκές αναμνήσεις. Τα μήλα, διαλεγμένα με προσοχή για την ποιότητά τους, μαγειρεύονται σε έναν πυκνό, γλυκό σιρόπι που περιέχει μέλι, ζάχαρη και αρώματα μπαχαρικών, όπως κανέλα και γαρύφαλλο».
Πώς βλέπετε το μέλλον της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας; Υπάρχουν νέες ιδέες που θα θέλατε να ενσωματώσετε στο μενού σας;
«Σίγουρα υπάρχει μέλλον, αρκεί να τηρούνται τα βασικά χαρακτηριστικά της παράδοσης, μέσα στα οποία μπορείς να ενσωματώσεις και να παντρέψεις νέες ιδέες που μπορούν να απογειώσουν τα πιάτα σου».
Η συνέντευξη με την Ευθαλία Ρουσκοπούλου για το Αθήρι της Καστοριάς αποδεικνύει πως η ελληνική κουζίνα δεν είναι απλώς ένα σύνολο συνταγών, αλλά μια μορφή τέχνης που πηγάζει από την παράδοση, τη δημιουργικότητα και τη συνεχή αναζήτηση για νέες γεύσεις.
Όταν επισκεφτείτε την Καστοριά, μια βόλτα στο Αθήρι θα σας ανταμείψει!