in

10 λόγοι για να επισκεφθείτε την Καστοριά

George Zografidis/ Pexels

Η Καστοριά, πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς στη Δυτική Μακεδονία είναι χτισμένη πάνω στη χερσόνησο της λίμνης Ορεστιάδας, σε υψόμετρο 703 μέτρων, ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο. Περιβάλλεται από την ομώνυμη λίμνη της και συνδέεται με την ξηρά μέσω μιας ευρύτερης λωρίδας γης από επιχωματώσεις, δίνοντας την εντύπωση νησιού.

Ας δούμε ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους αξίζει μία επίσκεψη στην πόλη της Καστοριάς!

1. Ιππασία στη φύση

Γνωρίστε τα υπέροχα βουνά, τις λίμνες και τα ποτάμια της Καστοριάς ιππεύοντας το άλογό σας και κάνοντας στάσεις ξεκούρασης σε πανέμορφα επιλεγμένα σημεία της περιοχής.

Γνωρίστε την ιππασία και μάθετε περισσότερα για τα πιο εκπαιδευμένα, ήσυχα και όμορφα άλογα Ελληνικής αυτόχθονης προστατευόμενης ράτσας του αλόγου της Πίνδου, ιππεύοντάς τα.

2. Βαρκάδα με το σκάφος «ΟΛΥΜΠΙΑ»

Μια βόλτα με το καράβι «ΟΛΥΜΠΙΑ» θα σας χαρίσει απίστευτες στιγμές χαλάρωσης και μαγευτικές εικόνες από όλα τα εντυπωσιακά τοπία της πόλης.

Μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας με την παρέας σας ή, κατόπιν συνεννόησης, να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε κοινωνική σας εκδήλωση, μετατρέποντας έτσι μια απλή συνάθροιση, σε μια πραγματικά αξέχαστη εν πλω εμπειρία!

Η μέγιστη χωρητικότητά του ανέρχεται στα 150 άτομα.

Τιμή Εισιτηρίου:

 • Γενικό 7€,
 • Μειωμένο 5€,
 • Δωρεάν για παιδιά κάτω των 7 ετών,
 • Δωρεάν για του δημότες Καστοριάς κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα.

3. Σπορ εντός της Λίμνης

Η λίμνη της Καστοριάς αποτελεί πανελλήνιας φήμης κέντρο αθλητικής κωπηλασίας, με τους αθλητές της να έχουν στεφθεί με διεθνείς επιτυχίες και αναγνώριση.


Η κωπηλασία, το σκι στα νερά της λίμνης και η ιστιοπλοϊα, προσφέρουν, πέρα από την άθληση, ένα ενδιαφέρον θέαμα, καθώς συχνά διοργανώνονται από τα ναυταθλητικά σωματεία της περιοχής πανελλήνιοι αλλά και διεθνείς αγώνες.


Μπορείτε να γνωρίσετε επίσης τον μαγικό κόσμο της λίμνης, κωπηλατώντας με κανό καγιάκ ή «ποδηλατώντας» με θαλάσσιο ποδήλατο στα νερά της. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελούν το λιμναίο σκι και η σανίδα.

4. Ενυδρείο Καστοριάς

Το Ενυδρείο Καστοριάς «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» αποτελεί το πρώτο σε μέγεθος ενυδρείο γλυκών νερών των Βαλκανίων, που φιλοξενεί ενδημικά και αυτόχθονα είδη ψαριών των ποταμών και των λιμνών της Ελλάδος, καθώς και μεγάλο αριθμό ξενικών ειδών που διαβιούν στις λίμνες της Ελλάδος.


Το Ενυδρείο, αποτελείται από 49 δεξαμενές χωρητικότητας από 1 έως 1,6 κυβικά, μια προσομοίωση της Λίμνης Καστοριάς και μια προσομοίωση του ποταμού Αλιάκμονα.


Όσον αφορά τα είδη των ψαριών, το ενυδρείο φιλοξενεί 56 είδη ψαριών γλυκού νερού, ενώ οργανισμοί όπως οι νεροχελώνες, οι καραβίδες και οι Τρίτωνες κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Σε μεγάλες ποσότητες, συναντάμε Κυπρίνους, Τούρνες, Πλατίκες και Γουλιανούς.

Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη έως Κυριακή 09:00 έως 16:00 -Δευτέρα Κλειστά.

Εισιτήριο:

 • Γενικό: 5€,
 • Παιδιά 6-17 ετών: 3€,
 • Πολυτέκνων-Φοιτητών – Ανέργων: 3€,
 • ΑΜΕΑ (67% και άνω): Δωρεάν,
 • Παιδιά έως 5 ετών:  Δωρεάν.

5. Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς

Στην οδό Καπετάν Λάζου 12, στην παραδοσιακή συνοικία Ντολτσό, βρίσκεται το αρχοντικό όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς.

Το αρχοντικό Νεράτζη Αϊβάζη, κτίστηκε τον 17ο αιώνα, και η διαχείρισή του γίνεται από τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Αρμονία».

Αντιπροσωπεύει τον τύπο του Καστοριανού Αρχοντικού και τα εκθέματα τοποθετήθηκαν στη φυσική τους θέση, ώστε να έχουμε την εικόνα ενός παλιού αρχοντικού με τα λειτουργικά του στοιχεία και ο επισκέπτης να σχηματίσει την εικόνα της ζωής μιας αρχοντικής οικογένειας εκείνης της εποχής, σε όλες τις φάσεις της ζωής της, όπως στη δουλειά της, στις ώρες της ανάπαυσης, στις κοινωνικές της εκδηλώσεις κ.α.

Ωράριο Λειτουργίας

 • Τρίτη έως Σάββατο 10:00 – 17:00,
 • Κυριακή 11:00 – 17:00,
 • Δευτέρα Κλειστά.

Εισιτήρια:

 • Γενικό 2€,
 • Μαθητές -Φοιτητές 1€.

6. Σπήλαιο Δράκου Καστοριάς

Το σπήλαιο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης στο 2ο χιλιόμετρο της παραλίμνιας οδού Σουγγαρίδη και λίγο πριν από την Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας.

Η είσοδος απέχει περίπου είκοσι 20 μέτρα από τις όχθες της λίμνης. Στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλα χερσαία και λιμναία τμήματα με εντυπωσιακό σταλακτικό διάκοσμο καθώς περιλαμβάνει επτά 7 υπόγειες λίμνες, δέκα 10 αίθουσες, πέντε διαδρόμους – σήραγγες. Η μεγαλύτερη αίθουσα του σπηλαίου έχει διαστάσεις 45Χ17 μέτρα με το κεντρικό της τμήμα υπερυψωμένο και τις πλευρές της να καταλήγουν σε λίμνες.

Η μεγάλη λίμνη του σπηλαίου που είναι και η βαθύτερη βρίσκεται δυτικά. Η θερμοκρασία εντός του Σπηλαίου είναι σταθερή όλες τις εποχές στους 16-18οC, ενώ η υγρασία φτάνει στο 90%.

Το σπήλαιο είναι ακόμα ενεργό και συνεχίζει να αναπτύσσεται και χρονολογείται στα 6 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σύγχρονα και ασφαλή Σπήλαια στα Βαλκάνια, καθώς διαθέτει εξελιγμένα μηχανήματα ελέγχου περιβαλλοντικών συνθηκών και συστημάτων ασφαλείας.

Ωράριο Λειτουργίας:

 • Καθημερινά (Εκτός Δευτέρας) Χειμερινό: 09:00 – 17:00,
 • Καθημερινά (Εκτός Δευτέρας) Θερινό: 10:00 – 18:00.

Εισιτήρια

 • Κανονικό 6€,
 • Μειωμένο Μαθητικό/Φοιτητικό/Πολυτέκνων/ΑΜΕΑ 4€,
 • Ομαδικό Για ομάδες (>20 άτομα) 5€,

7. Αρχοντικό Τσιατσιαπά

Βρίσκεται στην περιοχή Απόζαρι της Καστοριάς. Κατασκευάστηκε το 1754, όπως αναγράφεται σε ανάγλυφη επιγραφή σε γωνιόλιθο της νοτιοδυτικής γωνίας του. Πρώτος ιδιοκτήτης ήταν ο άρχοντας Μόραλης, ενώ μετέπειτα περιήλθε στην ιδιοκτησία του άρχοντα  Π. Τσιατσιαπά.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο μεγάλο κήπο του αρχοντικού πραγματοποιούνταν διασκεδάσεις και χοροί που κρατούσαν εβδομάδες ολόκληρες υπό τη συνοδεία μουσικών οργάνων.

Πρόκειται για το μοναδικό σωζόμενο τριώροφο αρχοντικό με ορθογωνική κάτοψη και τονισμένο τον οριζόντιο άξονά του.

8. Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας

Το καθολικό της Μονής είναι μονόχωρος ναός με ευρύχωρο νάρθηκα στα δυτικά και βρίσκεται στο γύρο της λίμνης. Ιδρύθηκε πιθανότατα τον 11ο αιώνα και συνδέεται ιστορικά με την ανακατάληψη της Καστοριάς από τους βυζαντινούς μετά από σύντομη κυριαρχία των Νορμανδών. Το καθολικό διακοσμείται με τοιχογραφίες στα τέλη του 12ου με αρχές του 13ου αιώνα.

Μετά από κατάρρευση τμήματος του ναού, το καθολικό επισκευάστηκε και τοιχογραφήθηκε μετά από το 1259 εκ νέου το Ιερό και ο νότιος εξωτερικός τοίχος.

Αποτελεί το μοναδικό μνημείο στην Καστοριά, στο οποίο απεικονίζονται αυτοκρατορικά πορτρέτα στις εξωτερικές τοιχογραφίες.

9. Καστοριά Off Road 4X4

Ανακαλύψτε το όρος Βίτσι το οποίο φτάνει τα 2.198 μέτρα και αποτελεί ένα από τους κύριους βιοτόπους της καφέ αρκούδας. Τα κατάφυτα δάση δρυός και οξιάς δίνουν στον επισκέπτη από χαμηλό υψόμετρο μαγευτικές εικόνες ειδικά τους φθινοπωρινούς μήνες. Όσο θα ανεβαίνετε σε υψόμετρο θα συναντάτε αλπικά λιβάδια που είναι πολύ πιθανό να δείτε και κοπάδια με άλογα.

Γνωρίστε τα Κορέστεια. Η τοποθεσία τους καλύπτει τους δυτικούς πρόποδες του όρους Βέρνο ή Βίτσι και τα χωριά είναι χτισμένα στις όχθες του Λαδοπόταμου και των παραποτάμων του που είναι ο κυριότερος υδροφορέας της περιοχής, ο οποίος αφού διασχίσει το υπέροχο φαράγγι της Κορομηλιάς συναντά τον ποταμό Αλιάκμονα στην περιοχή των Μανιάκων.

Περιηγειθείτε  τις κορυφές πάνω από την Λίμνη Ορεστιάδα. Σε αυτήν την εξόρμηση έχετε την δυνατότητα να δείτε την λίμνη και την πόλη της Καστοριάς από μία διαφορετική οπτική γωνία. Ανάλογα με την εποχή απολαμβάνετε μία πανοραμική περιήγηση στις πρώτες πλαγιές και βουνοκορφές που υψώνονται γύρω από την λίμνη.

Βγείτε από τον δρόμο με οχήματα 4Χ4 και εξερευνήστε τους κρυμμένους θησαυρούς της Καστοριάς!

4×4 Mountain Experience(+30) 6987917093,

Adventure Kastoria  (+30) 2467 506131, (+30) 6980801218,

Kastoria Outdoors (+30) 2467503971 (+30) 6944792130.

10. Πτήση πάνω από τη λίμνη

Απολαύστε μια πτήση με paratrike (μηχανοκίνητο αλεξίπτωτο πλαγιάς με τροχούς) πάνω από την Καστοριά.

Ταξιδέψτε από αέρος στα υπέροχα τοπία της περιοχής, χαθείτε στα χρώματα της φύσης κάθε εποχής, βιώστε την μοναδική αίσθηση ελευθερίας πετώντας πάνω από τα ήρεμα νερά της λίμνης που από ψηλά θυμίζουν πίνακα ζωγραφικής.

Νιώστε την Καστοριά αλλιώς!

Σου άρεσε το άρθρο;

Μονή Τοπλού: Το «οχυρό» της ορθοδοξίας στην Κρήτη -

Μονή Τοπλού: Το «οχυρό» της ορθοδοξίας στην Κρήτη

Η Κέρκυρα ο επόμενος geocaching προορισμός; -

Η Κέρκυρα ο επόμενος geocaching προορισμός;