in

Καστοριά, Η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας

Κάτω από την ομίχλη της λίμνης και τις αντανακλάσεις του μακεδονικού ουρανού, η Καστοριά είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις της Ελλάδας. Στον ορίζοντα, σπίτια με κεραμοσκεπές και βυζαντινές εκκλησίες δημιουργούν ένα υπέροχο σκηνικό της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η αρχόντισσα της Δυτικής Μακεδονίας σίγουρα θα σας σαγηνεύσει με την επιβλητικότητα της.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VisitMagicalGreece (@visitmagicalgreece)

Τα είδωλα και οι αντανακλάσεις στην επιφάνεια της λίμνης της Ορεστιάδας θα μπορούσαν να εμπνεύσουν ακόμη και τους ζωγράφους της Αναγέννησης με την μοναδική ομορφιά τους. Με τον παραλίμνιο περίπατο γύρω από τη λίμνη, τις 75 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες και τα εντυπωσιακά αρχοντικά του 18ου αιώνα της γειτονιάς Ντολτσό, της παλιάς πόλης της Καστοριάς, και τη μακρά παράδοση παραγωγής γούνας από τους φημισμένους «γουναράδες», το αποκριάτικο έθιμο των Ραγκουτσαριών και τα πολιτιστικά μουσεία της πόλης, η Καστοριά είναι ένας προορισμός που θα σας μαγέψει.

Αναγνωρισμένη ως ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Ελλάδας, η λίμνη της Ορεστιάδας έχει πολύτιμη οικολογική αξία, καθώς αποτελεί σημαντικό καταφύγιο για γηγενή και αποδημητικά πουλιά. Η λίμνη σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια και έχει χαρακτηριστεί ως «Μνημείο Φυσικού Κάλλους» από το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο «Natura 2000».

Μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της Καστοριάς είναι η γειτονιά Ντολτσό, η παλιά συνοικία της πόλης που μαρτυρεί την πλούσια αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική παράδοση της πόλης. Τα επιβλητικά και μεγαλοπρεπή αρχοντικά του 18ου και 19ου αιώνα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από άποψη αρχιτεκτονικής, διακόσμησης και τοιχοποιίας.

Αναμφισβήτητα, η Καστοριά είναι ο προορισμός ιστορικών και ερευνητών. Ο πολιτιστικός και θρησκευτικός πλούτος της πόλης είναι μοναδικός. Η πόλη έχει ισχυρή βυζαντινή κληρονομιά, όπως φαίνεται από τα βυζαντινά τείχη και τις 75 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες που διακρίνονται για τη μοναδική αρχιτεκτονική τους. Μερικές από τις πιο αξιόλογες εκκλησίες είναι η Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας, η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, ένα από τα παλαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία των Βαλκανίων, η εκκλησία των Αγίων Ταξιαρχών, καθώς και η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων που διακρίνεται για την υπέροχη κεραμιδωτή διακόσμηση και τη πλούσια εικονογραφία της.

Όσο για τα Μουσεία της, η «κυρία» της Δυτικής Μακεδονίας έχει πλούσιο υλικό να επιδείξει, όπως το Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί περισσότερα από τριάντα χρόνια, το Μουσείο Ενδυμασίας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, το Μουσείο Κέρινων Αγαλμάτων στο χωριό Μαυροχώρι και το Βυζαντινό Μουσείο.

Αναγνωρισμένο ως ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ανθρώπινης ιστορίας, το Δισπηλιό, ένας μεγάλος οικισμός στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, είναι μια αυθεντική αναπαράσταση του νεολιθικού παραλίμνιου οικισμού που ανακαλύφθηκε το 1932. Ανάμεσα στα σπουδαία αντικείμενα που ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι ξεχωρίζουν οστέινες φλογέρες που μαρτυρούν ότι ο προϊστορικός άνθρωπος γνώριζε μουσική, αλλά και μια ξύλινη πινακίδα με εγχάρακτα γραμμικά στοιχεία, η οποία χρονολογείται με βεβαιότητα στο 5260 π.Χ. και δεν αποκλείεται να αποτελεί μια πρώιμη μορφή γραπτού λόγου.

Επίσης, αν σκοπεύετε να επισκεφθείτε την Καστοριά, το Σπήλαιο του Δράκου είναι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία που πρέπει να ανακαλύψετε. Ο θρύλος λέει ότι το σπήλαιο ήταν ένα πολύτιμο ορυχείο χρυσού καλά φυλαγμένο από έναν δράκο που ανέπνεε φλόγες.

Η Καστοριά είναι μια αιθέρια πόλη που αποκαλύπτει το αυθεντικό της πρόσωπο μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό και τις 4 εποχές του χρόνου: παγερή από τον παγωμένο χειμώνα, πολύχρωμη από την ανθισμένη άνοιξη, γαλήνια κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο και χρυσαφένια από τα φύλλα του φθινοπώρου.

Στο τέλος του ταξιδιού σας στην Καστοριά, ο ορίζοντας θα χαθεί απαλά πάνω στη λευκή ομίχλη σαν ένα παραμύθι…

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
10 μέρη που πρέπει να δεις στη Βιέννη -

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Βιέννη

Μαναρόλα: Ένα πολύχρωμο στολίδι στα βράχια -

Μαναρόλα: Ένα πολύχρωμο στολίδι στα βράχια