Ο Φάρος Αρμενιστής είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό κτίριο στο νησί της Μυκόνου με πλούσια ιστορία. Το κτίριο στέκεται δίπλα στη θάλασσα, στην άκρη ενός βράχου, και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του που φτάνουν εκεί για να φωτογραφηθούν σε ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Ο φάρος:
Ο φάρος κατασκευάστηκε το 1981 και βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι, πάνω σε ένα λόφο που παλιά ονομαζόταν Βουρβούλακας, δηλαδή βρικόλακας. Το ύψος του είναι 19 μέτρα και το εστιακό του βάθος φτάνει στα 184 μέτρα. Ο αρχικός φανός του φάρου διέθετε έναν εξελιγμένο μηχανισμό που βραβεύτηκε από τη Διεθνή Έκθεση του Παρισιού. Ο μηχανισμός βασιζόταν σε μια εφεύρεση με κρυστάλλους του Αυγούστου Φρενέλ και ήταν το πιο εξελιγμένο φωτιστικό μηχάνημα για φάρους εκείνη την εποχή.
Λειτούργησε στην κορυφή του φάρου μέχρι το 1983 και η ισχύς του ήταν τόσο δυνατή που λέγεται ότι ένας ηλικιωμένος, που έμενε απέναντι στην Τήνο, χρησιμοποιούσε το βράδυ το φως το φάρου για να βλέπει. Από το 1983 μέχρι σήμερα εκτίθεται στο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Μυκόνου, στην τοποθεσία Τρία Πηγάδια.
Εκτός από τον εξελιγμένο μηχανισμό του φανού, ο φάρος διέθετε δωμάτια για τους φαροφύλακες, κουζίνα, τουαλέτα, βοηθητικούς χώρους και εσωτερική στέρνα.
Η ιστορία του φάρου:
Αφορμή για την κατασκευή του φάρου ήταν ένα ναυάγιο και χτίστηκε με σκοπό να αποφευχθούν άλλα θαλάσσια ατυχήματα.
Το 1877, το βρετανικό ατμόπλοιο «VOLTA» ναυάγησε στις σκοτεινές και ξηρές θάλασσας της βόρειας Μυκόνου, με αποτέλεσμα να πνιγούν 11 μέλη του πληρώματος. Η ομίχλη που επικρατούσε την ημέρα του ναυαγίου στην περιοχή, παραπλάνησε τον κυβερνήτη και οδήγησε το πλοίο πάνω στα βράχια. Μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, κρίθηκε απαραίτητη η κατασκευή ενός φάρου προκειμένου να φωτιστεί η θαλάσσια περιοχή.
Η κατασκευή του φάρου αποτέλεσε «πηγή ζωής» για την περιοχή. Φαροφύλακες από τη Μύκονο ή από την υπόλοιπη Ελλάδα ερχόταν μαζί με τις οικογένειες του για να υπηρετήσουν στον φάρο και χρησιμοποιούσαν τον φάρο ως κατοικία τους. Η ζωή των κατοίκων του φάρου δεν ήταν αρκετά δύσκολη καθώς ο φάρος ήταν πολύ κοντά από το κέντρο του νησιού. Συνήθως ψάρευαν στην περιοχή και εφοδιαζόταν με γαϊδουράκια τα απαραίτητα αγαθά από την Χώρα.
Μια τρυφερή ιστορία που «γεννήθηκε» στον φάρο:
Ο Φάρος Αρμενιστής ήταν η αφορμή για να εξελιχθεί μία πολύ τρυφερή ιστορία και να αναπτυχθεί μία ελληνογερμανική φιλία. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο φάρος έπαψε να λειτουργεί. Τον χρησιμοποιήσαν αρχικά οι Ιταλοί και μετέπειτα οι Γερμανοί, ως παρατηρητήριο. Όταν σταμάτησε ο πόλεμος και οι Γερμανοί άρχισαν να αποχωρούν από το νησί, μία ομάδα νεαρών αγοριών από τη Μύκονο, γνωστή με το όνομα «Αέρας», έκανε έφοδο στο φάρο και συνέλαβε τους Γερμανούς στρατιώτες.
Οι νεαροί έμειναν στην ιστορία με το κατόρθωμά τους και ύστερα από πολλά χρόνια ένας από τα μέλη του «Αέρα», ο Κώστας Ζουγανέλης, έγινε δήμαρχος της Μυκόνου. Τότε λοιπόν, έλαβε ένα γράμμα από έναν Γερμανό που ήθελε να βρει εκείνα τα νεαρά αγόρια που κάποτε τον είχαν συλλάβει μαζί με τους υπόλοιπους στρατιώτες. Ήθελε να ευχαριστήσει αυτά τα νεαρά αγόρια διότι αν δεν τον είχαν πάρει τότε αιχμάλωτο θα συνέχιζε τη θητεία του Ανατολικό Μέτωπο και ίσως έχανε τη ζωή του όπως χιλιάδες άλλοι Γερμανοί. Ο Κώστας Ζουγανέλης απάντησε και οι δύο άντρες βρέθηκαν συναντήθηκαν ξανά, αναπτύσσοντας μια δυνατή φιλία.
Πώς θα φτάσετε στον φάρο:
Για να φτάσετε στον Φάρο Αρμενιστή θα πρέπει να ξεκινήσετε από τη Χώρα της Μυκόνου και να κατευθυνθείτε προς το βόρειο τμήμα της. Φτάνοντας στον Τούρλο, ακολουθήστε τον δρόμο προς τον Άγιο Στέφανο και κατευθυνθείτε αριστερά προς την ομώνυμη παραλία. Συνεχίζοντας τον δρόμο θα φτάσετε σε μία διχάλα η οποία σας οδηγεί δεξιά στην παραλία Χουλάκια και αριστερά στην περιοχή Βουρβούλακα. Επιλέξτε τον δρόμο δεξιά για Χουλάκια και αφού φτάσετε στην παραλία, ένας σύντομος χωματόδρομος (δεξιά) θα σας οδηγήσει στον φάρο.