in , , ,

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο

Προκαλώντας θρύλους, λατρεία και φαντασία, τα κάστρα διαθέτουν μια μαγεία που προσελκύει τους σύγχρονους ταξιδιώτες.

Σε όλο τον κόσμο, τα παλάτια και τα κάστρα διαδραματίζουν συναρπαστικό ρόλο στην αφήγηση της ιστορίας μιας περιοχής παρέχοντας αρχιτεκτονικά μαθήματα χάρη στα περίτεχνα και διαχρονικά τους σχέδια.

1 . Ακρόπολη του Qaitbay, Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Η κατασκευή αυτού του λιτού φρουρίου στη Μεσόγειο Θάλασσα ξεκίνησε το 1477 όταν ο Σουλτάνος ​​Αλ-Ασφάρ Κάιτμπαι έμαθε για τα οθωμανικά στρατεύματα που προχωρούσαν προς την Αλεξάνδρεια. Τα σχέδια του κάστρου σχεδιάστηκαν με έξυπνο τρόπο στα ερείπια του πεσμένου Φάρου, όπου οι εργάτες μπορούσαν να σώσουν κομμάτια της προηγούμενης δομής για να χτίσουν στήλες από κόκκινο γρανίτη στο τζαμί και την είσοδο. Τελικά, η Οθωμανική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Αίγυπτο, αλλά η Ακρόπολη εξακολουθούσε να λειτουργεί ως στρατιωτικό φρούριο μέχρι τον βρετανικό βομβαρδισμό του 1882. Από την επανάσταση του 1952, η Ακρόπολη λειτούργησε ως ναυτικό μουσείο, αναφέροντας τις νίκες και τις απώλειες των αιγυπτιακών ναυτικών στρατευμάτων.

2 .Κάστρο Ματσουμότο, Ματσουμότο (Ιαπωνία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Η προέλευση του κάστρου Matsumoto χρονολογείται από το 1504, όταν η φυλή Ogasawara άρχισε να χτίζει ένα φρούριο για να αποτρέψει άλλους εισβολείς. Λίγα χρόνια μετά την ολοκλήρωσή του, ο ισχυρός πολέμαρχος Takeda Shingen κατέλαβε τη στρατιωτική οχύρωση. Καθώς το κάστρο άλλαζε χέρια σε όλη την ιστορία, το σχέδιό του εξελίχθηκε σε μια ψηλή, τριώροφη δομή με μαύρους τοίχους και στέγες που του έδωσαν το ψευδώνυμο «το Κάστρο της Κρόου». Γύρω στο 1872, το κάστρο αντιμετώπισε πιθανή κατεδάφιση αφού οι κατασκευαστές ήθελαν να χτίσουν νεότερα κτίρια και συγκροτήματα κατοικιών. Ωστόσο, οι κάτοικοι του Ματσουμότο ξεκίνησαν μια εκστρατεία για να σώσουν τον πύργο και, τελικά τα κατάφεραν. Το κάστρο του Ματσουμότο έχει επίσημα αναγνωριστεί ως ένας εθνικός θησαυρός της Ιαπωνίας και ένα από τα τελευταία παραδείγματα κάστρων daimyōs .

3 . Κάστρο Bojnice , Bojnice (Σλοβακία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Το συγκεκριμένο κάστρο χτίστηκε αρχικά ως ξύλινο οχυρό το 1113. Η πέτρα άρχισε αργά να αντικαθιστά το ξύλο, και από τον 12ο αιώνα το κάστρο καυχιόταν για τα γοτθικά και αναγεννησιακά του στοιχεία. Αν και δεν μπορεί να είναι ο πρώτος ιδιοκτήτης του φρουρίου, ο Βασιλιάς Matthias Corvinus της Ουγγαρίας και της Κροατίας ήταν ένας από τους πρώτους που επένδυσε στο μέλλον του. Ο κυβερνήτης συχνά ερχόταν στη μικρή πόλη για να εργαστεί για τα διατάγματα του και να τους υπαγορεύσει κάτω από ένα δέντρο που φέρει το όνομά του. Φαίνεται ότι η κατασκευή δεν έπαψε ποτέ, καθώς ο επόμενος ιδιοκτήτης συνέχισε να ανακαινίζει το εξωτερικό του και να προσθέτει δωμάτια, έως ότου τελικά το κάστρο έφτασε στα χέρια του Κόμη János Ferenc Pálffy. Με τη μαγευτική του εμφάνιση, το κάστρο Bojnice έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή κάστρα στον κόσμο, με εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να εξερευνούν τις ιερές αίθουσες του κάθε χρόνο.

4 . Κόκκινο Οχυρό , Δελχί (Ινδία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Ο αυτοκράτορας του Μουγκάλ, Σαχ Τζαχάν, έθεσε τα θεμέλια του Ερυθρού Οχυρού , ή του Λαλ Κίλα, μετά τη μετακίνηση της πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας από την Άγκρα στη νεόκτιστη πόλη του Δελχί. Πίσω από την μάλλον μέτρια πρόσοψη κόκκινου ψαμμίτη, βρισκόταν ένας περίπλοκος ιστός με επένδυση αιθουσών και θαλάμων που συνδυάζουν το παραδοσιακό στυλ του Μουγκλά με στοιχεία περσικής, Τιμουριδικής και Ινδουιστικής σχεδίασης. Το Κόκκινο Φρούριο παραμένει η επίσημη έδρα της αυτοκρατορίας των Μουγκάλ μέχρι την Ινδική εξέγερση του 1857.Θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Ινδία, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη βρετανική κυριαρχία, καθώς ήταν το ορόσημο όπου ο Jawaharlal Nehru, ο πρώτος πρωθυπουργός, θα έδινε την ομιλία του «Tryst with Destiny». Κάθε χρόνο την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ινδίας, ο νυν πρωθυπουργός κάνει ομιλία από τα τείχη του Ερυθρού Οχυρού, τονίζοντας την εθνική του σημασία.

5 . Κάστρο Frederiksborg, Hillerοd (Δανία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Βρίσκεται σε τρία μικρά νησάκια στη Λίμνη του Κάστρου και χτίστηκε ως σύμβολο της εξουσίας του Βασιλιά Χριστιανού IV, κυβερνήτη της Δανίας και της Νορβηγίας. Το αναγεννησιακό κάστρο ήταν η επίσημη βασιλική κατοικία για περισσότερα από 100 χρόνια και η αρχική του κατασκευή καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1859.Με το παρεκκλήσι και το θάλαμο του κοινού να επιβιώνει από τις φλόγες, πραγματοποιήθηκε μια πανελλαδική λαχειοφόρος αγορά για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ανοικοδόμηση του παλατιού. Αφού η βασιλική οικογένεια αποφάσισε ότι δεν θα έμεναν πλέον στο κάστρο, ο Frederiksborg το άνοιξε ξανά το 1878 ως Μουσείο Εθνικής Ιστορίας. Σήμερα, το παγκοσμίου φήμης μουσείο απεικονίζει την ιστορία της Δανίας μέσα από την εντυπωσιακή συλλογή από πορτρέτα και ιστορικούς πίνακες.

6 . Κάστρο Windsor, Windsor (Αγγλία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Το παλαιότερο και μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο, το Κάστρο Windsor λειτούργησε ως επίσημη βασιλική κατοικία για τη μοναρχία του Ηνωμένου Βασιλείου για περισσότερα από 900 χρόνια. Ο William the Conqueror άρχισε να χτίζει το Windsor γύρω στο 1070 ως κατοικία και φρούριο για τη φύλαξη της δυτικής πλευράς στο Λονδίνο. Το κάστρο έχει δει πολλές ανακαινίσεις από τους αμέτρητους μονάρχες που έχουν ζήσει στην ιδιοκτησία, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Βικτώριας, που πρόσθεσε το δικό της παρεκκλήσι. Το 1992, μια πυρκαγιά κατέστρεψε το παρεκκλήσι μαζί με περισσότερα από 100 δωμάτια .Μόνο πέντε χρόνια αργότερα το Windsor αποκαταστάθηκε πλήρως στην αρχική του κατάσταση. Το ακίνητο παραμένει αγαπημένο στη βασιλική οικογένεια με έναν αριθμό γάμων στο περίφημο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Ακόμη και η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος συχνά ξεφεύγουν στο ήσυχο παλάτι για ξεκούραστα Σαββατοκύριακα.

7 . Κάστρο Schwerin, Schwerin (Γερμανία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Η προέλευση του κάστρου Schwerin χρονολογείται από το 942 όταν τα πρώτα ίχνη ενός φρουρίου βρέθηκαν στο ονειρικό νησί του παλατιού. Μόλις το 1847, όταν ο Μεγάλος Δούκας Friedrich Franz II ανέθεσε στον Georg Adolf Demmler να ανακαινίσει το κτίσμα ,το κάστρο πήρε την τελική του μορφή. Ο Μεγάλος Δούκας έδωσε εντολή στον Ντέμλερ να σχεδιάσει ένα κάστρο μοντέρνο σε συνδυασμό με την εκπληκτική αρχιτεκτονική και κληρονομιά του παρελθόντος. Το ιστορικό παλάτι είναι τώρα ένα από τα πιο διάσημα κάστρα στη Γερμανία με 653 δωμάτια, συμπεριλαμβανομένου ενός θρόνου , εξοπλισμένο με μάρμαρο Carrara, επιχρυσωμένες σιδερένιες πόρτες  και μια προγονική γκαλερί. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τους κήπους και τα εστιατόρια του κάστρου πριν από τις μαγικές αίθουσες του αλλά προσέξτε! Μπορεί να συναντήσετε το άτακτο φάντασμα του Schwerin, τον Peter, ο οποίος φημολογείται ότι εξακολουθεί να κατοικεί στο κάστρο.

8 . Οχυρό Nakhal, Nakhal (Ομάν )

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Με την πρώτη ματιά στο υπέροχο φρούριο πάνω από την πεδιάδα του Μπάτιναν του Ομάν, μπορεί να παρατηρήσετε το μάλλον ακανόνιστο σχήμα του. Η αρχική δομή του οχυρού Nakhal , που προηγείται της ισλαμικής εποχής, χτίστηκε γύρω από ένα μεγάλο ογκόλιθο στους πρόποδες του όρους Nakhal, κάνοντάς το να φαίνεται λίγο ατελές. Το φρούριο χτίστηκε ως ένας τρόπος για να προστατεύσει τις κοντινές εμπορικές οδούς από τυχόν λεηλασίες ή επιθέσεις και μεγάλωσε ώστε να περιλαμβάνει το δικό του τζαμί, οικιστικούς χώρους και αίθουσες υποδοχής. Τις περισσότερες μέρες το φρούριο λειτουργεί ως μουσείο με ιστορικά αντικείμενα, αλλά αν τύχει να το επισκεφθείτε την Παρασκευή, θα σας υποδεχτούν φιλικές κατσίκες στην εβδομαδιαία αγορά που πραγματοποιείται μέσα στα τείχη του.

9 . Κάστρο Chenonceau ,Chenonceaux (Γαλλία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Περιτριγυρισμένο από περιποιημένους επίσημους κήπους, το Château de Chenonceau φαίνεται σαν να αιωρείται κομψά πάνω από τον ποταμό Cher. Η αρχική δομή μπορεί να εντοπιστεί στον 11ο αιώνα, όταν η Diane de Poitiers, η ερωμένη του Henry II, ανέθεσε στον Philibert de l’Orme να κατασκευάσει το χαρακτηριστικό γνώρισμα του κάστρου, την τοξωτή γέφυρα. Από τη μια ισχυρή γυναίκα στην άλλη, η Catherine de ‘Medici έκανε το Chenonceau την αγαπημένη της κατοικία μετά το θάνατο του βασιλιά το 1559. Δεν υπήρξε ποτέ μια νύχτα όπου η Catherine δεν εντυπωσίαζε τους επισκέπτες μέσα στα τείχη του κάστρου με τη μεγάλη γκαλερί και τις άψογες δεξιότητες της στη φιλοξενία. Πιστεύεται ακόμη και ότι η πρώτη επίδειξη πυροτεχνημάτων πραγματοποιήθηκε για να γιορτάσει την άνοδο του γιου της, του Francis II, στο θρόνο. Ωστόσο, το κάστρο υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1951, η οικογένεια Μενιέρ επανέφερε το κάστρο στην αρχική του μαγευτική κατάσταση.

10 . Κάστρο Del Monte, Άντρια (Ιταλία)

Τα 10 πιο μαγευτικά κάστρα στον κόσμο -

Μεγάλο μυστήριο περιβάλλει το Castel del Monte και τον σκοπό που χτίστηκε. Ο αυτοκράτορας Frederik II διέταξε την κατασκευή της ακρόπολης το 1240 σε μια μάλλον απομακρυσμένη περιοχή της νότιας Ιταλίας χωρίς κανένα μέσο προστασίας. Αφού χτίστηκε, ο αυτοκράτορας εγκατέλειψε σύντομα το κάστρο, αφήνοντας πολλές ερωτήσεις γύρω από τις προθέσεις του. Σεβαστό ως αριστούργημα της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, η διάταξη του φρουρίου αποτελείται από μια οκταγωνική βάση και πύργο σε κάθε γωνία και οκτώ τραπεζοειδή δωμάτια μέσα. Πιστεύεται ότι η γεωμετρική διάταξη μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μια βαθύτερη συμβολική σημασία με αναφορές στο Άγιο Δισκοπότηρο και τη σχέση μεταξύ της ανθρωπότητας και του Θεού. Ανεξάρτητα από τον αρχικό σκοπό του, το οκταγωνικό κάστρο έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή ορόσημα της νότιας Ιταλίας και αναγνωρίζεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO .

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Φάρος Αρμενιστής: ο θρυλικός φάρος της Μυκόνου -

Φάρος Αρμενιστής: ο θρυλικός φάρος της Μυκόνου

Ιορδανία: Η απόλυτη εμπειρία της ερήμου Wadi Rum -

Ιορδανία: Η απόλυτη εμπειρία της ερήμου Wadi Rum