in

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο

Η Σκόπελος είναι ένα πανέμορφο νησί των Σποράδων που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή. Οι παραδεισένιες παραλίες, τα καταπράσινα τοπία, η παραδοσιακή Χώρα και η απίστευτη θέα προς το Αιγαίο είναι όσα χρειάζεται κανείς για να περάσει αξέχαστες και ήρεμες διακοπές στο νησί της Σκοπέλου. Ας ταξιδέψουμε μαζί στα ωραιότερα μέρη της…

Χώρα της Σκοπέλου:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται η Χώρα της Σκοπέλου που αποτελεί και την καρδιά του νησιού. Για να την ανακαλύψετε θα πρέπει να περπατήσετε στα ανηφορικά λιθόστρωτα δρομάκια που οδηγούν στο Ενετικό Κάστρο του 13ου αιώνα. Γύρω από τα δρομάκια θα δείτε τα λευκά σπίτια της πόλης που είναι χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο με ανθισμένες αυλές γεμάτες από βουκαμβίλιες. Στη Χώρα βρίσκεται επίσης και το λιμάνι όπου υπάρχει οργανωμένη μαρίνα σκαφών, εστιατόρια, ταβέρνες και τουριστικά καταστήματα.

Γλώσσα:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός μετά τη Χώρα είναι η Γλώσσα. Απέχει περίπου 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου και η ονομασία του πιθανόν να οφείλεται στο γλωσσοειδές σχήμα του κάβου. Ο οικισμός της Γλώσσας είναι γνωστός και ως «μπαλκόνι της Σκοπέλου», καθώς η τοποθεσία του πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου προσφέρει μία εκπληκτική θέα προς το Αιγαίο, τη Σκιάθο και το Πήλιο. Αυτό που κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη τη Γλώσσα είναι ότι οι κάτοικοί της  διατηρούν μέχρι σήμερα πολλές παραδόσεις και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Μάλιστα, περπατώντας στα σοκάκια της, μπορεί να δείτε γυναίκες που φορούν τοπικές παραδοσιακές φορεσιές.

Αϊ Γιάννης στο Καστρί:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Το διασημότερο ίσως αξιοθέατο της Σκοπέλου είναι το γραφικό παρεκκλήσι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί. Βρίσκεται στα βόρεια του νησιού και πρόκειται για το εκκλησάκι που έγινε ευρέως γνωστό από την προβολή του στη διάσημη ταινία «Mamma Mia». Για να το επισκεφτείτε θα πρέπει να ανεβείτε ένα βράχο με 110 σκαλοπάτια, όμως η θέα από εκεί ψηλά θα ανταμείψει τον κόπο σας. Απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη Χώρα της Σκοπέλου και σύμφωνα με το θρύλο ένας ψαράς, μετά από αρκετές μέρες που έβλεπε ένα παράξενο φως στην κορυφή του βράχου, βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή.

Λαογραφικό Μουσείο:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Σε ένα από τα παλαιότερα αρχοντικά σπίτια της Χώρας, στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο της Σκοπέλου. Το κτίριο χτίστηκε αρχικά το 1795 και επισκευάστηκε ξανά το 1971 λόγω των σοβαρών ζημιών που είχε υποστεί από το σεισμό του 1963. Στο μουσείο θα γνωρίσετε την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τον τρόπο ζωής των παραδοσιακών οικογενειών της Σκοπέλου. Θα δείτε συλλογές από πίνακες ζωγραφικής, κεραμικά, κεντήματα, μαχαίρια αλλά και την παραδοσιακή σκοπελίτικη στολή.

Παραλία Καστάνη:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από τη Χώρα του νησιού, συναντάμε τη διάσημη παραλία Καστάνη. Λόγω των γυρισμάτων της ταινίας Mamma Mia, αποτελεί την πιο δημοφιλή ακτή της Σκοπέλου με αμμώδη παραλία και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία Καστάνη είναι ένας πανέμορφος κολπίσκος ο οποίος περιτριγυρίζεται από βράχους και ένα κατάφυτο δάσος από πεύκα που φτάνουν σχεδόν στη θάλασσα. Πρόκειται για μία οργανωμένη παραλία όπου θα βρείτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και beach bar. Η πρόσβαση γίνεται με αυτοκίνητο και θα χρειαστείτε περίπου 22 λεπτά για να φτάσετε σε αυτό τον επίγειο παράδεισο.

Παναγίτσα του Πύργου:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Πριν ακόμα φτάσετε στο λιμάνι της Χώρας, θα ξεχωρίσετε από μακριά το εκκλησάκι της Παναγίας του Πύργου. Πρόκειται για μία ολόλευκη μικρή εκκλησίτσα σε σχήμα σταυρού που βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό λόγο δίπλα στη θάλασσα. Ο ναός χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και οι εικόνες που βρίσκονται στο εσωτερικό του από τον 18ο και 19ο αιώνα. Ανεβαίνοντας στην Παναγίτσα του Πύργου, θα αντικρίσετε μία από τις ωραιότερες θέες στο νησί της Σκοπέλου προς το Αιγαίο και το απέραντο γαλάζιο.

Παραλία Μηλιά:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η καλύτερη παραλία της Σκοπέλου είναι η Μηλιά, η οποία συγκαταλέγεται στις πιο δημοφιλείς του νησιού. . Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού σε απόσταση 14 περίπου χιλιομέτρων από την χώρα της Σκοπέλου και μόλις ένα χιλιόμετρο από τον όρμο του Πανόρμου. Η παραλία χωρίζεται σε δύο μέρη από ένα βράχο που αποτελεί φυσικό σύνορο. Η αριστερή πλευρά θα βρείτε μία βοτσαλωτή αμμουδιά με ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar ενώ αν θέλετε να απολαύσετε το μπάνιο σας σε πιο χαλαρούς τόνους, τότε η δεξιά πλευρά ενδείκνυται για περισσότερη ησυχία.

Δρακοντόσχισμα:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Το Δρακοντόσχισμα είναι ένας εντυπωσιακός βράχος δίπλα στα διάφανα γαλαζοπράσινα νερά της Σκοπέλου. Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο, περίπου 800 χρόνια πριν ένας δράκος εγκαταστάθηκε στο νησί, σκοτώνοντας και τρώγοντας όλους τους κατοίκους. Οι Σκοπελίτες εγκατέλειπαν φοβισμένοι το νησί τους με αποτέλεσμα το νησί να ερημώσει τελείως. Όμως, ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να ταξιδέψει εκεί και να τον εξολοθρεύσει. Ο δράκος μόλις αντίκρυσε τον άγιο, φοβήθηκε και στην προσπάθειά του να ξεφύγει πήδηξε από τον βράχο που σήμερα ονομάζουμε Δρακοντόσχισμα. Το μέρος βρίσκεται μεταξύ Σταφύλου και Αμάραντου και μπορείτε να το θαυμάσετε μόνο από ψηλά ή να το επισκεφτείτε μέσα από τη θάλασσα με ιδιωτικό σκάφος.

Ιερά Μονή Αγίου Ρηγίνου:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Ο Άγιος Ρηγίνος είναι ο προστάτης άγιος και πολιούχος της Σκοπέλου. Οι κάτοικοι προκειμένου να τιμήσουν τον άγιο τους, έκτισαν το μοναστήρι του Αγίου Ρηγίνου λίγο έξω από τη Χώρα. Η μονή κτίστηκε το 1728, μάλλον στα ερείπια παλαιότερης βυζαντινής μονής. Εκεί, θα δείτε τον τάφο με τα ιερά λείψανα του Αγίου που μαρτύρησε τον 4ο αιώνα. Η επίσκεψη στο μοναστήρι θα σας γαληνέψει και η κορυφαία στιγμή κατάνυξης είναι στις 24 και 25 Φεβρουαρίου, όταν πραγματοποιούνται οι λατρευτικές εκδηλώσεις και η περιφορά του ιερού λειψάνου του Αγίου από το μοναστήρι στους δρόμους της Σκοπέλου.

Πάνορμος:

10 μέρη που πρέπει να δεις στη Σκόπελο -

Ο Πάνορμος είναι ένας πανέμορφος κολπίσκος βραβευμένος με Γαλάζια Σημαία. Η παραλία του είναι βοτσαλωτή και τα νερά του κρυστάλλινα και διάφανα. Η ομορφιά αυτού του μέρους είναι μοναδική καθώς τα καταγάλανα νερά του Αιγαίου συνδυάζονται με ένα καταπράσινο τοπίο. Η παραλία είναι οργανωμένη και διαθέτει πολλά ταβερνάκια και καφετέριες. Απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την πόλη της Σκοπέλου και η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη. Μετά το μπάνιο σας στα βαθιά νερά του Πανόρμου, μείνετε να απολαύσετε τη μαγική στιγμή του ηλιοβασιλέματος που πραγματικά θα σας μείνει αξέχαστη.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Χρυσά βραβεία για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων -

Χρυσά βραβεία για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Αυτός είναι ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο -

Αυτός είναι ο πιο «αδύνατος» ουρανοξύστης στον κόσμο