Το αντικριστό είναι το σήμα κατατεθέν της Κρητικής κουζίνας. Έχει πάρει το όνομα του από τον τρόπο ψησίματος του. Το αντικριστό το βρίσκεις σε πολλές περιοχές στην Κρήτη.
Το αυθεντικό όμως, μπορείς να το βρεις μόνο σε ορεινά χωριά της Κρήτης, και ειδικά από ανθρώπους που έχουν δικά τους αρνιά.
Ο τρόπος που μαγειρεύεται είναι: κόβουμε το αρνί σε 4 κομμάτια και έτσι προκύπτουν τα λεγόμενα «γουλίδια», βάζουμε πολύ αλάτι και το τοποθετούμε σε ειδική σούβλα. Ετοιμάζουμε ένα λάκκο και ανάβουμε μεγάλη φωτιά,όταν έχουμε τα κάρβουνα έτοιμα τοποθετούμε περιμετρικά (με σκοπό να κάνουν κύκλο γύρω από τη φωτιά) τα γουλίδια. Η διάρκεια του ψησίματος είναι περίπου 4-5 ώρες.
Ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος είναι ένας από τους πιο παλιούς, αφού αναφέρεται και στην Ιλιάδα του Ομήρου. Το κρέας δεν καπνίζεται και δεν τσικνίζεται δεδομένου ότι τα λίπη στάζουν στο χώμα και όχι στη φωτιά.