in , , , ,

10 επιβλητικά κτίρια του κόσμου που πρέπει να επισκεφτείς

Ένας από τους πιο σίγουρους τρόπους να μάθετε για την ιστορία και τον πολιτισμό ενός προορισμού είναι να επισκεφτείτε τη διάσημη αρχιτεκτονική του. Τα κτίρια μαρτυρούν την ιστορία, τη θρησκεία και τα φιλόδοξα σχέδια ηγεμόνων και αρχιτεκτόνων στο πέρασμα των αιώνων.

1 . Οι Μεγάλες Πυραμίδες της Γκίζας , Γκίζα (Αίγυπτος)

five camel sitting on ground

Οι μνημειώδεις πυραμίδες της Γκίζας στέκονται ως υπενθύμιση της καινοτόμου σκέψης και της μηχανικής των αρχαίων Αιγυπτίων. Αυτοί οι τάφοι, γεμάτοι με τα υπάρχοντα των Φαραώ της Αιγύπτου, ανεγέρθηκαν για να βοηθήσουν τους ηγέτες στη μεταθανάτια ζωή. Ο Φαραώ Χούφου ξεκίνησε την πρώτη και μεγαλύτερη πυραμίδα της Γκίζας γύρω στο 2550 π.Χ., η οποία πιστεύεται ότι κατασκευάζεται από 2,3 εκατομμύρια πέτρινους λίθους. Ο γιος του Χούφου, ο Φαραώ Χάφρε, όχι μόνο έχτισε τη δεύτερη πυραμίδα, αλλά και τη Σφίγγα, του οποίου το πρόσωπο λέγεται ότι μοιάζει με τον Φαραώ. Ο τελευταίος και μικρότερος τάφος του Pharaoh Menkaure διαθέτει ένα περίπλοκο νεκροταφείο με περίτεχνα έργα ζωγραφικής και επιγραφές.

2 . Taj Mahal, Άγκρα (Ινδία)

Taj Mahal, India

Το διάσημο μαρμάρινο μαυσωλείο στην Άγρα χτίστηκε ως πράξη αγάπης. Ο αυτοκράτορας του Μουγκάλ, Shah Jahan, ανέθεσε στο Τατζ Μαχάλ το 1632 ενός μνημειακού τάφου για την αγαπημένη του σύζυγο, Μουμάτ Μαχάλ, που πέθανε κατά τον τοκετό. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της δομής του Μουγκάλ είναι η απρόσκοπτη συμμετρία του, από τους μιναρέδες του που πλαισιώνουν τον τρούλο μέχρι την κεντρική πισίνα και τους κήπους. Επιπλέον, οι μιναρέδες που περιβάλλουν τους τάφους φαίνεται να στέκονται όρθιοι, αλλά στην πραγματικότητα κλίνουν προς τα έξω για να τους αποτρέψουν να καταστρέψουν την κύρια κρύπτη σε περίπτωση καταστροφής.

3 . Πύργος της Πίζας, Πίζα (Ιταλία)

Leaning Tower of Pisa, Italy

Ένα αρχιτεκτονικό θαύμα, ο περίφημος πύργος της Πίζας που γέρνει. Το λευκό μαρμάρινο καμπαναριό γέρνει από την ολοκλήρωσή του το 1372.Η πόλη της Πίζας ξεκίνησε να επαναπροσδιορίζει την Piazza del Duomo ως διεθνώς φημισμένο ορόσημο κατά τον 12ο αιώνα. Μετά την επέκταση του υπάρχοντος duomo και την προσθήκη ενός βαπτιστηρίου, οι πιο διάσημοι αρχιτέκτονες της περιοχής άρχισαν να κατασκευάζουν το καμπαναριό και λίγο αργότερα ανακάλυψαν ότι ο πύργος κλίνει στη νότια πλευρά λόγω του μεταβαλλόμενου εδάφους. Για αιώνες, οι μηχανικοί προσπάθησαν να διορθώσουν την κλίση του, αλλά η πόλη αγάπησε την περίεργη εμφάνισή του, καθιστώντας τον σε ένα από τα διασημότερα κτίρια στον κόσμο.

4 . Αγιά Σοφία, Κωνσταντινούπολη (Τουρκία)

brown concrete building under cloudy sky during daytime

Η Αγιά Σοφιά, γνωστή και ως Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας  είναι ένας χριστιανικός ναός, ο οποίος στη συνέχεια μετετράπη σε ισλαμικό τέμενος ,αργότερα σε μουσείο και πρόσφατα ξανά σε τζαμί. Η πρώτη Αγία Σοφία εγκαινιάστηκε το 360 επί της αυτοκρατορίας του Κωνσταντίου Β΄ και ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό ρυθμό της τρουλαίας βασιλικής. Εκτός από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, η Αγία Σοφία ξεχωρίζει επίσης για τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμό της και αποτελεί μοναδικό αρχιτεκτονικό θαύμα σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα από σημαντικότερα μνημεία της σύγχρονης ιστορίας αλλά και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας, το οποίο έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των Ελλήνων.

5 . Κολοσσαίο, Ρώμη (Ιταλία)

Colosseum arena photography

Η προέλευση του Κολοσσαίου χρονολογείται από το 72 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Βεσπασιανός αρχικά ανέθεσε ένα αμφιθέατρο στην περιοχή του συγκροτήματος Domus Aurea. Ο Βεσπασιανός δεν έζησε για να δει το έργο να ολοκληρώνεται, αλλά ο γιος του, ο Τίτος διεξήγαγε παιχνίδια για 100 ημέρες και νύχτες για να εγκαινιάσει το συγκλονιστικό κτίριο. Καθώς οι αρχαιολόγοι συνεχίζουν να αποκαθιστούν το αμφιθέατρο, πολλοί πιστεύουν ότι οι διακοσμητικοί διάδρομοι, οι εξωτερικές καμάρες και η πρόσοψη ήταν κάποτε βαμμένα σε έντονα χρώματα.

6 . Ακρόπολη, Αθήνα, (Ελλάδα)

Parthenon, Greece

Με υπερηφάνεια πάνω από τη σύγχρονη πόλη της Αθήνας, η Ακρόπολη δίνει μαθήματα ιστορίας για τον αρχαίο κόσμο και τη χειροτεχνία των Ελλήνων. Ο Παρθενώνας, το πιο διάσημο παράδειγμα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής, ήταν το πρώτο από τα κτίρια στην κορυφή του λόφου. Η κατασκευή του ναού, αφιερωμένη στη θεά Αθηνά, ξεκίνησε το 447 π.Χ., καθώς ο πολιτικός Περικλής προσπάθησε να χτίσει μια ευημερούσα νέα πρωτεύουσα μετά τον πόλεμο ενάντια στους Πέρσες. Λίγο μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, ο Περικλής ανέθεσε τα Προπύλαια ως τη μόνη είσοδο στην υπέροχη πόλη-κράτος.

7 . Casa Batlló, Βαρκελώνη (Ισπανία)

green tree beside church

Γνωστός ως ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του Καταλανικού Μοντερνισμού, ο Αντόνι Γκαουντί ανακαίνισε το σπίτι του Josep Batlló στη Βαρκελώνη το 1904. Η πληθωρική πρόσοψη εμπνεύστηκε από τη θαλάσσια ζωή με ανακυκλωμένη πέτρα, γυαλί και κεραμικά για να δημιουργήσουν τρία τμήματα: ένα επίπεδο βάσης με σκελετική εμφάνιση, ένα μεσαίο τμήμα γεμάτο μοτίβα και χρώμα, και μια οροφή με κλίμακα. Ένας από τους πιο μοναδικούς χώρους του Casa Batlló  είναι η σοφίτα που διαθέτει μια σειρά από 60 καμάρες αλυσιδωτών, μιμούμενη το θώρακα ενός ζώου.

8 . Μπουρτζ Χαλίφα, Ντουμπάι (ΗΑΕ)

gray high-rise building under dark sky

Το Μπουρτζ  Χαλίφα είναι ένας ουρανοξύστης μέσα στην πόλη Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είναι το υψηλότερο κτίριο στον κόσμο με ύψος 827 μέτρα. Διαθέτει 160 ορόφους με γραφεία, διαμερίσματα και ξενοδοχείο σχεδιασμένο από τον Τζιότζιο Αρμάνι. Το κτίριο εκτός από το ρεκόρ του ψηλότερου κτιρίου του κόσμου, κατέχει και αλλά ρεκόρ παγκοσμίως όπως : το κτίριο με τους περισσότερους ορόφους ,το ψηλότερο παρατηρητήριο, τον ταχύτερο ανελκυστήρα και την πισίνα στο ψηλότερο σημείο του κόσμου. Στο εξωτερικό χώρο του Μπουρτζ Χαλίφα υπάρχει ένα τεράστιο σιντριβάνι, που η κατασκευή του κόστισε 217 εκατομμύρια δολάρια.

9 . Πύργος του Άιφελ, Παρίσι (Γαλλία)

Eiffel Tower, Paris France

Ο πύργος του Άιφελ είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού που βρίσκεται στη Γαλλία. Κατασκευάστηκε το 1889 από τον μηχανικό Γουστάβο Άιφελ και σήμερα αποτελεί ένα από τα γνωστότερα κτίρια στον κόσμο. Με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) ήταν το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο μέχρι που το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931. Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με σφοδρό άνεμο .Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο. Αυτός ο πύργος έχει χρησιμοποιηθεί επίσης και για πολλές σκηνές ταινιών.

10 . Θησαυροφυλάκιο της Πέτρας, Πέτρα (Ιορδανία)

brown rock formation during daytime

Το Al-Khazneh είναι ένας από τους πιο περίπλοκους ναούς στην Πέτρα , μια πόλη του Βασιλείου των Ναμπάτεων που κατοικήθηκε από τους Άραβες στην αρχαιότητα. Όπως με τα περισσότερα από τα άλλα κτίρια αυτής της αρχαίας πόλης, συμπεριλαμβανομένης της Μονής ,αυτή η δομή ήταν σκαλισμένη σε ένα βράχο από ψαμμίτη. Η δομή αυτή πιστεύεται ότι ήταν το μαυσωλείο του Nabatean βασιλιά Αρέτα IV τον 1ο αιώνα μ.Χ.. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα τόσο στην Ιορδανία όσο και στην περιοχή. Έγινε γνωστό ως “Al-Khazneh”, ή Θησαυροφυλάκιο, στις αρχές του 19ου αιώνα από τους Βεδουίνους της περιοχής, καθώς πίστευαν ότι περιείχε θησαυρούς.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
three person wearing ski gear riding cable car

Οι 10 ωραιότερες πόλεις για σκι στον κόσμο

10 μουσεία που πρέπει να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια της ζωής σου -

10 μουσεία που πρέπει να επισκεφτείς κατά τη διάρκεια της ζωής σου