Η βρετανική εφημερίδα Express επισημαίνει την Κάρπαθο ως την καλύτερη εναλλακτική ποιοτική επιλογή για διακοπές στην Ελλάδα, προτείνοντάς την ως ιδανική λύση σε σύγκριση με δημοφιλείς προορισμούς που πλήττονται από υπερτουρισμό.
- Μπορείτε να διαβάζετε ολόκληρο το αφιέρωμα ΕΔΩ.
Το βρετανικό μέσο αναδεικνύει την Κάρπαθο ως ένα από τα 24 μέρη του κόσμου που αξίζει να επισκεφτεί κανείς, επισημαίνοντας τη σημασία της ως εναλλακτική επιλογή σε σύγκριση με τα «κλασικά» τουριστικά σημεία που υποφέρουν από συνωστισμό. Όπως αναφέρει το άρθρο, «η ιστορία στην Κάρπαθο είναι διάχυτη παντού, με τα παλαιότερα ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας στο νησί να χρονολογούνται από το 4.000 π.Χ.». Το νησί είναι γνωστό και ως “χώρα των Τιτάνων” στην ελληνική μυθολογία. Στην Κάρπαθο, το γραφικό χωριό Όλυμπος, που έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, διατηρεί αναλλοίωτη την πολιτιστική του ταυτότητα και τις παραδόσεις του. Αυτό αποδεικνύεται και από τα παραδοσιακά ρούχα που φορούν οι γυναίκες, καθώς και από την αρχαϊκή διάλεκτο που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι.
Η δημοφιλής εφημερίδα τονίζει επίσης ότι το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων αποτελεί μια εκπληκτική εναλλακτική επιλογή για διακοπές. Με τα επιβλητικά βουνά του, τα παρθένα τοπία, τα ευωδιαστά δάση, τα παραδοσιακά χωριά και τα γαλαζοπράσινα νερά του, η Κάρπαθος προσφέρει μοναδικές εμπειρίες και μετά τον Αύγουστο.
Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Καρπάθου, Τάσος Μηλιός, τονίζει ότι «η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποτελεί έναν σημαντικό στόχο που προσπαθούμε να επιτύχουμε, υιοθετώντας ένα πολυδιάστατο τουριστικό αφήγημα που εστιάζει στο φυσικό κάλλος, την τοπική κουλτούρα, τη γαστρονομία και τις εναλλακτικές δραστηριότητες». Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από τον Δήμο Καρπάθου στις 19 Σεπτεμβρίου, ανέδειξε τους ανεξερεύνητους γαστρονομικούς θησαυρούς του νησιού. Πλήθος επισκεπτών είχε την ευκαιρία να απολαύσει την πλούσια κουζίνα και τα παραδοσιακά προϊόντα αυτού του γοητευτικού νησιού των Δωδεκανήσων. Στο επίκεντρο της εκδήλωσης βρέθηκαν αναγνωρισμένοι τοπικοί σεφ, οι οποίοι παρουσίασαν γεύσεις εμπνευσμένες από τη γαστρονομική παράδοση και τα τοπικά προϊόντα της Καρπάθικης γης.
Τιμητική μαγειρική επίδειξη πραγματοποίησε ο σεφ Άκης Πετρετζίκης, χρησιμοποιώντας τοπικές πρώτες ύλες. Το φεστιβάλ δεν περιορίστηκε μόνο στη δημιουργική γαστρονομία, αλλά ανέδειξε και την αναλλοίωτη παράδοση του νησιού, με ζωντανή μουσική και γευστικά εδέσματα. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακές γεύσεις, όπως μακαρούνες, τοπικά τυριά και άλλα πιάτα της Καρπάθου, συμμετέχοντας σε μια μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία πέρα από την υψηλή τουριστική περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), οι συνολικές αεροπορικές αφίξεις για την τουριστική περίοδο Μάιος – Σεπτέμβριος 2024 εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 1,4%, φτάνοντας τους 122.286 επισκέπτες.