in

Ιστορίες ταξιδιωτικής επιτυχίας στην Καππαδοκία: Βόλτα με αερόστατο

Μια από τις δημοφιλέστερες τουριστικές ατραξιόν στην Καππαδοκία είναι η βόλτα με αερόστατο. Πήγαμε, είδαμε, και κάναμε κάποιες διαπιστώσεις. Εμείς εδώ στην Ελλάδα, αν και ξεκινήσαμε κάποιες φιλότιμες προσπάθειες ώστε να διοργανώσουμε κάτι παρόμοιο (κυρίως στα Μετέωρα ή τη Χαλκιδική), δυστυχώς δεν πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πίνακας Περιεχομένων

Όποια πέτρα και αν σηκώσεις, Γερμανό τεχνοκράτη θα βρεις…

Την τεχνογνωσία έδωσαν ευρωπαϊκές εταιρίες (κυρίως Γερμανικές), ενώ εκπαιδεύονται συνεχώς νέοι Τούρκοι πιλότοι, σε σχολές που υπάρχουν στην περιοχή. Ο συνεργασία των Ευρωπαίων τεχνοκρατών με τους άπειρους επαγγελματικάΤούρκους, αλλά διψασμένους για δουλειά και ανάπτυξη του άγονου τόπου τους, έφερε αυτό το εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Τι περιλαμβάνει η βόλτα; Πόσο κοστίζει;

Το κόστος για μια βόλτα 45-60΄ είναι από 150 ως 250 ευρώ. «Πολλά λεφτά» θα πείτε κάποιοι… Και αν πιστεύετε ότι αυτό το ποσό είναι ανασταλτικός παράγων, σημειώστε ότι κάποιες ημέρες υπάρχει και λίστα αναμονής… Οι βόλτες γίνονται στην κοιλάδα του Γκιόρεμε, καθημερινά με το ξημέρωμα, για να δουν οι επισκέπτες την ανατολή του ήλιου.. «Σηκώνονται» περίπου 30-40 αερόστατα, τα οποία έχουν χωρητικότητα περίπου 20-25 άτομα.

Ιστορίες ταξιδιωτικής επιτυχίας στην Καππαδοκία: Βόλτα με αερόστατο -

Οι υπεύθυνοι μας είπαν ότι «η ζήτηση είναι εκρηκτική, αλλά τα κανάλια της τηλεόρασης τρομοκράτησαν τελευταία τον κόσμο, σχετικά με τα γεγονότα στην Τουρκία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια μικρή μείωση». Τη διαδικασία αναλαμβάνουν τα τουριστικά γραφεία, ή τα ξενοδοχεία αν ταξιδεύετε μόνοι. Κάνετε την κράτηση από πριν, και γύρω στις 4:30-05:00 το πρωί, ανάλογα πόσο μακριά είναι το ξενοδοχείο σας, έρχονται βαν και σας παραλαμβάνουν.

Αφού δώσετε «ζεστά» ή με πιστωτική κάρτα 130 ευρώ (τιμές 2017), θα παραλάβετε το εισιτήριό σας, και θα σας προσφερθεί σε έναν παραδοσιακό χώρο, ένας καφές ή τσάι, με κάποιο σνακ, μέχρι να επιβιβαστείτε. Με την επιβίβαση, θα σας ενημερώσουν για τις προβλεπόμενες διαδικασίες σε περίπτωση ατυχήματος, και μετά θα απολαύσετε μια υπέροχη βόλτα από ψηλά, με θέα το εξωπραγματικό σεληνιακό Καππαδοκικό τοπίο, και τον ήλιο να ανατέλλει..

Ιστορίες ταξιδιωτικής επιτυχίας στην Καππαδοκία: Βόλτα με αερόστατο -

Το μέγιστο ύψος που μπορεί να φτάσει το αερόστατο είναι τα 1000 μέτρα. Η προσγείωση γίνεται σε διαφορετικά μέρη, λίγα χιλιόμετρα από το σημείο εκκίνησης, ανάλογα την κατεύθυνση του αέρα. Μια τεράστια και άριστα οργανωμένη επιχείρηση, από εκατοντάδες υπαλλήλους, τζιπάκια, λεωφορεία, βαν, χρήση ασυρμάτων κτλ, κάνει τον τουρίστα να νιώθει ασφαλής, να χαίρεται αυτό που βιώνει, και κυρίως να λέει στο τέλος : «Χαλάλι τα 130 ευρώ που έδωσα»… Η προσγείωση είναι ακόμη πιο εύκολη και εντελώς ανώδυνη, σε αντίθεση με αυτά που «κυκλοφορούν» περί βίαιης καθόδου στο έδαφος.

Οι γνώστες του μάρκετινγκ λένε ότι το σημαντικότερο όλων είναι « Η τελευταία εντύπωση». Και εδώ οι Τούρκοι ξαναπαίρνουν άριστα… Μέχρι να κατέβουν και οι τελευταίοι επιβάτες, ήδη έχει στηθεί μια μικρή γιορτή. Σαμπάνιες, γλυκά, ενθύμια (μπλούζες, μπρελόκ, καπέλα, αλλά και το video-cd από όλη τη διαδρομή) είναι προς πώληση. Μέχρι και το κουτάκι με το φιλοδώρημα είναι έτοιμο.. Ο πιλότος θα δώσει το αναμνηστικό δίπλωμα στον κάθε συμμετέχοντα με το όνομά του και θα βγουν οι καθιερωμένες φωτογραφίες. Και όλα αυτά μέσα σε ένα χωράφι, και σε κλίμα πανηγυρικό και χαρούμενο.

Ιστορίες ταξιδιωτικής επιτυχίας στην Καππαδοκία: Βόλτα με αερόστατο -

Το βαν θα σας πάει κατευθείαν στο ξενοδοχεία σας και γύρω στις 08:00 θα παίρνετε το πλούσιο πρωινό σας, για να ξεκινήσετε την περιήγηση στην περιοχή, έχοντας όλη τη μέρα μπροστά σας.

Ιστορίες ταξιδιωτικής επιτυχίας στην Καππαδοκία: Βόλτα με αερόστατο -

Το αερόστατο

Η Αρχή λειτουργίας του αερόστατου βασίζεται στην Αρχή του Αρχιμήδη όπως ισχύει η άνωση στην αεροστατική. Συγκεκριμένα το αέριο συμπεριφέρεται ως ρευστό. Έτσι κατά τη Μηχανική των ρευστών, στην αεροστατική συμβαίνει ότι και στην υδροστατική όπου η Αρχή του Αρχιμήδη διατυπώνεται ως ακολούθως: “Σε κάθε σώμα που βρίσκεται μέσα σ΄ ένα αέριο εφαρμόζεται δύναμη άνωσης ίση με το βάρος του αερίου που εκτοπίζεται από το σώμα”.

Πηγή: boardingpassport.com

Σου άρεσε το άρθρο;

Πριγκιποννήσια: Τόσο κοντά κι όμως τόσο διαφορετικά από την Κωνσταντινούπολη -

Πριγκιποννήσια: Τόσο κοντά κι όμως τόσο διαφορετικά από την Κωνσταντινούπολη

Σειρά διακρίσεων για τη Celestyal στα Tourism Awards 2023 -

Σειρά διακρίσεων για τη Celestyal στα Tourism Awards 2023