Δίπλα στις αλυκές Τουρλίδας, ανάμεσα στη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τις αμέτρητες εκτάσεις που λούζονται από το φως του ήλιου και την αλμύρα της θάλασσας, βρίσκεται ένα μοναδικό μουσείο που αφηγείται την ιστορία του αλατιού. Πρόκειται για το μοναδικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα!
Το Μουσείο Άλατος που απέχει περίπου 5,5 χλμ. από την πόλη του Μεσολογγίου, δεν είναι απλά ένας χώρος έκθεσης, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός που διασυνδέει την ανθρώπινη ιστορία με το φυσικό περιβάλλον και την καλλιτεχνική δημιουργία.
Ιδρύθηκε το 2010 με πρωτοβουλία του Κέντρου Λόγου και Τέχνης «Διέξοδος» με έδρα το Μεσολόγγι, δηλαδή από τον δικηγόρο Νίκο Κορδόση και τη σύζυγό του Δέσποινα Κανελλή – Κορδόση και εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2020.
Γιατί να το επισκεφθείτε;
Το Μουσείο Άλατος ανήκει στα λεγόμενα Θεματικά Μουσεία, και εκεί ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να μάθει οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από την πρώτη εμφάνισή του στον πλανήτη, μέχρι και σήμερα. Με άλλα λόγια, μπορεί να μάθει τα πάντα σχετικά με τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, τη γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό, ακόμα και τη θρησκεία!
Όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί τον ιδιαίτερο αυτόν εκθεσιακό χώρο, θα γνωρίσει επίσης τα όλα τα είδη των αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων τους αλλά και της κοκκομετρίας τους. Εμείς μπορεί να χρησιμοποιούμε το αλάτι καθημερινά στη μαγειρική μας, αλλά γνωρίζατε ότι αυτό έχει 14.000 χρήσεις;
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει αρκετές αλυκές, καθώς είναι μια χώρα με μακρά παράδοση στην παραγωγή αλατιού. Οι Αλυκές του Μεσολογγίου ωστόσο είναι οι μεγαλύτερες στην Ελλάδα και από τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη, αφού έχουν έκταση 11.500 στρεμμάτων και η παραγωγή φτάνει τους 120.000 τόννους ετησίως! Στο Μουσείο, λοιπόν, ο επισκέπτης δύναται να πληροφορηθεί για τις ενεργές και εγκαταλελειμμένες αλυκές όλης της χώρας, για την ιστορία της Άσπρης Αλυκής, της Αλυκής Τουρλίδας, της Μαύρης Αλυκής, καθώς και εκείνης της Σκοποβολής που λειτουργούσαν στο Μεσολόγγι μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Στο Μουσείο φιλοξενούνται ακόμα έργα τέχνης καλλιτεχνών, τα οποία έχουν εμπνευστεί από το αλάτι αλλά και τη συλλογή 1500 αλατιερών που χρονολογούνται από τον 19ο.
Τέλος, ο επισκεπτης θα μπορέσει να παρακολουθήσει από κοντά την διαδικασία καλλιέργειας και παραγωγής του αλατιού, καθώς και τα παλιά μηχανήματα συγκομιδής του, ενώ, τέλος, θα έχει τη δυνατότητα να επισκεφθεί τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου να απολαύσει τη μαγεία της λιμνοθάλασσας και τη ζωή των εκατοντάδων σπάνιων πτηνών που ενδημούν στον εξαιρετικό υδροβιότοπό της.
Οι Αίθουσες του Μουσείου – Τι θα δείτε σε κάθε μία από αυτές
Αίθουσα Α
Η περιήγησή σας στο Μουσείο θα περιλαμβάνει μία πρώτη επαφή με την ιστορία του αλατιού. Συγκεκριμένα, θα μάθετε κάποιες χρησιμές πληροφορίες για την ιστορία του κτηρίου που στεγάζει το Μουσείο. Σημειωτέον ότι στην ίδια αίθουσα λειτουργεί το γραφείο υποδοχής, απ΄όπου μπορεί ο επισκέπτης να ζητήσει την οποιαδήποτε πληροφορία και έντυπο υλικό για τις Αλυκές, το Μουσείο και το Μεσολόγγι γενικότερα.
Αίθουσα Β
Εκεί αρχίζει η «ζωντανή» ιστορία του αλατιού, καθώς θα μάθετε τα πάντα για τις χρήσεις του, ακόμη και εκείνες που ίσως μέχρι σήμερα σας ήταν άγνωστες!
Αίθουσα Γ
Συνεχίζοντας, θα πληροφόρηθείτε για την άγνωστη Ιστορία των Αλυκών του Μεσολογγίου, αλλά και για τα εκατοντάδες πουλιά που ενδημούν στον ευρύτερο χώρο των αλυκών και στη λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας.
Αίθουσα Δ
Αυτή η αίθουσα είναι αφιερωμένη στην τέχνη, και συγκεκριμένα την επίδραση που είχε αυτήν το αλάτι, αφού στο όνομά του έχοτν γραφτεί ποιήματα και δημιουργηθεί έργα τέχνης!
Αίθουσα Ε
Εδώ παρουσιάζεται η μοναδική, γνωστή στην Ελλάδα, συλλογή αλατιερών που χρονολογούνται από το 1800 μέχρι τις μέρες μας. Στις προθήκες του Μουσείου εκτίθενται 1500 αλατιερες, χειροποίητες και βιομηχανικές.
Γυάλινες, μεταλλικές, πλαστικές, ξύλινες, ασημένιες, πορσελάνινες, κεραμικές και από διάφορα ιδιαίτερα υλικά, προερχόμενες από όλο τον κόσμο, παρουσιάζονται με έναν πρωτότυπο και εντυπωσιακό τρόπο.
Αίθουσα ΣΤ
Και για να μη μείνουμε μόνον στη θεωρία, στην τελευταία αίθουσα μπορείτε να προμηθευτείτε αλάτι Μεσολογγίου, συλλεκτικές αλατιέρες, αλάτια από κάθε γωνιά της γης, έργα τέχνης από αλάτι αλλά και αναμνηστικά!
Χρήσιμες πληροφορίες
Εισιτήρια
- Τιμή γενικής εισόδου: 4 ευρώ,
- Άτομα άνω των 70 ετών, εκπαιδευτικοί, πολύτεκνοι, group ενηλίκων άνω των 10 ατόμων: 3 ευρώ,
- Μαθητές, φοιτητές, άνεργοι: 2 ευρώ,
- Δημότες Μεσολογγίου, μέλη «Διεξόδου», αμέα, δημοσιογράφοι, ξεναγοί – συνοδοί γκρουπ και παιδιά έως 6 ετών: ΔΩΡΕΑΝ.
Ωράριο λειτουργίας
Το Μουσείο είναι ανοιχτό Τετάρτη έως Κυριακή από τις 10 π.μ έως και τις 5 μ.μ.