Επίσκεψη στο Εκκλησάκι Παναγίας Φοινικιάς
Το Εκκλησάκι Παναγίας Φοινικιάς χτίστηκε το 1804 και βρίσκεται στο δρόμο προς το Αιτωλικό. Είναι τοποθετημένο σε μια νησίδα ανάμεσα στις αλυκές , που ονομάζεται Φοινικιά και λέγεται ότι την περίοδο που ζούσε ο Λόρδος Βύρων στο Μεσολόγγι το επισκεπτόταν για ξεκούραση και πνευματική ανάκαμψη.
Βόλτα στις Πελάδες και στα Ιβάρια
Οι πελάδες και τα ιβάρια είναι τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής. Αρκετά μπορείτε να βρείτε στην διαδρομή από το Μεσολόγγι στην Τουρλίδα. Οι πελάδες είναι τα ξύλινα σπίτια που μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό ενώ τα ιβάρια είναι φυσικά ιχθυοτροφεία.
Αλυκές Μεσολογγίου
Άλλο ένα φυσικό αξιοθέατο και χαρακτηριστικό για την πόλη του Μεσολογγίου είναι οι Αλυκές της. Στο δρόμο προς το Αιτωλικό, στα αριστερά της διαδρομής, θα αντικρίσετε μια άκρως εντυπωσιακή εικόνα, τεράστιους λόφους από αλάτι, ύψους έως και 15 μέτρων.
Επίσκεψη στην Πλευρώνα
Η Πλευρώνα ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Αιτωλίας. Βρίσκεται στους πρόποδες του Αράκυνθου και σε απόσταση7 χιλιομέτρων από το Μεσολόγγι. Από τα αρχαιολογικά ευρήματα της Πλευρώνας ενδιαφέρον παρουσιάζει το τείχος της πόλης , το θέατρο, που πρωτοτυπεί για τη σκηνή του, στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα τμήμα του τείχους, η πελώρια δεξαμενή νερού, η αγορά και το νεκροταφείο.
Βόλτα στην Ιστορία της Πόλης
Η Ιερά πόλις του Μεσολογγίου έχει μεγάλή ιστορία και αξίζει ο επισκέπτης της πόλης να την μάθει. Αρχίζοντας από την Πύλη του Μεσολογγίου και το Άγαλμα της Ελευθερίας , τους Κήπους των Ηρώων ,το σπίτι του Χαριλάου Τρικούπη και του Κωστή Παλαμά και το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη. Σε αυτή την πλατεία εκτίθενται πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων με σκηνές από τους αγώνες των Μεσολογγιτών και την ηρωική Έξοδο.
Ο γύρος της λιμνοθάλασσας και τα flamingos
Η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδας, με έκταση 22.000 στρέμματα. Σχηματίζεται ανάμεσα στις εκβολές δύο ποταμών, του Αχελώου και του Εύηνου. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της, η στάθμη του νερού δεν ξεπερνά το ένα μέτρο, ενώ σε ορισμένα σημεία της ενδέχεται να φτάσει τα πέντε με έξι μέτρα. Στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου καταφθάνουν κάθε χρόνο περισσότερα από 7.500 φλαμίνγκο και το θέαμα είναι μοναδικό.
Βόλτα στο Αιτωλικό
Το Αιτωλικό γνωστό και σαν «μικρή Βενετία» της Ελλάδος βρίσκεται 10 περίπου χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μεσολογγίου. Η πόλη του Αιτωλικού είναι χτισμένη πάνω σε μια νησίδα, ανάμεσα στις λιμνοθάλασσες Αιτωλικού και Μεσολογγίου, ενώ δύο πέτρινα γεφύρια που εξασφαλίζουν την πρόσβαση τόσο των οχημάτων όσο και των πεζών στην ξηρά Η λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού , αποτελεί καταφύγιο για παραπάνω από 250 είδη πουλιών και ενδείκνυται για ορνιθοπαρατήση.
Όσο για του λάτρεις της Θαλασσινής κουζίνας είναι σίγουρο ότι στο Αιτωλικό θα γευτούν πολύ νόστιμο – φρέσκο ψάρι.
Αρχαίο Θέατρο Οινιαδών
Το θέατρο των Οινιαδών βρίσκεται στο χωριό Κατοχή του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου της, σε κοντινή απόσταση από τον Αχελώο ποταμό. Έχει απόσταση 25 χλμ. Μεσολόγγι και είναι μια αρχαία Ακαρνανική πόλη του 5ου π.Χ. Τα σημαντικότερα ευρήματα της περιοχής είναι το αρχαίο τείχος, που σώζεται έως σήμερα και έχει 14 πύλες, καθώς και το θέατρο, που χωράει 3.000 θεατές και στο οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων.
Μουσείο Αλάτος
Το πρώτο θεματικό μουσείο άλατος στην Ελλάδα βρίσκεται στην πόλη του Αλατιού, στο Μεσολόγγι . Άνοιξε τα πύλες του το Σεπτέμβριου του 2020 και βρίσκεται στην Τουρλίδα του Μεσολογγίου. Στο Μουσείο Άλατος ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει τα είδη των αλατιών και επίσης αρκετά έργα τέχνης καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το αλάτι.
Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσας
Στο Φαράγγι της Κλεισούρας και στο 20ο χιλιόμετρο Εθνικής Οδού Μεσολογγίου – Αγρινίου βρίσκεται η Ιερά Μονή της Αγίας Ελεούσας σε μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες του νομού Αιτωλοακαρνανίας . Η Ιερά Μονή μας θυμίζει Μετεωρίτικο Μοναστήρι και γιορτάζει την πρώτη Παρασκευή μετά την Ανάσταση , με το έθιμο οι πιστοί να ανάβουν τις λαμπάδες της Ανάστασης και να τις αφήνουν στην εκκλησία.