in

Γρεβενά, ο κρυμμένος θησαυρός της Μακεδονίας

Ένας νόμος και μια ομώνυμη πόλη λιγότερο γνωστός σε πολλούς, ένας όμως κρυμμένος θησαυρός της Μακεδονίας που διέγραψε δημιουργική πορεία πολιτιστικής, κοινωνικής και ιστορικής ζωής και αποτελεί μία από τις ωραιότερες φυσικές ομορφιές της Ελλάδας.  

Όπως αποκαλύπτει και η προέλευση της τοπωνυμίας του, από το λατινικό «gravis = δυσχερής, απότομος, τραχύς», τα Γρεβενά αποτελούν έναν από τους πιο ορεινούς νομούς της χώρας, φιλοξενώντας ένα μεγάλο τμήμα του «Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου», με βουνά όπως τη μυθική Πίνδο και τον αγέρωχο Λύγκο στα δυτικά και κοιλάδες όπως την προστατευόμενη «Βάλια Κάλντα» με τα απέραντα δάση βελανιδιάς, ποτάμια και παραπόταμους, λίμνες και μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Ο νομός βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Δυτικής Μακεδονίας, με τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό της χώρας, τον Αλιάκμονα, να διέρχεται μέσα από αυτόν και με σημαντικότερο παραπόταμο του τον Βενέτικο. Συνορεύει με πέντε άλλους νομούς, Ν. Ιωαννίνων στα δυτικά, Ν. Καστοριάς στα βορειοδυτικά, Ν. Κοζάνης στα βόρεια, Ν. Λαρίσης στα νοτιοανατολικά και Ν. Τρικάλων στα νότια.

Ο Εθνικός Δρυμός «Βάλια Κάλντα», το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, τα δεκάδες περίτεχνα γεφύρια, οι δραστηριότητες στη φύση και οι περιηγήσεις σε μουσεία, ιστορικές μονές και παραδοσιακά χωριά αφήνουν στους επισκέπτες ανεξίτηλες αναμνήσεις.

Γρεβενά, ο κρυμμένος θησαυρός της Μακεδονίας -

Ανάμεσα στον Εθνικό Δρυμό “Βάλια Κάλντα” και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας βρίσκονται μερικά από τα ομορφότερα χωριά του νομού, όπως η Αβδέλλα, από όπου κατάγονταν οι πρώτοι κινηματογραφιστές των Βαλκανίων και το Περιβόλι. Η Σαμαρίνα και η Σμίξη, τα φημισμένα βλαχοχώρια, η Λάβδα και το Δοτσικό είναι κάποια από τα χωριά των Γρεβενών που δέχονται πληθώρα τουριστών λόγω της εγγύτητάς τους στο χιονοδρομικό κέντρο. Επίσης, ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς είναι το χωριό Σπήλαιο, ένας από τους αρχαιότερους οικισμούς της Δυτικής Μακεδονίας και το χωριό Ζιάκας, με υπέροχη θέα στον Όρλιακα. Η Καλλονή, το Μέγαρο και η Καληράχη αποτελούν  τρία άλλα γραφικά χωριά, θυμίζοντας τα μαστοροχώρια της Ηπείρου, ενώ στην νοτιοδυτική πλευρά του νομού, το Κηπουρειό, η Κρανιά κ.α. διακρίνονται για το μαγευτικό φυσικό περιβάλλον και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα τους. Η δε γραφική κωμόπολη της Δεσκάτης αποτελεί ένα αυτόνομο διοικητικό, πολιτιστικό αλλά και εμπορικό κέντρο.

Για τους λάτρεις της φύσης και τις υπαίθριες δραστηριότητες, η ευρύτερη περιοχή των Γρεβενών πραγματικά είναι ένας παράδεισος! Οι επιλογές είναι πάμπολλες που μπορούν να ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς επισκέπτες. Πεζοπορία/Ορειβασία στην μοναδικού κάλλους «Βάλια Κάλντα», αναρρίχηση, ορεινό ποδήλατο, σκι & snowboard στη Βασιλίτσα, Ιππασία, rafting – canoe & Kayak στον Βενέτικο είναι κάποιες από τις δραστηριότητες που θα σας μαγέψουν.

Μην παραλείψετε φυσικά να απολαύσετε τις γαστρονομικές περιηγήσεις των Γρεβενών, αφού το 2007 ανακηρύχθηκε επίσημα η “Πόλη των Μανιταριών», και να επισκεφτείτε το Μουσείο Μανιταριών Λάβδας Γρεβενών.

Ακόμη, το Γεωπάρκο Γρεβενών – Κοζάνης είναι από τα 6 αναγνωρισμένα Γεωπάρκα της Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στον χάρτη Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, μια περιοχή με εξαιρετικά πλούσια γεωλογική κληρονομία, θυμίζοντας την Παγγαία, την υπερήπειρο που υπήρξε κατά την ύστερη Παλαιοζωική και πρώιμη Μεσοζωική εποχή. Οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες του κόσμου φιλοξενούνται επίσης στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Μηλιά Γρεβενών.

Τα πέτρινα γεφύρια των νομού είναι τα μεγαλύτερα και εντυπωσιακότερα όλης της Μακεδονίας και έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία. Το πιο εντυπωσιακό και επισκέψιμο από αυτά είναι εκείνο της Πορτίτσας, που είναι χτισμένο δίπλα στο φαράγγι έξω από το χωριό Σπήλαιο.

Γρεβενά, ο κρυμμένος θησαυρός της Μακεδονίας -

Ο Εθνικός Δρυμός της «Βάλια Κάλντα», το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, η συλλογή μανιταριών και τόσα άλλα αξιοθέατα και δραστηριότητες που δεν μπορούν να χωρέσουν σε λίγες γραμμές κάνουν τον νόμο Γρεβενών πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του βουνού, της γαστρονομίας αλλά και της ιστορίας!

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
white and brown concrete building

10 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να δεις και να κάνεις στη Μολδαβία

man looking on his sitting on plane seat

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να αγγίζουμε στις πτήσεις