in

5 Στολίδια χωριά της Αρκαδίας

Δημητσάνα

Ανάμεσα στις απότομες πλαγιές του όρους Μαίναλο φωλιάζει το ορεινό χωριό Δημητσάνα. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό οικισμό της Πελοποννήσου, με πλούσια ιστορία τόσο από την Ελληνική Επανάσταση του ’21, αλλά και από την αρχαιότητα, ένας τόπος συνώνυμος με θρυλικούς ήρωες, σκληρές μάχες και ένδοξα επιτεύγματα. Σήμερα, χάρη στην εγγύτητά της με την Αθήνα και την εντυπωσιακή ομορφιά της, η Δημητσάνα είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα όλο το χρόνο. Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας, με τα πετρόχτιστα αρχοντικά όπως τον Πύργο του Ξενιού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1850-51 από Πυρσογιαννίτες και Λαγκαδινούς μάστορες.

Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε είναι:  

  • Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, με στόχο την ανάδειξη των παραδοσιακών υδροκίνητων εγκαταστάσεων
  • Η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου, καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου
  • Ο αρχαιολογικός χώρος της Γόρτυνας, όπου βρισκόταν το ιερό του Ασκληπιού
  • Η Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, η οποία σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την διάρκεια της επανάστασης του 1821 μέρος των βιβλίων χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή φυσεκίων καθώς υπήρχε έλλειψη από χαρτί
  • Τους έξι διασωζόμενους μπαρουτόμυλους, καθώς η Δημητσάνα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο με το «κρυφό σχολειό» και το «Δημητσανίτικο μπαρούτι» που παρασκεύαζε
  • Τα σπίτια των ηρώων Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ και Παλαιών Πατρών Γερμανού
  • Το φαράγγι του Λούσιου για rafting και πεζοπορία
  • Τέλος, κατά τους χειμερινούς μήνες το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας προσφέρεται για τους λάτρεις του σκι.

Στεμνίτσα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Panagiotis Kolovos (@panagiotiskolovos)

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Στεμνίτσα, αυτόν τον παραδοσιακό οικισμό του Μαινάλου, χτισμένο στα 1083μ. Γνωστή ως «Ὑψοῦς» κατά τη διάρκεια της αρχαιότητας, η Στεμνίτσα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του ‘21. Λόγω του πρωταγωνιστικού ρόλου της στην Ελληνική Επανάσταση, διατέλεσε έδρα της πρώτης Πελοποννησιακής Γερουσίας και πρώτη άτυπη πρωτεύουσα του επαναστατημένου Ελληνικού έθνους. Η Στεμνίτσα αποτελεί πολιτιστικό κέντρο με σημαντικά αξιοθέατα, όπως την Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας και το Λαογραφικό της Μουσείο. Επίσης, από την πλατεία της ξεκινά το πρώτο πιστοποιημένο, με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές, μονοπάτι στην Ελλάδα και το δέκατο στην Ευρώπη, το γνωστό Menalon Trail, που ελκύει πεζοπόρους από όλον τον κόσμο.

Λαγκάδια

Δεν είναι τυχαίο που τα Λαγκάδια αποκαλούνται το “κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου”, καθώς φαίνονται σαν να κρέμονται πάνω από το φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα (παραπόταμος του Λάδωνα). Πρόκειται για μία γραφική κωμόπολη, αμφιθεατρικά χτισμένη σε μια κατάφυτη πλαγιά του Μαινάλου, σε υψόμετρο 1000 μέτρων και μόλις 65 χλμ. από την Τρίπολη. Τα ιστορικά Λαγκάδια είναι γνωστά για την συμβολή τους στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Οθωμανών. Επίσης, είναι φημισμένο χωριό για τους Λαγκαδινούς μάστορες του, αυτούς τους μοναδικούς τεχνίτες της πέτρας, οι οποίοι κυριολεκτικά στόλισαν με τα υπέροχα πέτρινα αρχιτεκτονήματά τους (γεφύρια, αρχοντικά, εκκλησίες, νερόμυλους κ.α.), όχι μόνο την Αρκαδία, αλλά και την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και πολλές περιοχές της Ελλάδας. Τα Λαγκάδια είναι ένα χωριό-αξιοθέατο από μόνο του, με τα πλατάνια, τα γραφικά καλντερίμια και τα τρεχούμενα νερά του. Θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, εστιατόρια και ταβέρνες για τον καφέ ή το φαγητό σας, καθώς και διάφορες επιλογές σε ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Βυτίνα

Η Βυτίνα αποτελεί άλλον έναν παραδοσιακό οικισμό της Αρκαδικής γης και ένα από τα πιο γνωστά ορεινά θέρετρα της Πελοποννήσου και ευρύτερα της Ελλάδας. Σε υψόμετρο 1.033 μέτρων, με θέα το ελατοσκέπαστο όρος Μαίναλο, σε μια κατάφυτη περιοχή που περιβάλλεται από έλατα, πεύκα και καστανιές, η Βυτίνα συνίσταται ως ένας ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου. Χτισμένη σε κομβικό σημείο, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Μαινάλου, αλλά και στα άλλα χωριά της περιοχής. Η πλατεία βρίθει από ταβέρνες, cafes-μπαρ και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά, ζυμαρικά και μέλι). Από τα πιο δημοφιλή σημεία της είναι ο ρομαντικός δεντροσκέπαστος «Δρόμος της Αγάπης». Επίσης, αξίζει να επισκεφτείτε τον Ι. Ναό του Αγίου Τρύφωνα που δεσπόζει στη πλατεία της κωμόπολης, το Λαογραφικό Μουσείο και την αξιόλογη βιβλιοθήκη με έγγραφα και βιβλία από τον 17οαιώνα. Η αρχοντική Βυτίνα, με τα πετρόχτιστα σπίτια, τα γραφικά στενά της, την ζωντανή πλατεία της με την παλιά εκκλησία, τα δεντροσκέπαστα δρομάκια της για ρομαντικούς περιπάτους, το ιδανικό κλίμα της, ανταμείβει τον επισκέπτη της με αξέχαστες διακοπές.

Καρύταινα

Ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης την χαρακτήρισε «Τολέδο της Ελλάδας» και όχι άδικα. Η Καρύταινα είναι ένα από τα πιο γραφικά και ιστορικά χωριά της Αρκαδίας, ένας πραγματικά υπέροχος διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός που διατηρεί το χρώμα της μεσαιωνικής καστροπολιτείας. Η εικόνα είναι εντυπωσιακή όταν ο επισκέπτης την αντικρίζει από μακριά… Το Φράγκικο κάστρο της, χτισμένο στην κορυφή απόκρημνου και επιβλητικού βράχου, υπήρξε ένα από τα πιο σημαντικά φρούρια της Πελοποννήσου, τόσο κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, όσο και κατά την επανάσταση του ’21. Αρχοντικά πέτρινα σπίτια, παλαιές βυζαντινές εκκλησίες, πλακόστρωτα δρομάκια, καλντερίμια και γιοφύρια, όλα δημιουργούν μια μεσαιωνική ατμόσφαιρα, προσφέροντας μοναδικές στιγμές  χαλάρωσης στον επισκέπτη. Η Καρύταινα περιβάλλεται από παρθένα φύση και άγρια ζωή, με ιδιαίτερο φυσικό τοπίο το εντυπωσιακό φαράγγι που δημιουργεί ο Αλφειός ποταμός. Εκεί όπου ενώνεται ο Αλφειός με το Λούσιο, λειτουργούν εταιρίες εναλλακτικού τουρισμού για rafting και καγιάκ, συγκεντρώνοντας πολλούς λάτρεις του σπορ.

Σου άρεσε το άρθρο;

water fountain in front of building

10 μέρη του κόσμου που φέρνουν τύχη

Πότε να ταξιδέψω στην Ταϊλάνδη; -

Πότε να ταξιδέψω στην Ταϊλάνδη;