Η Ελλάδα, με τα μαγευτικά τοπία της, την πλούσια βλάστηση και το απέραντο γαλάζιο που την περιβάλλει, είναι ένας επίγειος παράδεισος για τους λάτρεις της πεζοπορίας. Χάρη στην ποικιλία και την ομορφιά των περιπατητικών διαδρομών της, έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό για πεζοπορικό τουρισμό. Γι’ αυτό, συγκεντρώσαμε τις 10 ομορφότερες διαδρομές, ταξινομημένες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους – από τις πιο εύκολες, ιδανικές για αρχάριους, έως τις πιο απαιτητικές για τους πιο έμπειρους και τολμηρούς!
Διαδρομή 1η – Εύκολη: Μονοπάτι Φηρά – Οία
Από τα Φηρά έως την Οία, εκτείνεται η πιο γνωστή περιπατητική διαδρομή της Σαντορίνης. Το μονοπάτι, μήκους περίπου 9 χιλιομέτρων, ακολουθεί το χείλος της Καλντέρας, προσφέροντας μοναδικές εικόνες από το Αιγαίο και τα γραφικά χωριά της διαδρομής. Ξεκινώντας από την πλατεία των Φηρών, περνά μέσα από τον εμπορικό πεζόδρομο, τη συνοικία της Καθολικής Εκκλησίας, το Φηροστεφάνι και το Ημεροβίγλι, καταλήγοντας στην Οία. Η πορεία είναι καλά σηματοδοτημένη, με ελάχιστες υψομετρικές διαφορές και θεωρείται εύκολη, ενώ απαιτεί 3 έως 3,5 ώρες για να ολοκληρωθεί. Κατά τη διαδρομή θα συναντήσετε γραφικά ξωκλήσια και σημεία που προσφέρονται για φωτογραφίες απαράμιλλης ομορφιάς. Μερικά τμήματα διασχίζουν τον ασφαλτόδρομο, όπου συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή. Η βόλτα αυτή, πέρα από την άσκηση, σας υπόσχεται αξέχαστες εικόνες και στιγμές απόλυτης ηρεμίας.
Διαδρομή 2η – Εύκολη: Μονοπάτι Κενταύρων
Αρχικά, γιατί ονομάζεται μονοπάτι των… Κενταύρων; Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, στο πανέμορφο και γραφικό Πήλιο ζούσαν κάποτε οι Κένταυροι, αυτά τα μυθικά πλάσματα που απεικονίζονται ως μισά άλογα και μισοί άνθρωποι. Ο πιο γνωστός από αυτούς, ο Χείρωνας! Στο Πήλιο λοιπόν των μαγικών αυτών πλασμάτων, υπάρχει μία πολύ όμορφη και εύκολη διαδρομή 2,7 χιλιομέτρων για μία ξεκούραστη πεζοπορία μέσα στο δάσος. Εκεί μπορεί να δείτε και ταμπέλες που θα αναφέρονται στους Κενταύρους με την αστεία επιγραφή «Προσοχή στη διέλευση Κενταύρων». Η κλίση της διαδρομής είναι ομαλή και κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας θα συναντήσετε ρυάκια αλλά και μικροσκοπικούς καταρράκτες.
Διαδρομή 3η – Εύκολη: Ανάβαση στο Ζα
Η ανάβαση στην κορυφή Ζα, την ψηλότερη των Κυκλάδων, είναι μια εμπειρία που συνδυάζει την ευκολία και την εντυπωσιακή θέα. Ξεκινώντας από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, ανάμεσα στα γραφικά χωριά Φιλώτι και Απείρανθο, η διαδρομή διαρκεί περίπου μία ώρα και είναι ιδανική ακόμα και για αρχάριους. Καθώς ανεβαίνετε, το τοπίο αλλάζει, με τη βλάστηση να αραιώνει και να δίνει τη θέση της σε πέτρινες πλαγιές που απαιτούν προσοχή, ειδικά κατά την κατάβαση. Στην κορυφή, στα 1.001 μέτρα, η θέα θα σας κόψει την ανάσα! Πάρος, Ίος, Κουφονήσια, Δονούσα και άλλα νησιά ξετυλίγονται μπροστά σας, τόσο καθαρά που μοιάζουν να είναι μόλις μια ανάσα μακριά! Αν θέλετε να επεκτείνετε την περιπέτειά σας, μπορείτε να κατεβείτε μέσω μιας διαφορετικής διαδρομής που περνά από το εντυπωσιακό σπήλαιο του Ζα και μια δροσερή πηγή, προσθέτοντας ακόμα περισσότερες εικόνες στη μοναδική αυτή εμπειρία.
Διαδρομή 4η – Μέτρια: Λιτόχωρο – Πριόνια
Η πεζοπορία από το Λιτόχωρο έως τα Πριόνια του Ολύμπου αποτελεί μια από τις πιο γοητευτικές διαδρομές για τους φυσιολάτρες και περιηγητές κάθε ηλικίας. Ξεκινώντας από τη θέση «Μύλοι», που βρίσκεται σε υψόμετρο 300 μέτρων, το μονοπάτι ακολουθεί το φαράγγι του Ενιπέα. Στη διαδρομή θα συναντήσετε καταρράκτες, πυκνή βλάστηση, όμορφα δρομάκια και μία υπέροχη θέα στις επιβλητικές κορυφές του Μύτικα και του Στεφανιού. Παρότι οι περισσότεροι επιλέγουν να φτάσουν στα Πριόνια οδικώς, η πεζοπορία των 9 χιλιομέτρων είναι μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσετε. Ο λόγος που εντάσουμε την διαδρομή στην μέτρια κατηγορία είναι διότι ολόκληρη η διαδρομή διαρκεί 5-6 ώρες, και ενδέχεται να γίνει κουραστική για κάποιον άπειρο πεζοπόρο. Παρόλα αυτά η διαδρομή προσφέρεται άνετα γθα οικογενειακές εκδρομές ή ακόμα και μικρές εξορμήσεις με διανυκτέρευση, με συνδυαστική επίσκεψη στο χωριό!
Διαδρομή 5η – Μέτρια: Μονοπάτι Καλαρρύτες – Συρράκο
Μια από τις πιο γοητευτικές πεζοπορικές διαδρομές στα Τζουμέρκα ξεκινά από το χωριό Καλαρρύτες και καταλήγει στο γραφικό Συρράκο, διασχίζοντας ένα τοπίο που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά του τοπίου με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού. Η πορεία αρχίζει από την κεντρική πλατεία των Καλαρρυτών, ακολουθώντας ένα λιθόστρωτο μονοπάτι που περνά από ένα ρέμα και συνεχίζει έξω από το χωριό. Η αρχή της διαδρομής είναι εύκολη, αλλά λίγο αργότερα θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζετε την πέτρινη σκάλα και τα στενά περάσματα. Σε κάποια σημεία, θα χρειαστεί να πεζοπορίσετε δίπλα σε γκρεμό. Επομένως, εντάσουμε αυτή τη διαδρομή στις πεζοπορίες μέτριας δυσκολίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποθαρρυνθείτε. Μετά λοιπόν από μια συναρπαστική κατάβαση που θα πραγματοποιήσετε σε αυτή την υπέροχη διαδρομή, το μονοπάτι φτάνει στον ποταμό Χρούσια, έναν παραπόταμο του Καλαρρύτικου, πριν ξεκινήσει η ανηφορική πορεία προς τους εντυπωσιακούς καταρράκτες. Από εκεί, η ανάβαση γίνεται πιο ήπια, οδηγώντας στο μαγευτικό Συρράκο με τα πέτρινα αρχοντικά του. Η συνολική διαδρομή, διάρκειας περίπου τριών ωρών με επιστροφή, υπόσχεται μια αξέχαστη εμπειρία για τους λάτρεις της πεζοπορίας!
Διαδρομή 6η – Μέτρια: Χαράδρα του Βίκου
Η διάσχιση της Χαράδρας του Βίκου είναι μια εμπειρία που κάθε πεζοπόρος πρέπει να ζήσει, καθώς πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό φαράγγι της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα φυσικά μνημεία παγκοσμίως. Βρίσκεται στον Εθνικό Δρυμό Βίκου-Αώου, που από το 2010 ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO. Το φαράγγι, γνωστό ως το βαθύτερο στον κόσμο σε αναλογία με το πλάτος του, έχει κερδίσει τη θέση του στο βιβλίο Guinness, ενώ η μοναδική του γεωμορφολογία και η συγκλονιστική θέα των κατακόρυφων ασβεστολιθικών βράχων θα σας κόψουν την ανάσα! Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της χαράδρας, την καθιστούν έναν πραγματικό οικολογικό «θησαυρό». Με περισσότερα από 1.800 είδη φυτών, η περιοχή φιλοξενεί σπάνια δέντρα, όπως σφεντάμια, φλαμουριές και γαύρους, αλλά και το παλαιοενδημικό είδος Ramonda Servica, ένα βοτανικό «απολίθωμα» από την τελευταία παγετώδη περίοδο. Το μοναδικό αυτό τοπίο, με την απέραντη φυσική του ομορφιά και τη βαθιά οικολογική του σημασία, προσφέρει ένα ανεπανάληπτο ταξίδι για όσους επιλέξουν να το εξερευνήσουν και να περπατήσουν στα μονοπάτια του!
Διαδρομή 7η – Μέτρια: Φαράγγι του Λούσιου
Το Φαράγγι του Λούσιου είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά τοπία της Ελλάδας και θα σας προτείναμε ανεπιφύλακτα να το διασχίσετε. Εκτείνεται σε μήκος 15 χιλιομέτρων και διασχίζεται από τον ποταμό Λούσιο, που κατά τη μυθολογία πήρε το όνομά του όταν οι νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα έλουσαν εκεί τον νεογέννητο Δία στις παγωμένες του πηγές. Κατά μήκος της διαδρομής θα έχετε την ευκαιρία εσείς και η παρέα σας να θαυμάσετε τρία μοναστήρια εξαιρετικής θρησκευτικής και ιστορικής αξίας. Τη Μονή Αιμυαλών, την εντυπωσιακή Μονή Φιλοσόφου που δεσπόζει στη δυτική πλευρά του φαραγγιού και είναι μία από τις αρχαιότερες μονές της Αρκαδίας, καθώς και τη Μονή Τιμίου Προδρόμου που χτίστηκε τον 16ο αιώνα στην αριστερή όχθη του Λούσιου. Εκτός από τόπος ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας, το φαράγγι έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και προστατεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, καθιστώντας το έναν προορισμό που συνδυάζει φύση, ιστορία και πολιτισμό. Ακόμα να σας πείσουμε;
Διαβάστε περισσότερα για τον ποταμό Λούσιο σε προηγούμενο άρθρο μας, εδώ!
Διαδρομή 8η – Μέτρια: Φαράγγι της Σαμαριάς
Η διάσχιση του Φαραγγιού της Σαμαριάς είναι μια εμπειρία που θα σε καθηλώσει από την πρώτη στιγμή! Αυτό το θρυλικό φαράγγι, το μεγαλύτερο της Ελλάδας, εκτείνεται σε 16 χιλιόμετρα και συνδέει τα επιβλητικά Λευκά Όρη με το Λιβυκό Πέλαγος. Είναι το πιο διάσημο φαράγγι της Κρήτης, αποτελώντας μέρος του μονοπατιού Ε4 που διασχίζει την Ευρώπη. Η διαδρομή είναι μια μαγευτική βουτιά στη φύση. Θα περάσετε μέσα από πευκοδάση, κυπαρίσσια και ελαιώνες, με τη μυρωδιά της άγριας φύσης να γεμίζει τον αέρα. Καθώς προχωράτε στη διαδρομή σας, θα δείτε 450 διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, με πολλά από αυτά να είναι μοναδικά στην Κρήτη. Η περιοχή προστατεύεται από την UNESCO και αποτελεί «απόθεμα βιόσφαιρας». Η διαδρομή από το Ξυλόσκαλο στην Αγία Ρούμελη είναι κυρίως κατηφορική, με μικρές… «περιπέτειες» να σας περιμένουν. Θα περάσετε από διάφορα ποτάμια και σε κάποια σημεία ίσως χρειαστεί να πηδήξετε από βράχο σε βράχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα συναντήσετε μεγάλες δυσκολίες, αλλά ίσως σε κάποια σημεία χρειαστεί μεγαλύτερη προσοχή. Το πιο εντυπωσιακό; Το στενότερο σημείο του φαραγγιού, όπου τα βράχια στενεύουν τόσο που αφήνουν μόλις 3 μέτρα για να περάσεις! Τέλος, αν έχετε την τύχη να συναντήσετε τα διάσημα Κρητικά κατσίκια, τα Κρι-Κρι, θα καταλάβετε γιατί το φαράγγι είναι το φυσικό τους βασίλειο. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι μια αληθινή απόδραση στη φύση και το απόλυτο δώρο για όποιον αναζητά μια αυθεντική κρητική εμπειρία!
Διαδρομή 9η – Μέτρια: Μοναπάτι Σούγια-Αγία Ρουμέλη
Το παραλιακό μονοπάτι που ενώνει τη Σούγια με την Αγία Ρουμέλη είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο απαιτητικά αλλά και εντυπωσιακά κομμάτια του μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη. Ξεκινώντας από την αρχαία Συία, η διαδρομή σας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι, όπου η θάλασσα εμφανίζεται σαν καμβάς σε κάθε σας βήμα. Το μονοπάτι περνά μέσα από τοπία με πυκνή βλάστηση, από πευκοδάση μέχρι χαμηλότερη φυτική κάλυψη, προσφέροντας έναν καλειδοσκοπικό συνδυασμό χρωμάτων και αρωμάτων. Η ανάβαση οδηγεί στην αρχαία Ποικιλασό και στο φρούριο Βουκελάσι, σημεία που μαρτυρούν την ιστορική σημασία της περιοχής. Εκεί, μια μικρή παράκαμψη προς το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία θα σας ανταμείψει με μια ανεπανάληπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο. Επιστρέφοντας στο μονοπάτι, η διαδρομή συνεχίζει προς την κοίτη του φαραγγιού της Τρυπητής, καταλήγοντας στη γραφική παραλία με την εκπληκτική φυσική της έξοδο στη θάλασσα. Ακολουθώντας το παραλιακό τμήμα, το μονοπάτι σας μεταφέρει στην παραλία Σεντόνι, όπου ξεκινά μια ανηφορική πρόκληση, οδηγώντας σας στην ειδυλλιακή παραλία Δώματα, στο τέλος του φαραγγιού του Κλάδου. Από εκεί αρχίζει ίσως το πιο απαιτητικό τμήμα της διαδρομής, με συνεχόμενη ανάβαση και απότομα περάσματα που φτάνουν τα 550 μέτρα υψόμετρο. Η θέα από ψηλά, με το Λιβυκό Πέλαγος στο βάθος και το καταπράσινο τοπίο να σας περιβάλλει, θα σας μείνει αξέχαστη. Η διαδρομή ολοκληρώνεται με την κατάβαση στον παραθαλάσσιο οικισμό της Αγίας Ρουμέλης, σημείο αναφοράς και φυσική πύλη του διάσημου φαραγγιού της Σαμαριάς. Αυτή η περιπέτεια, αν και απαιτητική, χαρίζει αμέτρητες στιγμές φυσικής αρμονίας και αυθεντικής κρητικής ομορφιάς!
Διαδρομή 10η – Δύσκολη: Δρακόλιμνη
Η ανάβαση στη Δρακόλιμνη είναι μια εμπειρία που θα συναρπάσει κάθε λάτρη της φύσης! Η διαδρομή ξεκινά από το πανέμορφο Μικρό Πάπιγκο και μας οδηγεί μέσα από δάση γεμάτα ζωή, με βελανιδιές, σφεντάμια και κέδρους να δημιουργούν μια φυσική αγκαλιά γύρω μας. Καθώς ανεβαίνουμε, το σκηνικό αλλάζει. Οι θρυλικοί «Πύργοι της Αστράκας» εμφανίζονται μπροστά μας, τεράστιοι ασβεστολιθικοί βράχοι που εντυπωσιάζουν με την επιβλητικότητά τους. Η πρώτη στάση που μπορείτε να κάνετε είναι στο καταφύγιο της Αστράκας, στα 1.950 μέτρα υψόμετρο. Από εκείνο το σημείο, η θέα στις κορυφές της Τύμφης και στις δραματικές χαράδρες είναι απλά μαγευτική. Στη συνέχεια θα συναντήσετε πράσινες κοιλάδες σαν βγαλμένες απο παραμύθι, με την ανάβασή σας τελικά να ολοκληρώνεταιστα 2.050 μέτρα, όπου βρίσκεται η Δρακόλιμνη. Η λίμνη αυτή, με το διάφανο νερό της και τους μικροσκοπικούς αλπικούς τρίτωνες, τα «δρακάκια» όπως τους λένε οι ντόπιοι, είναι ένας πραγματικός θησαυρός της φύσης. Και η θέα; Ανεπανάληπτη! Από τη μία πλευρά θα αντικρίσετε τον Σμόλικα και την κοιλάδα του Αώου ποταμού, ενώ από την άλλη θα απολαύσετε τη γοητευτική θέα της Γκαμήλας. Κάθε βήμα αυτής της διαδρομής είναι μια περιπέτεια που σίγουρα θα απογειώσει όλες τις αισθήσεις σας.