Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, μέχρι σήμερα, αναβιώνουν πασχαλινά έθιμα που τα περισσότερα ξεκινάνε από τον περασμένο αιώνα και από γενιά σε γενιά κρατιούνται ζωντανά δίνοντας μια ξεχωριστή νότα στον κάθε τόπο. Υπάρχουν κάποιοι προορισμοί που θεωρούνται «κλασικοί» για πασχαλινές αποδράσεις γιατί οι κάτοικοι αναβιώνουν τα έθιμα του τόπου και οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να τα βιώσουν από κοντά χαρίζοντας τους όμορφες και δυνατές αναμνήσεις.
Πάσχα στην Κέρκυρα

Η Κέρκυρα γίνεται κάθε χρόνο πόλος έλξης των επισκεπτών, οι οποίοι επιθυμούν να ζήσουν ένα παραδοσιακό Πάσχα. Στο νησί διατηρούν τα ήθη και τα έθιμα που προστάζει η παράδοση όλη την Μεγάλη Βδομάδα. Εντυπωσιακό σκηνικό στήνεται μετά την πρώτη Ανάσταση στις 12:00 το μεσημέρι όπου οι κάτοικοι του νησιού στέκονται στα μπαλκόνια τους και πετούν πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μποτήδες. Από νωρίς το πρωί της ίδιας ημέρας τα μπαλκόνια τους είναι στολισμένα και οι κανάτες δεμένες με κόκκινες κορδέλες. Όσο για το φαγητό θα απολαύσετε μοναδικές πασχαλινές γεύσεις καθώς από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει η φογάτσα, το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, που μοιάζει πολύ με το τσουρέκι, και τα τσιλίχουρδα, η τοπική μαγειρίτσα που δεν είναι σούπα, αλλά φαγητό κατσαρόλας, γίνεται με εντόσθια αρνιού και έχει πηχτή σάλτσα.
Πάσχα στο Λεωνίδιο

Το Πάσχα στο Λεωνίδιο πρωταγωνιστούν τα αερόστατα, ένα έθιμο που ξεκίνησε τον 19ο αιώνα και κρατάει μέχρι σήμερα. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η νύχτα των αερόστατων, καθώς μετά το «Χριστός Ανέστη» πάνω από 500 αερόστατα ελευθερώνονται και το θέαμα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό. Σε κάθε σπίτι, πριν την Μεγάλη Βδομάδα, ξεκινούν να φτιάχνουν το δικό του αερόστατο. Την Κυριακή του Πάσχα το γλέντι μεταφέρεται μπροστά στο Δημαρχείο όπου υπάρχουν εκλεκτά εδέσματα και μουσική. Στο Λεωνίδιο το αρνί ή το κατσίκι φτιάχνεται στο φούρνο και δεν γίνεται στη σούβλα.
Πάσχα στη Μονεμβασιά

Όλες οι λειτουργίες της Μεγάλης Βδομάδας γίνονται στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού μέσα στο Κάστρο. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής καστροπολιτείας, όπου ο κόσμος ακολουθεί με λευκά κεριά. Το βράδυ της Ανάστασης το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» όλοι δίνουν το «φιλί της αγάπης». Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο: το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο είναι γεμισμένο με ξύλα και άχυρα και στο εσωτερικό του έχει εκρηκτικά καίγεται φαντασμαγορικά. Η φωτιά ανάβει και αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών.
Πάσχα στα Μετέωρα

Στη περιοχή της Θεσσαλίας το Πάσχα ο οβελίας γυρίζει γύρω από την σούβλα, ενώ φτιάχνουν κι άλλα κρεατικά εδέσματα όπως κοκορέτσι και γαρδουμπάκια. Στάση για φαγητό θα κάνετε στο Καστράκι για νόστιμα μαγειρευτά φαγητά, χειροποίητες πίτες και ψητά της ώρας. Την Μεγάλη Πέμπτη στην ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ οι 12 ευαγγελικές περικοπές εξιστορούν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Γολγοθά, τα σήμαντρα ηχούν πένθιμα, σχεδόν απόκοσμα∙ μοναχοί και πιστοί συμμετέχουν στο Θείο δράμα βιώνοντας μια ανάταση ψυχική και πνευματική.
Πάσχα στη Ναύπακτο

Η Μεγάλη Παρασκευή, στη Ναύπακτο, είναι εντυπωσιακή καθώς στο Ενετικό λιμάνι εκατοντάδες κεριά και αναμμένες δάδες υποδέχονται τους Επιτάφιους, ενώ ένας φλεγόμενος σταυρός φωτίζει την είσοδο του λιμανιού. Η ιστορία του εθίμου ξεκινάει τη δεκαετία του 50, όταν οι ψαράδες θέλησαν να χαιρετίσουν με το δικό τους τρόπο τη συνάντηση των δύο επιτάφιων των ενοριών Αγίου Δημητρίου και Αγίας Παρασκευής στο μικρό τους λιμάνι. Παλαιότερα στο Αιτωλικό τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την περιφορά του Επιταφίου, οι δύο ενορίες της πόλης καταπιάνονταν σε έναν «πόλεμο» βεγγαλικών που οι ντόπιοι ονόμαζαν «Χαλκούνια». Σήμερα αυτό το έθιμο έχει κάπως ατονήσει. Αξίζει να πάτε στην εκκλησία της Παναγιάς για να θαυμάσετε τον ανεκτίμητης αξίας ασημοκέντητο επιτάφιο.
Πηγή: iefimerida.gr