in

Φωκίδα: ένας πανέμορφος νομός που τα έχει όλα, μόλις λίγες ώρες από την Αθήνα

Το εναλλασσόμενο γεωμορφολογικό τοπίο της Φωκίδας την καθιστά έναν από τους πιο όμορφους νομούς της χώρας, προικισμένο με  ψηλά, άγριας ομορφιάς βουνά (Γκιώνα, Παρνασσός, Βαρδούσια, Οίτη), αλλά και υπέροχες παραλίες. Είναι πράγματι αυτή η ομορφιά των φυσικών αντιθέσεων που προσελκύει χιλιάδες ταξιδιώτες, από ορειβάτες φυσιολάτρες και χιονοδρόμους μέχρι καλοκαιρινούς, παραθαλάσσιους παραθεριστές. Επιπλέον, η πλούσια ιστορία της από την αρχαιότητα αλλά και η ανεκτίμητη προσφορά της στους αγώνες του Ελληνισμού αποτελούν πολύτιμη συνεισφορά στην ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά της Ελλάδος.

Χαρακτηρισμένος ως «ο ομφαλός της γης», ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών είναι ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το γραφικό Γαλαξίδι, με την ναυτική του ιστορία, έχει καταφέρει να διατηρήσει την παραδοσιακή του ατμόσφαιρα. Περιβαλλόμενη από βουνά – όπως χαρακτηριστικά δηλώνει το όνομα της «Άμφισσα ονομάσθη δια το όρεσιν περιέχεσθαι», η Άμφισσα έχει την μεγαλύτερη περιοχή με ελαιώνες που υπάρχει σήμερα. Σήμα κατατεθέν της είναι το κάστρο που δεσπόζει ψηλά στο λόφο από την εποχή των Πελασγών – το λεγόμενο «Κάστρο των Σαλώνων».

Η Ιτέα, το επίνειο των Δελφών και της Άμφισσας, είναι μια σύγχρονη πόλη που δίνει στους επισκέπτες της την αίσθηση της άνεσης και της λειτουργικότητας. Τουριστικά ανεπτυγμένη και κοσμοπολίτικη, αλλά χωρίς να χάνει τον παραδοσιακό χαρακτήρα της, η Αράχοβα αποτελεί ίσως τον πιο διάσημο προορισμό της Φωκίδας, με το οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού.

Η Λίμνη του Μόρνου, αν και τεχνητή, δημιουργεί ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς στην καρδιά της Φωκίδας. Η Επτάλοφος ή Αγόριανη είναι χτισμένη στις βορειοδυτικές πλαγιές του Παρνασσού και χαρακτηρίζεται από πολλούς –και όχι άδικα– ως ένα από τα ομορφότερα ορεινά χωριά της Ελλάδας, αφού κυριολεκτικά είναι πνιγμένη σε έλατα και πλατάνια. Μια βόλτα στους Καταρράκτες της, αποτελεί must επιλογή! Το πιο ορεινό χωριό της Ελλάδας με υψόμετρο 1.350 μέτρα, η Αρτοτίνα, χτισμένη στις απόκρημνες πλαγιές των Βαρδουσίων, αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα ορεινά χωριά της χώρας με απίστευτο φυσικό κάλλος, ένας πραγματικά ορεινός παράδεισος.

Μην παραλείψετε μια επίσκεψη στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αρτοτίνας, που στεγάζεται στο σπίτι του οπλαρχηγού Σαφάκα, αλλά και στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όπου θα δείτε το κελί που μόνασε ο Αθανάσιος Διάκος.

Γραφικά, παραδοσιακά, ταπεινά ορεινά χωριά σε κατάφυτες ελατοπλαγιές, ιδανικά για όσους αναζητούν μια γνήσια απόδραση με καθαρό αέρα, παραθαλάσσιοι οικισμοί με παρθένες παραλίες, αλλά και ένα πλούσιο ιστορικό και πολιτισμικό υπόβαθρο είναι μόνο μερικά από τα θαύματα και τους λόγους που πρέπει να επισκεφτείτε την Φωκίδα!

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπ.Τουρισμού): “Πολιτισμός και καινοτομία, οι βάσεις του ελληνικού τουρισμού της επόμενης δεκαετίας” -

Σοφία Ζαχαράκη (Υφυπ.Τουρισμού): “Πολιτισμός και καινοτομία, οι βάσεις του ελληνικού τουρισμού της επόμενης δεκαετίας”

Θεσσαλονίκη | Τουρισμός όλο τον χρόνο ο μεγάλος στόχος -

Θεσσαλονίκη | Τουρισμός όλο τον χρόνο ο μεγάλος στόχος