in

Οικογενειακές διακοπές: Ανδρομάχη, Γιάννης και μικρός Κωνσταντίνος μας μαθαίνουν τον τρόπο!

Τα ταξίδια, εκτός από τρόπος διασκέδασης και αναψυχής, αποτελούν μερικές φορές και μια πηγή άγχους, λόγω της σωστής προετοιμασίας που πρέπει να γίνει και της τάσης που έχουν οι ταξιδιώτες να προβλέψουν κάθε τι απρόοπτο.

Τι γίνεται όμως αν στην εξίσωση προστεθούν και τα παιδιά;

Οι travellers Ανδρομάχη και Γιάννης έρχονται να απαντήσουν όλες τις ερωτήσεις που αφορούν το δίπτυχο ταξίδι-παιδί.

View this post on Instagram

A post shared by 🌍 Andromachi – Giannis – Konstantinos ✈️ Travel Family (@travelseefeel_)

«Η εμπειρία του να ταξιδεύεις με παιδιά είναι ξεχωριστή! Δημιουργείς αξέχαστες αναμνήσεις και μεγαλώνεις τους μελλοντικούς συνταξιδιώτες σου. Σίγουρα χρειάζεται μια καλή προετοιμασία, όμως θεωρούμε ότι το ταξίδι με παιδιά δεν είναι κάτι ακατόρθωτο, όπως το φαντάζονται πολλοί».

Τι είδους προετοιμασία χρειάζονται τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

«Κάθε ηλικία χρειάζεται διαφορετική προετοιμασία, καθώς αλλάζουν και οι ανάγκες. Σίγουρα θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις μαζί σου αντικείμενα που το παιδί χρησιμοποιεί στην καθημερινότητά του για να νιώσει άνετα στο ταξίδι. Επίσης χρειάζεται πάντοτε ταξιδιωτικό φαρμακείο σε συνεννόηση με τον γιατρό του παιδιού, ταξιδιωτική ασφάλιση, το διαβατήριό του κι αν μιλάμε για βρέφος ή νήπιο θα χρειαστεί και κάποια μέριμνα για την τροφή του. Το πρώτο ταξίδι του μικρού Κωνσταντίνου ήταν σε ηλικία μόλις 50 ημερών στην παραλία της Πιερίας!».


«Λίγους μήνες αργότερα δοκιμάσαμε το πρώτο μας roadtrip σε Ναύπλιο – Μυκήνες – Επίδαυρο και μετά όλα μας τα σχέδια αναβλήθηκαν λόγω Covid. Το επόμενο καλοκαίρι όμως, κατά τη διάρκεια του οποίου άρθηκαν οι περιορισμοί και ο μικρός μας ήταν ενός έτους, έκανε island hopping στις Κυκλάδες, αλλά και το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Μάλτα!».

Ποια μέρη είναι καταλληλότερα για οικογενειακές διακοπές εντός και εκτός Ελλάδας;

«Η κάθε οικογένεια ορίζει με τον δικό της τρόπο το ιδανικό μέρος για διακοπές. Γενικά θα λέγαμε όμως ότι περιοχές με ήπιες κλιματολογικές συνθήκες είναι κατάλληλες για ταξίδια με μικρά παιδιά. Οι ακραίες θερμοκρασίες δυσκολεύουν ακόμα κι εμάς, πόσο μάλλον τα παιδιά. Παραμυθένια ταξίδια που αποτέλεσαν ιδανικούς προορισμούς για την οικογένεια ήταν η Σιγκαπούρη και η Μαλαισία».


«Η εμπειρία του να γνωρίζει ο μικρός μας Κωνσταντίνος καινούργιους πολιτισμούς και κουλτούρες, να συναναστρέφεται με παιδιά τα οποία δε μιλούν την ίδια γλώσσα αλλά μπορούν να παίξουν μαζί, η εντυπωσιακή φουτουριστική αρχιτεκτονική, οι γεύσεις και οι μυρωδιές, τα μοναδικά θεματικά πάρκα, οι αναμνήσεις που δημιουργήσαμε κ.α., τοποθετούν τον συγκεκριμένο προορισμό πολύ υψηλά στη λίστα μας».

Ποια μέρη είναι κατά τη γνώμη σας τα πιο οικονομικά για ένα οικογενειακό ταξίδι στο εξωτερικό;

«Μετά την πανδημία και τα γεγονότα στην Ουκρανία, η έννοια οικονομικός προορισμός έχει αναθεωρηθεί αρκετά. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ακόμα μέρη που παραμένουν προσιτά, όπως για παράδειγμα οι χώρες του πρώην ανατολικού Μπλοκ και η Βόρεια Αφρική. Επίσης, υπάρχουν πολλές χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής που είναι αρκετά οικονομικές, όμως το κόστος μετάβασης εκεί είναι υψηλό».

Ποιοι είναι οι πιο family friendly προορισμοί και ποιοι οι family unfriendly;

«Γενικά, family friendly προορισμοί είναι εκείνοι που έχουν πολιτική σταθερότητα, πολύ χαμηλή εγκληματικότητα, καλές κλιματικές συνθήκες και κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Παράλληλα σημαντικό είναι το καρότσι να μπορεί να κυκλοφορήσει άνετα, δηλαδή να μην υπάρχουν μεγάλες υψομετρικές διαφορές. Ο μάρσιπος είναι αρκετά χρήσιμος αλλά δε συνίσταται να έχεις για ώρες ένα βρέφος σ’ αυτόν. Αν πρόκειται για πόλη, να υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια, ασανσέρ στις στάσεις του μετρό κ.α. Unfriendly είναι οι προορισμοί που δε διαθέτουν όλα τα παραπάνω».

Οικογενειακά ταξίδια με ή χωρίς ταξιδιωτικό γραφείο;

«Η επιλογή εξαρτάται από τον τρόπο που λειτουργεί η κάθε οικογένεια. Αν κάποιος δεν έχει χρόνο και γνώσεις να οργανώσει ένα ταξίδι μόνος του, το καλύτερο είναι να καταφύγει σε ταξιδιωτικό γραφείο. Εκείνο που δε συνιστούμε όμως είναι να πάει κάποιος με γκρουπ όταν έχει μικρά παιδιά. Το ασφυκτικό συνήθως πρόγραμμα ενός γκρουπ δύσκολα συμβαδίζει με τους ρυθμούς των παιδιών».


Τι δυσκολίες έχετε συναντήσει ως family travellers;

«Για να πούμε την αλήθεια δεν έχουμε συναντήσει ιδιαίτερες δυσκολίες. Το αντίθετο μάλιστα! Το να ταξιδεύεις με μικρό παιδί σημαίνει ότι δεν περιμένεις σε ουρές ελέγχων, διαβατηρίων, έχεις παντού προτεραιότητα και οι περισσότεροι θα φροντίσουν να σ’ εξυπηρετήσουν. Σίγουρα δεν προκαλέσαμε κι εμείς την τύχη μας να πάμε σε δύσκολους προορισμούς, όμως μέχρι στιγμής εμπόδια δε συναντήσαμε».

«Η μόνη δυσκολία θα έλεγε κανείς πως γενικά είναι ένα πολύπλοκο θέμα να ταιριάξουν οι άδειες των γονέων και οι υποχρεώσεις των παιδιών. Όσο τα παιδιά είναι μικρά, είναι πιο εύκολο να ταξιδέψει κάποιος στο εξωτερικό. Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, οι υποχρεώσεις αυξάνονται, άρα τα ταξίδια περιορίζονται στις περιόδους αργιών και εορτών, που φυσικά οι τιμές είναι στα ύψη».


Τι γίνεται σε περίπτωση που το παιδί είναι αρνητικό για κάποιον προορισμό ή για κάποια δραστηριότητα;

«Ο μόνος τρόπος συντονισμού; Η ευρηματικότητα! Όταν π.χ. θέλουμε να επισκεφτούμε ένα μουσείο ή έναν χώρο που ενδεχομένως το παιδί θα βαρεθεί, δημιουργούμε μια ιστορία και ένα σενάριο για να εξιτάρουμε τη φαντασία και το ενδιαφέρον του. Επιπρόσθετα, φροντίζουμε να υπάρχει χρόνος για κάποια δραστηριότητα που θα το χαροποιεί. Βέβαια εκείνο που έχουμε αντιληφθεί είναι ότι τα μικρά παιδιά έχουν την ανάγκη να είναι μαζί με τους γονείς, οπότε από μόνη της η εμπειρία του ταξιδιού είναι πολλές φορές υπεραρκετή γι αυτά».

Σημαντικά tips που πρέπει να ξέρουν οι γονείς που θέλουν να κάνουν οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό από τους travelseefeel_:

  • Τα μικρά παιδιά πρέπει να πηγαίνουν διακοπές, εκδρομές και ταξίδια με τους γονεί τους. Το «παρκάρισμα» σε παππούδες, θείες κ.λπ. δε μας βρίσκει σύμφωνους. Συζητώντας μάλιστα με παιδαγωγούς και αναπτυξιολόγους συνειδητοποιήσαμε ότι αυτό είναι κάτι που συστήνουν κι εκείνοι. Άλλωστε οι εμπειρίες του να ταξιδεύεις με ένα παιδί είναι μοναδικές!
  • Η εμπειρία και η συζήτηση με άλλους γονείς έχει δείξει ότι το ιδανικότερο είναι να κάνεις ένα βήμα κάθε φορά. Δηλαδή αν μόλις ήρθε ένα παιδί στην οικογένειά σου, το πρώτο σου ταξίδι δε θα είναι ένα πολυήμερο υπερατλαντικό! Θα πας κάπου για ένα Σαββατοκύριακο στην αρχή, μετά για λίγες ημέρες παραπάνω κι αν όλα πάνε καλά μετά θα οργανώσεις το επόμενο βήμα.

Σου άρεσε το άρθρο;

Palm Jumeirah Monorail: Η πιο εντυπωσιακή σιδηροδρομική γραμμή του Ντουμπάι -

Palm Jumeirah Monorail: Η πιο εντυπωσιακή σιδηροδρομική γραμμή του Ντουμπάι

Marina Bay Sands: Το θέρετρο-συνώνυμο της πολυτέλειας -

Marina Bay Sands: Το θέρετρο-συνώνυμο της πολυτέλειας