Η Ελλάδα είναι μια χώρα που συνδυάζει άψογα τις τρεις πλευρές ενός ιδανικού ταξιδιού: ηλιόλουστο καιρό, μέρη με εξαιρετική ομορφιά και νόστιμο παραδοσιακό φαγητό. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, υπάρχουν μοναδικά προϊόντα που φτιάχνονται με αγνά υλικά και πάνω απ’ όλα φτιάχνονται με αγάπη και πολύ μεράκι από τους ντόπιους.
Ειδικότερα, στη Στερεά Ελλάδα, ή αλλιώς Ρούμελη, η τυροκομία έχει να παρουσιάσει σπουδαία προϊόντα που είναι δημοφιλή όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Ένα από αυτά είναι το φημισμένο τσαλαφούτι που παράγεται κυρίως στη Δυτική Στερεά Ελλάδα.
Τι είναι το τσαλαφούτι:
Το τσαλαφούτι είναι ένα εκλεκτό φρέσκο ολόλευκο κρεμώδες τυρί με 12 – 14 % λιπαρά, με ελαφρά υπόξινη γεύση και αρώματα βοτάνων. Έχει πυκνή και βελούδινη υφή και θυμίζει ένα συνδυασμό από γιαούρτι, κρέμα και βούτυρο μαζί. Η γεύση του είναι γεμάτη και παράλληλα απαλή αναδεικνύοντας το κατσικίσιο γάλα. Μπορούμε να το απολαύσουμε σε πίτες, σούπες, κρεατικά, λαχανικά, αυγά ή γλυκά. Θεωρείται ένα τυρί για εκλεπτυσμένους ουρανίσκους που μπορεί να πρωταγωνιστήσει στη γαστρονομική σκηνή. Για τους γευσιγνώστες είναι το «νόστιμο μυστικό» της παλέτας των ελληνικών τυριών.
Η παραγωγή του:
Τα τυροκομικά προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας ξεχωρίζουν και θεωρούνται μοναδικά εξαιτίας της αυθεντικότητας, της καθαρότητας, αλλά και της αφοσίωσης και του σεβασμού που έχουν οι ντόπιοι τυροκόμοι απέναντι στη μακρά παράδοση και την παραγωγή του.
Δύο από αυτούς είναι o Κώστας και o Νίκος Γιαννοκώστας που διατηρούν την φάρμα τους κοντά́ στην πόλη του Αγρίνιου και ασχολούνται με την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και του τοπικού τσαλαφουτίου. Το taxidevoumemazi τούς συνάντησε και οι δύο παραγωγοί μίλησαν για αυτό το ιδιαίτερο και νόστιμο τυρί.
Τι υλικά χρησιμοποιεί η μονάδα σας;
Η μονάδα μας τα κυριότερα υλικά που χρησιμοποιεί είναι φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα λίγων ωρών.
Υπάρχει ειδική διαδικασία για την παραγωγή του και ποια είναι τα στάδια παραγωγής του;
Υπάρχει ειδική μυστική διαδικασία παραγωγής του κάνοντας 3 βασικά στάδια: παστερίωση, πήξη και στράγγιση του προϊόντος σε ειδικό διαμορφωμένο χώρο.
Τι είναι αυτό που κάνει το τσαλαφούτι να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα τυριά;
Το τσαλαφούτι λόγω της κρεμώδης υφής του, μπορεί να συμβαδίσει με γαστρονομικές ιδέες και να γίνει ένα απλό γρήγορο και υγιεινό σνακ στο γραφείο και φυσικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε γνωστά γλυκά. Όλα αυτά μαζί κάνουν το τσαλαφούτι διαφορετικό και ξεχωριστό από τα αλλά τυριά.
Εκτός από το τσαλαφούτι, ποια επιπλέον παραδοσιακά προϊόντα παράγετε;
Η φάρμα μας παράγει επίσης κρέμα βανίλια, η μοναδική από πρόβειο γάλα, κρέμα σοκολάτα με αληθινή σοκολάτα, παραδοσιακό ρυζόγαλο και απίστευτο παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι.
Από πού μπορεί κάποιος να προμηθευτεί «Το δικό μας Τσαλαφούτι Περί Γάλακτος»;
Το δικό μας τσαλαφούτι μπορεί κάποιος να το δοκιμάσει σε διάφορα καταστήματα ανά το Αγρίνιο και σύντομα στις λαϊκές αγορές των παράγωγων.
Πρόταση μαγειρέματος:
Αν σου ανοίξαμε την όρεξη και θέλεις να μαγειρέψεις ένα μοναδικό πιάτο με τσαλαφούτι, σού προτείνουμε την παρακάτω γρήγορη και εύκολη συνταγή:
Ζεστή σαλάτα με παντζάρια καρότα και μπαχαρικά
Υλικά :
- 4 μεγάλοι βολβοί παντζαριών
- 3 μεγάλα καρότα
- διάφορα μπαχαρικά όπως: κάρυ, μπούκοβο, κόλιαντρο
- μαραθόσπορο
- χυμό ενός μεγάλου λεμονιού
- ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδου πολτοποιημένη
- τυρί τσαλαφούτι
- μερικά φύλλα μέντας
- αλάτι, πιπέρι
- καρύδια (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα παντζάρια και τα καρότα. Κόβουμε τα παντζάρια κυδωνάτα και τα καρότα σε μεγάλα μπαστουνάκια. Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μπολ προσθέτοντας όλα τα μπαχαρικά μαζί με λίγο από το ελαιόλαδο και λίγο από το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύουμε καλά και αδειάζουμε σε ένα ταψί. Ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 30 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές. Μεταφέρουμε σε μια σαλατιέρα. Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το σκόρδο, το ελαιόλαδο, το υπόλοιπο χυμό λεμονιού και το προσθέτουμε στη σαλάτα. Γαρνίρουμε με τα φύλλα μέντας και καρύδια χοντροκομμένα (αν τα προτιμήσετε) και απολαμβάνουμε.
Πηγή συνταγής : asproylas.gr