Η Κέρκυρα είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομία επηρεασμένη από την Ευρώπη, κάτι που φαίνεται έντονα στα πιάτα της. Ένα πιάτο που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Κέρκυρα και την υπόλοιπη Ελλάδα είναι το παραδοσιακό σοφρίτο, λεπτές φέτες μοσχαρίσιου κρέατος σε λευκή σάλτσα με φάβα ή πουρέ.
Η ιστορία του πιάτου:

Το σοφρίτο είναι παραδοσιακό φαγητό της Κέρκυρας και είναι από τα γνωστότερα και κλασικά φαγητά του νησιού, μαζί με την παστιτσάδα και το μπουρδέτο. Η λέξη «σοφρίτο» έχει ισπανικές ρίζες και σημαίνει το ελαφρύ – μερικό τηγάνισμα κάποιου φαγητού δηλαδή το σωτάρισμα. Η πρώτη γνωστή αναφορά της τεχνικής αναφέρεται ως sofregit στο «Libre de Sent Soví¨» ,γύρω στο 1324. Το «Libre de Sent Soví¨» είναι ένα από τα παλαιότερα βιβλία μαγειρικής στην Ευρώπη από την περιοχή της Καταλονίας της Ισπανίας. Το σοφρίτο υπήρξε τεχνική στην καταλανική κουζίνα από τους Μεσαιωνικούς χρόνους.
Χαρακτηριστικά του πιάτου:

Το κυριότερο υλικό του σοφρίτο είναι το μοσχάρι (νουά, ουρά, στρογγυλό ή κιλότο) το οποίο είναι χτυπημένο σε φέτες και τηγανίζεται αλευρωμένο σε λάδι ενώ στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται με τρία συστατικά που δημιουργούν ισορροπία εντάσεων μεταξύ τους (ξύδι, σκόρδο, μαϊντανός). Συχνά χρησιμοποιείται και λευκό κρασί. Σερβίρεται ζεστό με ρύζι ή πατάτες τηγανητές και παγωμένο ξηρό άσπρο κρασί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ νόστιμο πιάτο με πηχτή, λευκή, βελούδινη σάλτσα.
Συνταγή για σοφρίτο:
Αν ανυπομονείς να δοκιμάσεις το σοφρίτο, σού παρουσιάζουμε την παρακάτω εύκολη και γρήγορη συνταγή που θα σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις!
Υλικά:
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε λεπτές φέτες
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
8-10 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ξύδι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλεύρι για το αλεύρωμα
Εκτέλεση:
Αλατίζετε και πιπερώνετε το κρέας. Το αλευρώνετε καλά και το τηγανίζετε μέσα στο ελαιόλαδο. Παίρνετε το τηγανισμένο κρέας και στοιβάζετε το μισό στον πάτο μιας μέτριας κατσαρόλας. Ψιλοκόβετε τα σκόρδα και ρίχνετε πάνω στο κρέας τα μισά. Πασπαλίζετε το μισό μαϊντανό. Βάζετε από πάνω το υπόλοιπο κρέας. Ρίχνετε τα υπόλοιπα σκόρδα και το υπόλοιπο μαϊντανό και περιχύνετε το φαγητό με το ξύδι. Το αφήνετε να βράσει σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει τρυφερό και αν χρειάζεται συμπληρώστε λίγο νεράκι. Το σερβίρετε στα πιάτα συνοδεύοντάς το από φρέσκο πουρέ πατάτας.
Σημείωση: Μην σας φοβίζει το πολύ ξύδι. Ισορροπεί εξαιρετικά μετά το βράσιμο μαζί με το μαγειρεμένο σκόρδο που έχει γλυκάνει. Στην Κέρκυρα βάζουν μια τεράστια ποσότητα σκόρδου η οποία πολλές φορές ξεπερνάει τα 3-4 κεφάλια, εγώ όμως στη συνταγή το αφαίρεσα γιατί φοβάμαι ότι θα σας φοβίσει η μεγάλη ποσότητα σκόρδου. Αν και το σκόρδο όταν μαγειρευτεί γλυκαίνει και χάνει τη μυρωδιά του.
Πηγή συνταγής: Ηλίας Μαμαλάκης