Τα αμυγδαλωτά είναι παραδοσιακά γλυκά που τα συναντάμε στα νησιά του Αιγαίου και πολύ πιο έντονα στις Κυκλάδες. Αυτά τα λευκά γλυκάκια, οι νοικοκυρές συνηθίζουν μέχρι σήμερα να τα φτιάχνουν σε γάμους, αρραβώνες ή βαφτίσεις, καθώς με το λευκό τους χρώμα συμβολίζουν τη νέα αρχή, την αναγέννηση, την καλοτυχία, την ευμάρεια, τη γονιμότητα., την αφθονία, την ευημερία.

Τι είναι τα αμυγδαλωτά:
Αν θέλαμε να μιλήσουμε για απλά, νόστιμα, παραδοσιακά και ταπεινά γλυκά της ελληνικής ζαχαροπλαστικής, τότε τα αμυγδαλωτά είναι σίγουρα ένα από αυτά. Η ζάχαρη και τα αμύγδαλα είναι τα δύο κύρια συστατικά τους και τα επιπλέον συστατικά τους ποικίλουν από ασπράδια αβγών και ανθόνερο μέχρι ξύσμα λεμονιού, σιμιγδάλι και γαρύφαλλο.
Το σχήμα τους διαφέρει και πιο σύνηθες είναι αυτό σαν μικρό αχλάδι. Τα μυρωδάτα αμυγδαλωτά πασπαλίζονται με άχνη ζάχαρη και παίρνουν ένα ολόλευκο χρώμα που συμβολίζει τη χαρά για την οποία έχουν φτιαχτεί. Βέβαια, είναι τόσο νόστιμα και ελκυστικά που θα θέλετε να τα απολαύσετε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να περιμένετε ένα χαρούμενο γεγονός!
Συνδυάζεται υπέροχα με ένα ποτήρι παγωμένο νερό, ένα σφηνάκι τσικουδιά ή απλά ένα φλιτζάνι ελληνικό καφέ.

Πού φτιάχνονται:
Τα πρωτεία της παρασκευής των αμυγδαλωτών ανήκουν κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Ανάλογα με το νησί που φτιάχνονται συναντάμε διάφορες παραλλαγές και εκδοχές τους.
- Στην Άνδρο θα βρούμε τα πιο διάσημα αμυγδαλωτά. Περιέχουν ασπράδια αβγών, αρωματίζονται με ανθόνερο και ορισμένοι ζαχαροπλάστες ενισχύουν τη γεύση τους προσθέτοντας μερικά πικραμύγδαλα ή εσάνς πικραμυγδάλου.
- Στη Λήμνο συναντάμε λίγο πιο διαφορετικά αμυγδαλωτά που περιέχουν σοκολάτα, λικέρ κουαντρό και σιρόπι, ενώ αντί για άχνη ζάχαρη εξωτερικά γλασάρονται με βανίλια υποβρύχιο.
- Η Ίος ξεχωρίζει για τα παστέλια της, όμως τα αμυγδαλωτά ξέρουν επίσης να κλέβουν τις εντυπώσεις με το ανθόνερο που τα κάνει μυρωδάτα και λαχταριστά.
- Στη Λέρο τα αμυγδαλωτά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και τα συναντάμε σε πολλά ενδιαφέροντα αρώματα όπως τριαντάφυλλο, μαστίχα, πορτοκάλι και μανταρίνι.

Συνταγή για αμυγδαλωτά:
Αν σού ανοίξαμε την όρεξη και δεν μπορείς να περιμένεις μέχρι να τα δοκιμάσεις σε κάποιο νησί, με αυτή τη συνταγή θα γλύφεις τα δάχτυλα σου!
Υλικά:
450 γρ. αμυγδαλόψιχα (ξεφλουδισμένη και αλεσμένη)
240 γρ. ζάχαρη άχνη
40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
50 γρ. ανθόνερο
60 γρ. βούτυρο (λιωμένο και κρύο)
1 πρέζα αλάτι
2 ασπράδια (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 κρόκο αυγού (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 βανίλιες
λίγο ανθόνερο
500 γρ. ζάχαρη άχνη (κοσκινισμένη)
Εκτέλεση:
Για τα νησιώτικα αμυγδαλωτά, προθερμαίνουμε πρώτα το φούρνο στους 170 °C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε δύο ρηχές λαμαρίνες. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεσμένο αμύγδαλο. Προσθέτουμε την άχνη και το σιμιγδάλι. Τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι. Περιχύνουμε με το ανθόνερο και το λιωμένο βούτυρο. Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα ασπράδια και το αλάτι. Τα χτυπάμε με το σύρμα ή με το μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα για 3-4΄μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε τον κρόκο και τις βανίλιες και χτυπάμε με το μίξερ να ενσωματωθούν στο μείγμα. Τα προσθέτουμε στο μείγμα των στερεών υλικών. Ζυμώνουμε με το χέρι, με απαλές κινήσεις να ενωθούν τα δύο μείγματα σε μία ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη με καθαρή πετσέτα. Την αφήνουμε λίγο να σταθεί και να στεγνώσει (περίπου 1 ώρα). Πλάθουμε μικρά, μακρόστενα αμυγδαλωτά σαν αχλαδάκια. Εάν η ζύμη κολλάει, βουτάμε τα χέρια σε ανθόνερο. Τα αραδιάζουμε στις στρωμένες με λαδόκολλα λαμαρίνες και τα ψήνουμε για περίπου 25΄, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Για να ξεκολλήσουν από τη λαδόκολλα, τη νοτίζουμε ελαφρώς από την ανάποδη με την παλάμη μας. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Τότε, τα αλείφουμε με ανθόνερο με ένα πινέλο και τα κυλάμε στην άχνη, να ενωθούν καλά με τη ζάχαρη. Μπορούμε ένα-ένα να τα τυλίξουμε σε μεμβράνη κουζίνας ή να τα προσφέρουμε σε καραμελόχαρτα.
Πηγή συνταγής: argiro.gr