in

Τι να κάνετε αν αρρωστήσετε στο εξωτερικό

Ωραία τα ταξίδια αλλά είναι ακόμη ωραιότερα και απολαυστικά όταν είμαστε σωστά προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο.

Είτε για δουλειά είτε για προσωπική διασκέδαση, τα διεθνή ταξίδια απαιτούν καλό προγραμματισμό και ενώ αυτό ισχύει για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας – πού θα πάτε και τι θα κάνετε – ισχύει επίσης για το “τι θα γινόταν αν”, όπως: τι θα συμβεί αν αρρωστήσω; Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε τόσο πριν απογειωθείτε, όσο και ενώ ταξιδεύετε για να προετοιμαστείτε καλύτερα για την ατυχή αλλά κοινή πραγματικότητα της ασθένειας και του τραυματισμού στο εξωτερικό.

Πριν από το επόμενο ταξίδι σας στο εξωτερικό, καλό θα ήταν να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για κάθε περίπτωση.

Πάρτε μαζί τα βασικά

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχει αναρτήσει μια λεπτομερή λίστα «έξυπνου πακέτου» με πιθανά είδη που μπορεί να χρειαστείτε, από ιατρικές προμήθειες και είδη πρώτων βοηθειών μέχρι προσωπικά αντικείμενα π.χ. ζευγάρι γυαλιών και έγγραφα, όπως αντίγραφα της κάρτας ασφάλισης υγείας σας.

Βλ. https://wwwnc.cdc.gov/travel/page/pack-smart

Εάν παίρνετε φάρμακα τακτικά, αναμφισβήτητα πρέπει να τα πάρετε μαζί σας. Εάν ταξιδεύετε για λίγο, μιλήστε με τον γιατρό σας και μεριμνήστε να έχετε τη δόση που χρειάζεστε εκ των προτέρων. Πολλές χώρες επιτρέπουν την παροχή ορισμένων φαρμάκων για 30 ημέρες, αλλά μπορεί να σας ζητήσουν να έχετε τη συνταγή ή το ιατρικό πιστοποιητικό από το γιατρό σας.

man standing inside airport looking at LED flight schedule bulletin board

Διερευνήστε

Να γνωρίζετε ότι σε ορισμένες χώρες, μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί σε συγκεκριμένα φάρμακα. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να πάρετε τα φάρμακα που χρειάζεστε στη χώρα όπου ταξιδεύετε. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την πρεσβεία του προορισμού σας για να βεβαιωθείτε ότι τα φάρμακά σας επιτρέπονται μέσω τελωνείου.

Επίσης, σκεφτείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας για προληπτικές συνταγές ή φάρμακα OTC για καταστάσεις που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στα ταξίδια σας. Η διάρροια των ταξιδιωτών, για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, αν και είναι πιο συχνή σε ορισμένα μέρη της Ασίας, στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, το Μεξικό και την Κεντρική και Νότια Αμερική.

Η ελονοσία είναι μια άλλη ασθένεια που οι γιατροί θέλουν πάντα να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες να προσβληθούν οι ταξιδιώτες όταν βρίσκονται σε περιοχές όπου ο κίνδυνος είναι υψηλός. Υπάρχουν διάφορα φάρμακα, ανάλογα με τον προορισμό σας, που μπορεί να συνταγογραφήσει ο γιατρός σας για να το αποτρέψει.

Ενημερωθείτε για την τοπική υγειονομική περίθαλψη

Είναι πάντα καλή ιδέα να ειδοποιείς τον γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψής σου ότι ταξιδεύεις στο εξωτερικό — ή να ξέρεις πως να επικοινωνήσεις μαζί του αν χρειάζεται. Ωστόσο, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή πιο σοβαρού προβλήματος υγείας, θα χρειαστείτε άμεση ιατρική βοήθεια ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε. Τόσο η Αμερικανική Εταιρεία Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής, όσο και η Διεθνής Εταιρεία Ταξιδιωτικής Ιατρικής διαθέτουν καταλόγους με ταξιδιωτικές κλινικές σε όλο τον κόσμο. Καλό είναι να έχετε κάποια ιδέα εκ των προτέρων για το που θα πάτε αν τυχόν αρρωστήσετε.

Σκεφτείτε την ταξιδιωτική ασφάλιση

H ταξιδιωτική ασφάλιση που διατίθεται από πολλούς μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς και εξειδικευμένες εταιρείες ταξιδιωτικής ασφάλισης παρέχει μια σειρά υπηρεσιών, όπως η τηλεϊατρική, η πληρωμή του κόστους της έκτακτης μεταφοράς στο πλησιέστερο κατάλληλο κέντρο θεραπείας ή ο επαναπατρισμός εάν κριθεί ιατρικά απαραίτητο. Η ταξιδιωτική ασφάλιση παρέχει πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και σας εξοικονομεί χρήματα σε περίπτωση σοβαρού ιατρικού προβλήματος. Γενικά, το αν τελικά επωφελείστε από την ταξιδιωτική ασφάλιση εξαρτάται από παράγοντες, όπως ο προορισμός π.χ. εάν υποψιάζεστε ότι το ιατρικό σύστημα της χώρας δεν είναι βέλτιστο ή εάν πηγαίνετε κάπου απομακρυσμένα και το ταξίδι σας περιλαμβάνει κινδύνους—ακραία περιβάλλοντα όπως το υψόμετρο, η επικινδυνότητα του ταξιδιού και η κατάσταση της υγείας σας (ηλικία, εάν έχετε ή όχι χρόνιες ασθένειες ή εάν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ασθένεια), όπως και τυχόν ριψοκίνδυνες δραστηριότητες.

Ότι και αν αποφασίσετε να κάνετε, ένα είναι σίγουρο:  η προετοιμασία και ο προγραμματισμός έχει μεγάλη απόδοση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας και συμβάλλει σημαντικά στην χαλάρωση και απόλαυσή σας.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
aerial photo of rocky mountains

Guardian: Η Ελλάδα πρώτη φορά προσπαθεί να είναι προορισμός 12 μήνες το χρόνο

Venice Grand Canal, Italy

Οι top προορισμοί στο εξωτερικό που αναζήτησαν οι Έλληνες τον Σεπτέμβριο