Όλοι γνωρίζουν ότι η Ισπανία είναι ένας ονειρεμένος προορισμός για αυτούς που αγαπούν το φαγητό. Η κουζίνα της Καταλονίας συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία της ισπανικής και της γαλλικής κουζίνας και η πλούσια γαστρονομία της γίνεται αισθητή από τα απλά παραδοσιακά πιάτα μέχρι τα πιάτα βραβευμένων εστιατορίων.
Αυτά είναι 10 από τα πιο νόστιμα τοπικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσεις στο ταξίδι σου στη Βαρκελώνη.
1 . Bombas
Το Bombas δεν είναι μόνο ένα νόστιμο σνακ, αλλά αντανακλά επίσης ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της Βαρκελώνης. Κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου, οι επαναστάτες περιπλανήθηκαν στο δρόμο ρίχνοντας σπιτικές χειροβομβίδες εναντίον των φασιστών. Ένας σεφ στην πόλη δημιούργησε αυτή τη συνταγή προς τιμήν αυτών των μαχητών και την ονόμασε «la bomba» (η βόμβα). Η βόμβα είναι παρόμοια με την κροκέτα που παρασκευάζεται από αλεσμένα κρέατα και πατάτες, τυλίγεται σε μια μπάλα και στη συνέχεια καλύπτεται με ψίχουλα και τηγανίζεται. Οι βόμβες συνήθως σερβίρονται μαζί με κάποια σάλτσα που συχνά ποικίλλει από τόπο σε τόπο.
2 . Ισπανική ομελέτα
Αυτό το πιάτο δεν είναι ιδανικό μόνο για το πρωινό και είναι το καλύτερο που μπορεί να δοκιμάσει κανείς στη Βαρκελώνη. Επίσης γνωστή και ως «τορτίγια», μια πραγματική ισπανική ομελέτα είναι φτιαγμένη με τεράστια κομμάτια πατάτας και κρεμμυδιών. Αυτά τα δύο συστατικά σιγοβράζονται σε λιπαρό ελαιόλαδο και μόλις μαγειρευτούν πλήρως, καλύπτονται με αυγά για να ενωθούν και να ολοκληρώσουν το πιάτο. Σερβίρεται σε τριγωνικές φέτες, και παρά την απλότητα της συνταγής, το πιάτο είναι εξαιρετικό. Τα καραμελωμένα κρεμμύδια προσθέτουν αυτή την απίστευτη γεύση umami που είναι ασυναγώνιστη.
3 . Paella
Η Paella είναι ίσως η πιο γνωστή ισπανική γεύση. Είναι από την περιοχή της Βαλένθια της Ισπανίας και πολλές απόψεις φαίνεται να υπάρχουν γύρω από την προέλευση του γεύματος. Σύμφωνα με μια άποψη, η Paella δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για μια βασίλισσα προκειμένου να επιδείξει τοπικά θαλασσινά. Ανεξάρτητα από την ιστορία, η Paella σερβίρεται σε πολλά εστιατόρια στη Βαρκελώνη και υπάρχουν πολλές διαφορετικές προετοιμασίες. Η Paella είναι ένα πιάτο που παρασκευάζεται σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί που αποτελείται από ρύζι, λαχανικά, πάπρικα, σαφράν. Πολλές παέλες έχουν ένα μείγμα θαλασσινών, άλλες έχουν κρέας και μερικές είναι χορτοφαγικές.
4 . Xuixo
Το Xuixo είναι μια από τις καλύτερες επιλογές για πρωινό, καθώς αυτό το γλύκισμα προέρχεται από την πόλη της Χιρόνα, μόλις λίγες ώρες από τη Βαρκελώνη. Είναι πολύ παρόμοια με τα ντόνατς και είναι βαθιά τηγανητά αρτοσκευάσματα επικαλυμμένα με ζάχαρη και γεμάτα με παχύρευστη κρέμα. Μπορείτε να τα βρείτε σε σχεδόν οποιοδήποτε φούρνο γύρω από την πόλη, οπότε μη διστάσετε να δοκιμάσετε αυτό το έδεσμα πριν ξεκινήσετε την εξερεύνηση της πόλης.
5 . Τυρί Manchego
Στην περιοχή Mancha της Ισπανίας, θα βρείτε ένα από τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δοκιμάσετε σε αυτή τη χώρα και αυτό είναι το τυρί Manchego. Είναι ένα σκληρό, παλαιωμένο τυρί φτιαγμένο από πρόβειο γάλα που έχει αλμυρή και έντονη γεύση καρυδιάς. Είναι αρκετά κρεμώδες θα το βρείτε τυρί να σερβίρεται πάνω από πολλές διαφορετικές συνταγές, αλλά και κομμένο από μόνο του για τάπας.
6. Churros
Ένα από τα πιο διάσημα πιάτα που χωρίς αμφιβολία έχετε ήδη ακούσει από τη Βαρκελώνη είναι το Churros. Τα Churros είναι μακρά, λεπτά τηγανισμένα αρτοσκευάσματα που μοιάζουν με ντόνατς. Θεωρούνται μεξικάνικο επιδόρπιο, αλλά το πιάτο προήλθε στην πραγματικότητα από την Πορτογαλία (αν και οι Πορτογάλοι εξερευνητές μπορεί να έχουν φέρει το πιάτο πίσω από την Κίνα). Οι Πορτογάλοι έφεραν τον Churros στην Ισπανία όπου συνδύασαν τη συνταγή με τον εθνικό θησαυρό τους, τη σοκολάτα. Το μέρος για να πάρετε τα καλύτερα churros είναι στο Carrer Petrixol. Εδώ θα βρείτε την πιο νόστιμη σάλτσα σοκολάτας για να βουτήξετε τα γλυκά σας μέσα. Η ζύμη του ίδιου του churro είναι αρκετά εναλλάξιμη, αλλά η σάλτσα σοκολάτας είναι αυτή που μπορεί πραγματικά να απογειώσει αυτό το επιδόρπιο.
7. Ζαμπόν Jamón ibérico
Το διάσημο ζαμπόν της Ισπανίας προέρχεται από δύο φυλές χοίρων: serrano και iberica (ονομάζονται επίσης pata negra ). Ένα από τα πράγματα που κάνουν αυτό το ζαμπόν τόσο μοναδικό είναι το γεγονός ότι στους χοίρους δίνεται μια διατροφή με ελιές, κάστανα και βελανίδια για να αλλάξουν τη γεύση του κρέατος. Το φρέσκο κρέας είναι πολύ αλατισμένο και αφήνεται να στεγνώσει για 2 εβδομάδες πριν ξεπλυθεί και στη συνέχεια αφήνεται να στεγνώσει για άλλους τέσσερις μήνες, αλλά μπορεί να αφεθεί και για 48 μήνες. Οπουδήποτε και να βρεθείτε στη Βαρκελώνη, σίγουρα θα βρείτε την ευκαιρία να δοκιμάσετε αυτό το ιδιαίτερο αλλαντικό.
8. Κρέμα Catalana
Το αστέρι οποιασδήποτε καταλανικής λίστας επιδορπίων είναι η τοπική κρέμα catalana. Η Crema Catalana μοιάζει περισσότερο με το πιο διάσημο γαλλικό επιδόρπιο, crème brûlée. Στην πραγματικότητα, όμως, η συνταγή της Crema Catalana προηγείται της γαλλικής μεθόδου εκατοντάδες χρόνια. Η Crema Catalana παρασκευάζεται από γάλα και αυγά αναμεμιγμένα με άμυλο αραβοσίτου για να πυκνώσει το μείγμα. Σε αντίθεση με τη crème brûlée, είναι αρωματισμένη με λεμόνι και κανέλα και συμπληρώνεται επίσης με μια παχιά στρωμένη καμένη ζάχαρη. Επίσης δεν είναι μαγειρεμένη σε μπεν-μαρί. Στην πραγματικότητα, το καταλανικό ψευδώνυμο για το πιάτο είναι una quemada («ένα καμένο πράγμα») και αναμφισβήτητα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα στη Βαρκελώνη.
9. Escalivada
Ένα όμορφο χειμώνα πιάτο είναι η Εσκαλιβάδα. Ένα πιάτο με ψητή μελιτζάνα, ντομάτες και πιπεριές καλυμμένες με ελαιόλαδο. Τα λαχανικά ψήνονται μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια συμπληρώνονται με αλμυρές αντσούγιες και σαρδέλες. Στη συνέχεια αναμιγνύεται μαζί σαν σαλάτα και σερβίρεται πάνω από φλοιώδες ψωμί. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της Ισπανίας και κάθε συστατικό του αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο.
10. Πατάτες Bravas
Patatas bravas, που σημαίνει “πικάντικες πατάτες”, είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την Ισπανία και είναι ένα από τα καλύτερα σνακ της χώρας. Συνήθως αποτελείται από λευκές πατάτες που έχουν κοπεί σε κύβους, στη συνέχεια τηγανίζονται σε λάδι και σερβίρονται ζεστές με πικάντικη σάλτσα. Αυτό το πιάτο σερβίρεται συνήθως σε εστιατόρια και μπαρ στη Μαδρίτη και σε όλη την Ισπανία ως το αγαπημένο πιάτο τάπας. Ο ιδανικός τρόπος για να τις απολαύσεις είναι με ένα ποτήρι κρύας μπύρας.