#1: Κουλούρι Θεσσαλονίκης
Αποτελεί μία καθημερινή συνήθεια των Θεσσαλονικιών ακόμη και σήμερα να απολαμβάνουν ένα ζεστό στρόγγυλο Θεσσαλονίκης το πρωί καθώς πηγαίνουν στη δουλειά τους, στο σχολείο ή στο Πανεπιστήμιο. Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το πρώτο και το ζεστό το πρωινό αποτελεί μία συνήθεια την οποία ακολουθούν οι πιο μικροί έως και οι πιο μεγάλοι Θεσσαλονικείς. Πλέον βέβαια αρκετοί φούρνοι προσφέρουν και αλμυρές ή γλυκές παραλλαγές του κλασικού κουλουριού. Από τους καλύτερους φούρνους στη Θεσσαλονίκη αποτελούν το Mon Kulur, οι Κουλουράδες, ο Κόκκινος Φούρνος και το Τιτάνια, ενώ πολύ καλή επιλογή αποτελούν και οι πλανώδιοι πωλητές στην Αριστοτέλους.
#2: Μπουγάτσα
Η μπουγάτσα και το ιδιαίτερο φύλλο της αν και προέρχεται από τον νομό Σερρών, έχει πλέον συνυφαστεί άρρητα με τη Θεσσαλονίκη. Είτε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου, είτε πριν τη δουλεία ή ακόμα και μετά από ξενύχτι η μπουγάτσα αλμυρή ή γλυκιά σίγουρα ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της Βόρειας Ελλάδας. Σίγουρα την πιο νόστιμη μπουγάτσα Θεσσαλονίκης θα δοκιμάσετε στο Μπουγάτσα ο Γιάννης, στο Μπουγάτσα Ουζούνης και στο Μπουγάτσα Κατσέλης στην Τούμπα ή στη Ξηροκρήνη.
#3: Σιροπιαστά-πολίτικα γλυκά
Η Θεσσαλονίκη πέρα από συμπρωτεύουσα, υπήρξε και η καινούρια πατρίδα πολλών Ποντίων και Μικρασιατών μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Η βορειοελλαδίτική κουζίνα και ειδικά αυτή της Θεσσαλονίκης σίγουρα έχει επηρεαστεί από την πολίτικη κουζίνα. Στη Θεσσαλονίκη μπορεί να δοκιμάσει κάποιος τα πιο λαχταριστά σιροπιαστά με το καζάν ντιπί και τα τρίγωνα Πανοράματος να ξεχωρίζουν. Πιο συγκεκριμένα τα καλύτερα σιροπιαστά θα δοκιμάσετε στα ζαχαροπλαστεία Ελληνικόν και Χατζή, τα πιο τραγανά και σιροπιασμένα τρίγωνα Πανοράματος στον Ελενίδη και το πιο μοσχομυριστό γαλακτομπούρεκο στο πιο σύγχρονο Babalooka, στο οποίο προσφέρονται και vegan παραλλαγές του γλυκού.
#4: Τσουρέκι μαστιχωτό
Ένα ακόμη σήμα κατατεθέν της πόλης αποτελεί το πολίτικο μαστιχωτό τσουρέκι με γέμιση σοκολάτα ή κάστανο και πασπαλισμένο αμύγδαλο φιλέ. Αυτό το εύγεστο γλύκισμα συνδέεται επίσης με την ποντιακή ιστορία της πόλης και πλέον το πιο δημοφιλές “σουβενίρ” από τη Θεσσαλονίκη. Το καλύτερο τσουρέκι φυσικά θα το βρείτε στον Τερκενλή, αλλά και στον Κωνσταντινίδη, στο Αρτοζαχαροπλαστείο “Τζίνος” και στον Πασχάλη.
#5: Πατσάς
Ένας από τους πιο γνωστούς και γευστικούς μεζέδες της Θεσσαλονίκης σίγουρα αποτελεί ο πατσάς, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες. Η έντονη γεύση του σε συνδυασμό με το κρέας δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο γεύμα, το οποίο παλιότερα τρωγόταν ως πρωινό ή μετά από ξενύχτι σε κάποιο βραδινό κέντρο. Πλέον, η σούπα αυτή προτιμάται κυρίως ως μεσημεριανό. Τον καλύτερο πατσά στη Θεσσαλονίκη σερβίρουν ο Τσαρουχάς και ο Πατσάς 92 στα ανατολικά.