in , , ,

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη

Η Κερκίνη, αν και αποτελεί κυρίως μία σύγχρονη τεχνητή λίμνη, ήδη προυπήρχε από την αρχαιότητα και από αυτή μπορούσες να οδηγηθείς πλωτά στην Αμφίπολη. Η λίμνη, βέβαια όπως τη ξέρουμε σήμερα, σχηματίστηκε το 1932 χάρη στη δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα και αργότερα αξιοποιήθηκε για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Παραπλεύρως της λίμνης παρατηρούμε τα καταπράσινα δάση, τα νούφαρα και τα διάφορα είδη ψαριών. Η λίμνη τροφοδοτείται με νερό κυρίως από τον Στρυμόνα και λιγότερο από τους Κερκινίτη και Κρούσια. . Το 1982, η χωρητικότητα της λίμνης μειώθηκε σημαντικά και έτσι κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Στην έκταση της λίμνης παρατηρούνται αυξομειώσεις από 54.250 έως 72.110 στρέμματα ανάλογα με την εποχή. Η λίμνη απέχει 35 χλμ. από Σέρρες και 80 χλμ. από Θεσσαλονίκη και συνορεύει με τα χωριά Λιθότοπος, Κερκίνη, Ακριτοχώρι, Κοριφούδι και Λιμνοχώρι. Υπάρχουν δύο δρόμοι προσέγγισης στο λίμνη είτε από τις Σέρρες μέσω του Λιθοτόπου είτε από το Κιλκίς μέσω της Δοϊράνης.

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -

Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσάρ και το Δίκτυο «Natura 2000». Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών -με πιο γνωστό το βουβάλι10 είδη αμφίβιων και 20 είδη ερπετών. Ακόμη, υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια και τα γριβάδια. Στην παραλίμνια περιοχή έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών. Ο αργυροπελεκάνος και η λαγγόνα που ζουν εκεί αποτελούν είδη υπό εξαφάνιση και είναι μοναδικά στον κόσμο είδη. Επίσης, συναντάμε και πολλά σπάνια αρπακτικά όπως τον χρυσαετό, τον βασιλαετό, τον πετρίτη, ενώ η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγροτόπους και τη διαχείριση τους.

Η Λίμνη Κερκίνη περιβάλλεται από το Όρος Μπέλες, το Όρος Κρούσσια, το Όρος Μαυροβούνι και το Όρος Άγκιστρο. Το κλίμα της περιοχής είναι γενικά ηπειρωτικό, με δροσερά καλοκαίρια και ψυχρούς χειμώνες, αν και η λίμνη εξισορροπεί κάπως τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Από την άλλη, αν και η άνοιξη και το φθινόπωρο χαρακτηρίζονται από βροχές, αποτελούν τις καλύτερες περιόδους για επίσκεψη στη λίμνη.

Πίνακας Περιεχομένων

Δραστηριότητες στη λίμνη Κερκίνη

1. Βαρκάδα ή canoe μέσα στη Λίμνη

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -

Η βαρκάδα στη λίμνη μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε όλες τις ιδιαιτερότητες του υγροτόπου, καθώς και της ιχθυοπανίδας. Πιο συγκεκριμένα, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τα βουβάλια, τα φλαμίνγκο, τα νούφαρα και τα πουλιά της Λίμνης, όπως τους ερωδιούς και τους κύκνους.

Δύο από τις πιο γνωστές εταιρίες για βαρκάδα, αλλά και ποδηλασία στην περιοχή αποτελούν η Βαρκάδα στην Κερκίνη και η xtreme.

2. Ποδηλατάδα στα αναχώματα της Λίμνης

Όπως η βαρκάδα μας δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ίδια τη λίμνη, έτσι και η ποδηλασία στα αναχώματα μας επιτρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα την παραλίμνια περιοχή και να έρθουμε πιο κοντά με τη φύση . Οι οργανωμένες ομάδες μέχρι 4 άτομα με οδηγό ανέρχονται στα 25 ευρώ ανά άτομο, ενώ η ατομική ενοικίαση ποδηλάτου ανέρχεται στα 15 ευρώ ανά άτομο χωρίς χρονικό περιορισμό.

3. Επισκέψου τα σκηνικά από τη ταινία του Αγγελόπουλου ή το “Αγγελοχώρι”

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -
~Φωτογραφία της Χριστίνας Παπαφράγκου (Σερραία φωτογράφος) από την έκθεση της «Η λίμνη που δακρύζει»~

Το “Αγγελοχώρι” λοιπόν κτίστηκε στο πλαίσιο της ταινίας “Το λιβάδι που δακρύζει” το 2001 περίπου. Αποτελεί έναν παραδοσιακό τεχνητό οικισμό με 90 κτίρια τα οποία βυθίζονται κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο σκηνοθέτης πρώτη φορά είχε έρθει στην περιοχή αρχές της δεκαετίας του 90′ και την ερωτεύτηκε. Αν και πέθανε λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία την ταινίας, το χωριό ακόμα υπάρχει στην περιοχή και αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης.

4. Επισκέψου το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -

Το μοναστήρι βρίσκεται πάνω από το Ακριτοχώρι με την υπέροχη αρχιτεκτονική του και τη θέα προς τη Λίμνη αλλά και τα βουνά που την περιβάλλουν. Κτίστηκε το 1981 και αποτελεί μία από καλύτερες μονές στην Ελλάδα. Στο μοναστήρι ασχολούνται και με την ιεροραπτική, την αγιογραφία, τη μικροτεχνία καθώς και με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

5. Το παραλίμνιο δάσος

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -

Το παραλίμνιο δάσος διαφοροποιείται ανάλογα με τη ζέστη Αυτές οι εναλλαγές στη λίμνη προσφέρουν τελείως διαφορετικές εμπειρίες ανάλογα με την εποχή και τη θερμοκρασία. Πιο συγκεκριμένα το υδροχαρές δάσος της Κερκίνης κατά τον μισό χρόνο βυθίζεται από τα νερά της λίμνης, αλλά τους υπόλοιπες μήνες δημιουργείται ένα υπέροχο λιβάδι σε εκείνο το σημείο.

6. Επισκεφθείτε τις καλύβες και τις πλάβες των ψαράδων της λίμνης

Ημερήσια εκδρομή στην Λίμνη Κερκίνη -

Στο νοτιοανατολικό τμήμα της λίμνης, δηλαδή κοντά στον Λιθότοπο, παρατηρούμε τα παρατημένα παραδοσιακά ξύλινα σπίτια των ψαράδων, όπως επίσης και τις πλάβες. Οι πλάβες αποτελούν ξύλινες βάρκες μήκους 6 μέτρων και πλάτους 1 μέτρου. Η λέξη πλάβα προέρχεται από τη βουλγαρικό απαρέμφατο plavati που σημαίνει “πλέω, κολυμπώ”.

Τι να δοκιμάσετε στην περιοχή:

Το καλύτερο φαγητό στην περιοχή σίγουρα θα το δοκιμάσετε στα χωριά Άνω Πορόια και Κάτω Πορόια και συγκεκριμένα στις ταβέρνες Όαση και το Πεστροφείο. Ακόμη αξίζει να επισκεφθείτε τη δημοφιλή ταβέρνα Εβόρα στο χωριό Μακρυνίτσα, όπως και την ταβέρνα Ελωδία στο ομώνυμο χωριό Κεκρίνη, η οποία ξεχωρίζει για το βουβαλίσιο κρέας της. Από τοπικά προιόντα αξίζει να δοκιμάσετε Δοκιμάστε προιόντα βουβαλιού, γαλακτοκομικά από βουβαλινό γάλα και καζάν ντιπί. Ακόμη μία τέλεια πρόταση για διαμονή ή για να απολαύσετε απλώς τον καφέ σας αποτελεί ο Ερωδιός, με την υπέροχη θέα στη λίμνη.

Σου άρεσε το άρθρο;

10 μέρη να δεις στον Όλυμπο: Αναρρίχηση, ορειβασία και ορεινά χωριά -

10 μέρη να δεις στον Όλυμπο: Αναρρίχηση, ορειβασία και ορεινά χωριά

Ορεινές εκδρομές στην Πιερία: Λιτόχωρο, Πλαταμώνας και Παλαιός Παντελεήμονας -

Ορεινές εκδρομές στην Πιερία: Λιτόχωρο, Πλαταμώνας και Παλαιός Παντελεήμονας