in , ,

Sagrada Familia: Και όμως 140 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκαν οι πύργοι των Ευαγγελιστών στη Σαγράδα Φαμίλια

Η μεγαλύτερη ημιτελής καθολική εκκλησία στον κόσμο, η Basilica de la Sagrada Familia στη Βαρκελώνη, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.

Ο οργανισμός Sagrada Familia ανακοίνωσε στο Facebook την Τρίτη ότι οι τέσσερις πύργοι των Ευαγγελιστών έχουν ολοκληρωθεί.

Η εκκλησία δήλωσε ότι το τετράμορφο, μια διάταξη τεσσάρων διαφορετικών στοιχείων, ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

“Σήμερα [την περασμένη Τετάρτη] τοποθετήθηκε το τελευταίο γλυπτό κομμάτι στον πύργο του Ευαγγελιστή Ματθαίου, που αντιπροσωπεύεται από μια ανθρώπινη φιγούρα, και οι εργασίες θα συνεχιστούν αύριο, στεφανώνοντας τον πύργο του Ευαγγελιστή Ιωάννη με τη φιγούρα του αετού”, ανέφερε η εκκλησία.

“Η στέψη των πύργων με τις μορφές του τετράμορφου που αναπαριστούν τον Ματθαίο και τον Ιωάννη ολοκληρώνει αυτούς τους δύο πύργους και, ως εκ τούτου, το συγκρότημα των πύργων των Ευαγγελιστών”.

Πέρυσι, ο πύργος του Μάρκου στεφανώθηκε με ένα λιοντάρι και ο πύργος του Λουκά με ένα βόδι, ανέφερε η εκκλησία, εξηγώντας ότι πρόκειται για μορφές που χρησιμοποιούνται για να τους συμβολίσουν.

“Οι τέσσερις πύργοι στεφανώνονται με τις τέσσερις φτερωτές μορφές του τετράμορφου, του γλύπτη Xavier Medina-Campeny, που η χριστιανική εικονογραφία έχει χρησιμοποιήσει για να αναπαραστήσει τους άνδρες που διηγήθηκαν την ιστορία της ζωής του Ιησού”.

Οι πύργοι του Ματθαίου, του Ιωάννη, του Λουκά και του Μάρκου που περιβάλλουν τον πύργο του Ιησού Χριστού έχουν ύψος 135 μέτρα, γεγονός που τους καθιστά τους τρίτους ψηλότερους στη βασιλική.

Στις 12 Νοεμβρίου θα γίνουν τα εγκαίνια των πύργων, οι οποίοι θα φωτιστούν για πρώτη φορά και θα παραμείνουν έτσι μέχρι τα Χριστούγεννα.

“Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου θα υπάρχουν πολιτιστικές εκδηλώσεις για να γιορτάσουμε αυτό το ορόσημο της ολοκλήρωσης των πύργων των Ευαγγελιστών με τον κόσμο”, ανέφερε η εκκλησία.

Το μόνο που απομένει είναι να ολοκληρωθεί ο πύργος που θα αναπαριστά τον Ιησού και αναμένεται ότι ο καθεδρικός ναός θα ολοκληρωθεί το 2026.

Παγκόσμιο ορόσημο

Παρόλο που η εκκλησία δεν έχει ολοκληρωθεί, η Sagrada Familia είναι ένα από τα πιο εμβληματικά αξιοθέατα της Βαρκελώνης και είναι ένα από τα εννέα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO στην πόλη.

Όταν ξεκίνησε σχεδιάστηκε ως μια απλή εκκλησία. Αργότερα, καθώς μεγάλωνε σε έκταση, ονομάστηκε καθεδρικός ναός. Το 2010, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ την ανακήρυξε βασιλική.

Σχεδιασμένη από τον Francisco de Paula del Villar το 1882, οι εργασίες για την εκκλησία στη Βαρκελώνη άρχισαν σιγά-σιγά τα επόμενα χρόνια.

“Ο αρχικός σχεδιασμός του έργου για τη Sagrada Familia από τον αρχιτέκτονα της επισκοπής Francisco de Paula del Villar ακολούθησε τις επικρατούσες κατευθυντήριες γραμμές της εποχής, με νεογοτθικά στοιχεία – οξυκόρυφα παράθυρα, αντηρίδες, ιπτάμενες αντηρίδες και ένα μυτερό καμπαναριό”, αναφέρει η εκκλησία.

“Τεχνικές διαφορές σχετικά με το κόστος των υλικών οδήγησαν στην αντικατάσταση αυτού του αρχιτέκτονα από έναν άλλο που είχε αρχίσει να ξεχωρίζει στον τομέα, τον Αντόνι Γκαουντί, ο οποίος πήρε το έργο σε διαφορετική κατεύθυνση, μετατρέποντάς το σε μια φιλόδοξη πρόταση για την εκκλησία του μέλλοντος”.

Οι περιπέτειες της Σαγράδα Φαμίλια

Ο Γκαουντί ανέλαβε το έργο το 1883 και άρχισε να εργάζεται αποκλειστικά για τον καθεδρικό ναό το 1914 μέχρι το θάνατό του το 1926.

Το μόνο τμήμα του καθεδρικού ναού που είδε να ολοκληρώνεται πριν από τον θάνατό του ήταν το καμπαναριό, το οποίο είναι αφιερωμένο στον μαθητή Βαρνάβα και ολοκληρώθηκε το 1925.

Η κατασκευή συνεχίστηκε επί πολλές δεκαετίες, αλλά υπήρξαν και αναποδιές.

Το 1936, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, η La Sagrada Família βανδαλίστηκε και τα σχέδια και οι φωτογραφίες κάηκαν.

Ευτυχώς, όταν ο Francesc de Paula Quintana ανέλαβε το έργο, ήταν έτοιμος να το κάνει χάρη σε υλικά από το εργαστήριο του Γκαουντί και με βάση σχέδια και φωτογραφίες που είχαν δημοσιευτεί.

Eπί 137 χρόνια, η κατασκευή της Sagrada Familia γινόταν παράνομα επειδή δεν είχε οικοδομική άδεια.

Οι αρχές δεν συνειδητοποίησαν ότι δεν είχε εκδοθεί ποτέ άδεια για τη Σαγράδα Φαμίλια μέχρι το 2016 και η οικοδομική άδεια εκδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το 2019.

Η κατασκευή ανεστάλη στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19 και συνεχίστηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Σου άρεσε το άρθρο;

10 μέρη που αξίζει να δεις στην Καλαμάτα -

10 μέρη που αξίζει να δεις στην Καλαμάτα

blue and yellow boat on water near brown concrete building during daytime

5 Προορισμοί απόδρασης από το κρύο της χειμωνιάτικης Ευρώπης