Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 39ης Philoxenia στη ΔΕΘ, εκπρόσωποι του τομέα του συνεδριακού τουρισμού εξέφρασαν τη βούλησή τους για τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα, ο οποίος θα συντονίζει τους οργανισμούς και φορείς που ασχολούνται με αυτόν τον τομέα. Η πρωτοβουλία προωθείται από την Greek Meetings Alliance, μια σύμπραξη του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO & DES, του Thessaloniki Convention Bureau και του This is Athens-Convention & Visitors Bureau, οι οποίοι ήδη εργάζονται για την ενίσχυση της διεθνούς προβολής του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού.
Η Greek Meetings Alliance ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 ως απάντηση στις νέες προκλήσεις που αντιμετώπισε η τουριστική βιομηχανία, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και την ανάπτυξη λύσεων για τον τομέα των συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE). Η συζήτηση συντονίστηκε από την εκπρόσωπο της Συμμαχίας, Ελένη Σωτηρίου, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και οι αντιπεριφερειάρχες Βίκυ Χατζηβασιλείου και Νικόλαος Τζόλλας.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Μαρία Παπαδοπούλου, υπεύθυνη ανάπτυξης του Athens Convention & Visitors Bureau, σημείωσε ότι ένα μέσο συνέδριο με 500 συμμετέχοντες μπορεί να αποφέρει σε έναν προορισμό πάνω από 1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι σύνεδροι δαπανούν έως και 7 φορές περισσότερα από τους απλούς τουρίστες. Ο συνεδριακός τουρισμός προσφέρει επίσης τη δυνατότητα μείωσης της εποχικότητας, καθώς μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες κατά τις περιόδους χαμηλής τουριστικής ζήτησης. Η Αθήνα, όπως ανέφερε, βρίσκεται στην 10η θέση στην Ευρώπη και στην 15η θέση παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά τον συνεδριακό τουρισμό.
Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη κατατάχθηκε πέρυσι στην 26η θέση στην Ευρώπη και 42η παγκοσμίως. Ο Δημήτρης Γανίτης, διευθυντής του Thessaloniki Convention Bureau, ανέφερε ότι η πόλη ξεπέρασε κλασικούς συνεδριακούς προορισμούς όπως το Μόναχο και τη Βαλένθια, και πρόσθεσε ότι η αναμόρφωση της ΔΕΘ αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τη θέση της Θεσσαλονίκης στον τομέα αυτό.
Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δείχνουν ότι στην Ελλάδα λειτουργούν δύο convention bureaus (στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη), ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Γερμανία διαθέτουν εθνικούς συντονιστικούς φορείς από τη δεκαετία του 1970. Η Ισπανία έχει 62 convention bureaus, με πρωτοπόρο αυτό της Βαρκελώνης.
Ο Παύλος Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, υποστήριξε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα, ενώ ο Στυλιανός Ούζας, εκπρόσωπος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης, συμφώνησε ότι ο κοινός φορέας θα βελτιώσει τον συντονισμό και θα επιφέρει σημαντικά οφέλη για τον κλάδο.
Ο Αναστάσιος Κωνσταντάρος, διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, πρόσθεσε ότι η Ρόδος, με μεγάλη εμπειρία στο συνεδριακό τουρισμό από τη δεκαετία του 1970, διαθέτει σύγχρονες εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν έως 3.000 άτομα και υποστήριξε τη δημιουργία του νέου φορέα για την ενίσχυση του τομέα των συνεδρίων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα.
Η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού φορέα για τον συνεδριακό τουρισμό αναμένεται να ενισχύσει τη συνεργασία, να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να καταστήσει την Ελλάδα κορυφαίο προορισμό για διεθνείς συνέδρια και εκδηλώσεις.