in

Waitomo Glowworm : τα μαγευτικά σπήλαια που φωσφορίζουν

Αν θέλετε να νιώσετε μια εμπειρία βγαλμένη από παραμύθι, θα πρέπει να επισκεφθείτε τα σπήλαια Waitomo Glowworm. Είναι ένα παγκοσμίου φήμης αξιοθέατο που βρίσκεται στο Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας και σίγουρα δεν μοιάζει με οποιοδήποτε άλλο μέρος του πλανήτη που έχετε επισκεφθεί στο παρελθόν.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Inspirational Travel Photos (@inspirational.travel.photos)

Τι είναι το Waitomo Glowworm;

Το Waitomo Glowworm είναι ένα σύνολο από σπηλιές και ποτάμια στη Νέα Ζηλανδία. Αυτό όμως που κάνει αυτά τα σπήλαια τόσο μοναδικά και ξεχωριστά ανάμεσα στα φυσικά αξιοθέατα όλου του κόσμου, είναι τα «σκουλήκια λάμψης» που ζουν εκεί. Πρόκειται για τα glowworms ή επισήμως γνωστά ως Arachnocampa luminosa, ένα είδος ενδημικού μύκητα που συναντάμε μόνο στη Νέα Ζηλανδία. Εκατομμύρια από αυτά τα μικρά σκουλήκια ζουν μέσα στα βαθιά σπήλαια του Waitomo και εκπέμπουν ένα μπλε-πράσινο φως από το σώμα τους, δημιουργώντας την αίσθηση ενός ουρανού γεμάτος αστέρια.

Η ιστορία του:

Το όνομα «Waitomo» προέρχεται από τις λέξεις wai (νερό) και tomo (τρύπα). Οι σπηλιές Waitomo δημιουργήθηκαν πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, ξεκινώντας τη ζωή τους ως ασβεστολιθικοί σχηματισμοί στον πυθμένα του ωκεανού. Ο ασβεστόλιθος αποτελείται από απολιθωμένα κοράλλια , κοχύλια , σκελετούς ψαριών και πολλούς μικρούς θαλάσσιους οργανισμούς στους βυθούς της θάλασσας. Τα σπήλαια άρχισαν να σχηματίζονται όταν η κίνηση της γης προκάλεσε το σκληρό ασβεστόλιθο να λυγίσει και να αγκιστρωθεί κάτω από τον ωκεανό και να ανέβει πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Τα σπήλαια:

Στην περιοχή Waitomo μπορείτε να εξερευνήσετε τρεις σπηλιές : τα σπήλαια Waitomo Glowworm, το σπήλαιο Ruakuri και το σπήλαιο Aranui. Κάθε σπηλιά είναι μοναδικά μαγική και διαθέτει τη δική της ιστορία και πολιτισμό. Οι Σπηλιές Glowworm είναι οι πιο διάσημες από τις σπηλιές Waitomo, που αποτελούν τουριστικό αξιοθέατο για πάνω από 130 χρόνια. Το Σπήλαιο Ruakuri είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο στην περιοχή Waitomo και ανακαλύφθηκε πριν από 400 έως 500 χρόνια. Τέλος το Σπήλαιο Aranuiπαρόλο που δεν φιλοξενεί σκουλήκια λάμψης, λόγω της απουσίας νερού, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς καφέ, ροζ και λευκούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες που έχει να προσφέρει η περιοχή Waitomo.

Ξενάγηση:

Η ξενάγηση στις σπηλιές Waitomo Glowworm φέρνει τον επισκέπτη σε τρία διαφορετικά επίπεδα και ξεκινά στο ανώτερο επίπεδο του σπηλαίου και των κατακόμβων. Τα επίπεδα συνδέονται με το Tomo, το οποίο είναι ένας κάθετος άξονας 16 μέτρων από ασβεστόλιθο . Το δεύτερο επίπεδο ονομάζεται «αίθουσα συμποσίου». Από εδώ είναι δυνατή η σύνδεση στο ανώτερο επίπεδο για να δείτε τον μεγαλύτερο σχηματισμό που ονομάζεται Pipe Organ, αλλά σε πολυάσχολες μέρες η περιοχή αυτή είναι κλειστή για το κοινό επειδή η συσσώρευση μονοξειδίου του άνθρακα μπορεί να είναι επικίνδυνη. Το τρίτο και τελευταίο επίπεδο κατεβαίνει στον καθεδρικό ναό, στην πλατφόρμα επίδειξης και στην προβλήτα. Ο καθεδρικός ναός είναι μια κλειστή περιοχή με τραχιές επιφάνειες, που είναι τώρα πλακόστρωτη και έχει ύψος περίπου 18 μέτρα προσδίδοντας καλή ακουστική . Εδώ έχουν εμφανιστεί αρκετοί διάσημοι τραγουδιστές και χορωδίες, συμπεριλαμβανομένης της Dame Kiri Te Kanawa . Η περιοδεία ολοκληρώνεται με μια βόλτα με βάρκα μέσω του Glowworm Grotto. Το σκάφος μεταφέρει τον επισκέπτη στον υπόγειο ποταμό Waitomo όπου το μόνο φως προέρχεται από τα μικροσκοπικά σκουλήκια που δημιουργούν έναν ουρανό ζωντανών φώτων.

Πως θα φτάσετε εκεί:

Οι σπηλιές Waitomo Glowworm βρίσκονται στην περιοχή Nothern King του Βόρειου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας, 12 χλμ βορειοδυτικά του Te Kuiti . Αυτή η σπηλιά βρίσκεται περίπου 2 ώρες νότια του Ώκλαντ , 1 ώρα νότια του Χάμιλτον και 2 ώρες δυτικά του Ροτόρουα με το αυτοκίνητο. Οι οδηγίες για τις σπηλιές είναι να βγείτε από την εθνική οδό 3 στην οδό Waitomo Caves και να συνεχίσετε στον δρόμο για περίπου 8 χλμ.

Λόγω της ευαισθησίας των glowworms δεν επιτρέπεται να τραβάτε φωτογραφίες μέσα στις σπηλιές

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
10 μέρη που πρέπει να δεις στο Ναύπλιο -

10 μέρη που πρέπει να δεις στο Ναύπλιο

Συζητήσεις για τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στα Μετέωρα -

Συζητήσεις για τη δημιουργία Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO στα Μετέωρα