Από την κατασκευή της, στις αρχές του 15ου αιώνα, η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει όλους τους επισκέπτες της Πράγας. Πρόκειται για την παλαιότερη γέφυρα της πόλης, μια συναρπαστική γοτθική κατασκευή, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που διασώζεται μέχρι σήμερα. Εκεί βρίσκεται και το ομώνυμο Μουσείο.
Ως το μοναδικό μέσο διάβασης του ποταμού Μολδάβα μέχρι το 1841, η Γέφυρα του Καρόλου αποτελούσε την πιο σημαντική σύνδεση μεταξύ του Κάστρου της Πράγας και της Παλιάς Πόλης αλλά και των παρακείμενων περιοχών, έχοντας μια μεγάλη ιστορία γεγονότων από στέψεις μοναρχών μέχρι δίκες και μάχες. Αυτή η χερσαία σύνδεση όμως έκανε την Πράγα σημαντική και ως εμπορικό δρόμο μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης.
Η πρώτη πέτρινη γέφυρα της Πράγας
Πριν από τη γέφυρα του Καρόλου, υπήρχε η γέφυρα Ιουδήθ, η οποία πήρε το όνομά της από τη σύζυγο του βασιλιά Vladislav II, βασίλισσα Judith. Χτίστηκε τον 12ο αιώνα και ήταν η πρώτη πέτρινη γέφυρα που διέσχιζε τον Μολδάβα. Αντικατέστησε μία παλιά ξύλινη πεζογέφυρα που επέτρεπε στους ανθρώπους να διασχίσουν το ποτάμι. Το 1342 ωστόσο, εξαιτίας μιας καταστροφικής πλημύρας, η γέφυρα Ιουδήθ καταστράφηκε. Έτσι στις 9.7.1357, στις 5:31 το πρωί, ημερομηνία που επιλέχθηκε μετά από τη συμβουλή αστρολόγων εκείνης της εποχής, ο βασιλιάς Κάρολος Δ’ ‘έδωσε εντολή για την θεμελίωση της νέας γέφυρας, η οποία αρχικά ονομαζόταν Πέτρινη Γέφυρα (Kamenný) ή Γέφυρα της Πράγας (Pražský), αλλά από το 1870 ονομάζεται «Γέφυρα του Καρόλου» από το όνομα του βασιλιά. Η γέφυρα ολοκληρώθηκε μετά τον θάνατο του Καρόλου, σχεδόν 50 χρόνια αργότερα.
Ο λόγος για την επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας ήταν ο υποτιθέμενος ευοίωνος αστερισμός του ήλιου και του Κρόνου και επίσης το γεγονός ότι αυτή η ημερομηνία αντιστοιχεί στην ακολουθία των μονών αριθμών από το ένα έως το εννέα και πίσω. Ίσως ήταν ακριβώς αυτός ο μαγικός συνδυασμός των αριθμών 1-3-5-7-9-7-5-3-1 που εξασφάλισε την αντοχή της γέφυρας, τη μεγαλοπρέπεια και τον θαυμασμό εκατομμυρίων επισκεπτών από όλο τον κόσμο. Ένας άλλος από τους θρύλους λέει ότι αυγά, κρασί και γάλα προστέθηκαν στο πωρόλιθο όταν χτίστηκε η γέφυρα. Όλα αυτά υποτίθεται ότι εξασφάλιζαν την τέλεια σταθερότητά της για πολλούς αιώνες. Τελευταίες αρχαιολογικές έρευνες ωστόσο δεν υποστηρίζουν ένα τέτοιο γεγονός.
30 αγάλματα που κοσμούν την Γέφυρα του Καρόλου
Η λεωφόρος των 30, κατά πλειοψηφία μπαρόκ, αγαλμάτων και αγαλμάτων που βρίσκονται στο κιγκλίδωμα σχηματίζει μια μοναδική σύνθεση καλλιτεχνικών στυλ με την υποκείμενη γοτθική γέφυρα. Τα περισσότερα γλυπτά κατασκευάστηκαν μεταξύ 1683 και 1714. Απεικονίζουν διάφορους Αγίους και προστάτες που τιμούνταν εκείνη την εποχή. Στη διακόσμηση της γέφυρας συμμετείχαν οι πιο εξέχοντες Βοημικοί γλύπτες της εποχής, όπως ο Matthias Braun και ο Jan Brokoff. Από τα 30 αγάλματα στη Γέφυρα του Καρόλου, ξεχωρίζει το άγαλμα του Αγίου Ιωάννη του Νεπομούκ (από την πλευρά της Μικρής Πόλης, το 8ο άγαλμα στα αριστερά). Μην ξεχάσετε να αγγίξετε το χάλκινο ανάγλυφο έργο του στη βάση. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι θα πάρετε μαζί σας λίγη από την τύχη της Πράγας! Το άγαλμα δεν βρίσκεται εκεί τυχαία. Ήταν ακριβώς από τη Γέφυρα του Καρόλου που ο εν λόγω Άγιος ρίχτηκε στον Μολδάβα. Ο μύθος λέει ότι δεν ήθελε να αποκαλύψει το μυστικό της βασίλισσας στον βασιλιά και μαρτύρησε για αυτό το λόγο. Στα νερά του Μολδάβα εμφανίστηκαν τότε 5 αστέρια και για αυτό θα τον βρείτε πάντα με ένα 5στερο φωτοστέφανο.
Μεταξύ των πιο αξιοσημείωτων γλυπτών, μπορεί κανείς να βρει τα αγάλματα του Αγίου Λούθγκαρντ, της Σταύρωσης και του Γολγοθά και της Αγ. Άννας, προστάτιδας των εγκύων γυναικών. Πολύ γνωστό είναι επίσης το άγαλμα του μυθικού ιππότη Μπρούντσβικ (Bruncvík), αν και ανεγέρθηκε περίπου 200 χρόνια αργότερα και δεν ανήκει στην κεντρική λεωφόρο. Επίσης, το άγαλμα Αγ. Κυρίλλου & Μεθοδίου, το μόνο που προστέθηκε τον 20ο αιώνα, μας υπενθυμίζει τον εκχριστιανισμό των Σλάβων από τους Έλληνες ιεραπόστολους.
Από το 1965, όλα τα αγάλματα αντικαταστάθηκαν συστηματικά από αντίγραφα και τα πρωτότυπα εκτέθηκαν στο Λαπιδάριο του Εθνικού Μουσείου.
Τέλος, ο γενειοφόρος που βρίσκεται στο σημείο που καταλήγει η Γέφυρα του Καρόλου στη πλευρά της Παλιάς Πόλης, σύμφωνα με το μύθο, είναι πιθανότατα αυτοπροσωπογραφία ενός αρχιτέκτονα της γέφυρας Ιουδήθ. Το ανάγλυφο χρησιμοποιήθηκε επίσης για τη μέτρηση της στάθμης του νερού στον ποταμό Μολδάβα αφού προειδοποιούσε για τις επικείμενες πλημμύρες.
Οι πύργοι της Γέφυρας του Καρόλου
Η Γέφυρα, με πλάτος 9,5 μέτρα και μήκος 516 μέτρα, περιέχει 16 πυλώνες και τρεις πύργους. Στο ανατολικό άκρο της Γέφυρας του Καρόλου, βρίσκεται ο Πύργος της Γέφυρας της Παλιάς Πόλης, 14ου αιώνα, χτισμένος ως οχύρωση και αψίδα θριάμβου που σηματοδοτεί την είσοδο στην Παλιά Πόλη. Θεωρείται ο πιο όμορφος πύργος γέφυρας στην Ευρώπη λόγω της πλούσιας γλυπτικής του διακόσμησης. Είναι ανοιχτός στους επισκέπτες και προσφέρει απίστευτη θέα. Το άλλο άκρο της γέφυρας τελειώνει με τους δίδυμους γοτθικούς πύργους της γέφυρας της Μικρής Συνοικίας, οι οποίοι πλαισιώνουν εκατομμύρια υπέροχες φωτογραφίες που τραβούν οι επισκέπτες στην Πράγα κάθε χρόνο.
Η Γέφυρα του Καρόλου δεν θα πάψει ποτέ να συναρπάζει καλλιτέχνες, φωτογράφους και ποιητές που της αποδίδουν φόρο τιμής στα έργα τους. Δεν υπάρχει πιο ρομαντική στιγμή από όταν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου αγγίζουν το κρύο λιθόστρωτο της Γέφυρας και φωτίζουν τους μνημειώδεις γοτθικούς πύργους και στα δύο άκρα της. Με τη ξεχωριστή σιλουέτα του Κάστρου της Πράγας στο βάθος και τη γκαλερί των μπαρόκ αγαλμάτων και στις δύο πλευρές, δεν είναι περίεργο που αυτή η τοποθεσία είναι μία από τα πιο όμορφα μέρη στην Ευρώπη.