Επισκεπτόμενοι την Πράγα, προετοιμαστείτε για μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία γεμάτη έντονες γεύσεις και απολαύσεις. Κάποια πιάτα μπορεί να σας φανούν οικεία, όπως τα λουκάνικα κάθε είδους που θυμίζουν τις γεύσεις του ελληνικού τραπεζιού, ενώ άλλα ενδέχεται να είναι πιο ξένα ή ακόμα και αρκετά… βαριά. Ωστόσο, μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα πέντε λαχταριστά πιάτα που σας προτείνουμε – ίσως να σας εκπλήξουν ευχάριστα! Ένα μικρό tip: απολαύστε τα με μέτρο, ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.
Μοσχαρίσιο φιλέτο ταρτάρ
Το μοσχαρίσιο φιλέτο ταρτάρ αποτελεί μια κλασική τσέχικη λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψή σας στη χώρα. Πρόκειται για ωμό μοσχαρίσιο κρέας που κόβεται σε πολύ μικρά κομματάκια και στη συνέψεια αλέθεται με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, αυγό, λάδι ή κάπαρη. Πρόκειται ουσιαστικά για ορεκτικό και όχι για κυρίως πιάτο, το οποίο οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν με ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας ή κόκκινου κρασιού, ενώ σερβίρεται με ψημένο ψωμί αλειμμένο με σκόρδο. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τους Ιταλούς εργάτες που έφεραν τη μπρουσκέτα στη χώρα – θυμίζει αρκετά δηλαδή τις μπρουσκέτες στην Ιταλία-, αλλά με το πέρασμα των χρόνων το πιάτο προσαρμόστηκε με τη χρήση χοιρινού λίπους αντί για ελαιόλαδο.
Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς τρώγεται η ιδιαίτερη αυτή μπρουσκέτα:
Λουκάνικα
Τα λουκάνικα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τσεχικής γαστρονομίας και αγαπημένο έδεσμα των ντόπιων – όπως και των Ελλήνων. Αν και η καταγωγή τους διεκδικείται από τους Γερμανούς, οι Τσέχοι τα έχουν ενσωματώσει πλήρως στην κουλτούρα τους, απολαμβάνοντάς τα ως fast food σε σάντουιτς, ως πρωινό ή ως το ιδανικό συνοδευτικό για την μπύρα τους! Στην Πράγα, το Nase maso, ένα εξαιρετικό κρεοπωλείο, σερβίρει ίσως τα καλύτερα λουκάνικα της πόλης και αξίζει την επίσκεψή σας. Εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε μία ποικιλία κρεατικών σε διάφορες μορφές. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Mr.HotDog για λαχταριστά hot dogs!
Μια μικρή ιδέα από τα δύο προτεινόμενα καταστήματα:
Γκούλας
Το πεντανόστιμο πιάτο γκούλας, αν και προέρχεται από την ουγγρική κουζίνα, έχει κατακτήσει τις καρδιές των Τσέχων και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας. Στην Πράγα, θα το συναντήσετε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια, να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μενού. Πρόκειται για μια πλούσια, πηχτή σούπα με μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδια και πιπεριές, που σερβίρεται παραδοσιακά με dumplings – αφράτα, μαλακά ζυμαρικά που συμπληρώνουν ιδανικά τη γεύση του.
Εσείς το γνωρίζατε ότι το γκούλας μπορεί να σερβιριστεί μέσα σε… ψωμί;
Κουλάιντα – Η τσέχικη μανιταρόσουπα
Η Κουλάιντα (Kulajda) είναι μια παραδοσιακή τσεχική σούπα που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Με βασικά συστατικά την πατάτα, τα μανιτάρια, τον άνηθο, το ξίδι και ένα ποσέ αυγό στην κορυφή, αυτή η κρεμώδης δημιουργία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τσεχικής κουζίνας. Μπορεί η τσέχικη κουζίνα να δίνει έμφαση στις σούπες και τις σάλτσες, αλλά η Κουλάιντα θα λέγαμε ότι είναι η πιο γνωστή.
Αυτή η σούπα εκτός από γευστική είναι χάρμα οφθαλμών και μοιάζει κάπως έτσι:
Καμινάδα – Trdelník
Για το τέλος αφήσαμε ένα γλύκισμα, το οποίο αν και δύσκολο στην προφορά, είναι σίγουρα εύκολο στην απόλαυση! Θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε γωνιά της Πράγας, να μοσχοβολάει φρέσκο και λαχταριστό. Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί που θυμίζει χωνάκι παγωτού και μπορεί να γεμιστεί με ό,τι τραβά η όρεξή σας – από σοκολάτα και σαντιγί με φρούτα μέχρι παγωτό ή ακόμα και χρωματιστή ζάχαρη.