in

5 πιάτα που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε στην Πράγα

Pexels

Επισκεπτόμενοι την Πράγα, προετοιμαστείτε για μια αυθεντική γαστρονομική εμπειρία γεμάτη έντονες γεύσεις και απολαύσεις. Κάποια πιάτα μπορεί να σας φανούν οικεία, όπως τα λουκάνικα κάθε είδους που θυμίζουν τις γεύσεις του ελληνικού τραπεζιού, ενώ άλλα ενδέχεται να είναι πιο ξένα ή ακόμα και αρκετά… βαριά. Ωστόσο, μην διστάσετε να δοκιμάσετε τα πέντε λαχταριστά πιάτα που σας προτείνουμε – ίσως να σας εκπλήξουν ευχάριστα! Ένα μικρό tip: απολαύστε τα με μέτρο, ώστε να αποφύγετε τυχόν δυσάρεστες συνέπειες.

https://www.tiktok.com/@thetravellingfrenchy/video/7355054251674029344?q=prague%20food&t=1733657465964

Table of Contents

Μοσχαρίσιο φιλέτο ταρτάρ

Το μοσχαρίσιο φιλέτο ταρτάρ αποτελεί μια κλασική τσέχικη λιχουδιά που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε κατά την επίσκεψή σας στη χώρα. Πρόκειται για ωμό μοσχαρίσιο κρέας που κόβεται σε πολύ μικρά κομματάκια και στη συνέψεια αλέθεται με διάφορα υλικά, όπως κρεμμύδι, αυγό, λάδι ή κάπαρη. Πρόκειται ουσιαστικά για ορεκτικό και όχι για κυρίως πιάτο, το οποίο οι ντόπιοι συνηθίζουν να συνοδεύουν με ένα παγωμένο ποτήρι μπύρας ή κόκκινου κρασιού, ενώ σερβίρεται με ψημένο ψωμί αλειμμένο με σκόρδο. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τους Ιταλούς εργάτες που έφεραν τη μπρουσκέτα στη χώρα – θυμίζει αρκετά δηλαδή τις μπρουσκέτες στην Ιταλία-, αλλά με το πέρασμα των χρόνων το πιάτο προσαρμόστηκε με τη χρήση χοιρινού λίπους αντί για ελαιόλαδο.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πώς τρώγεται η ιδιαίτερη αυτή μπρουσκέτα:

Λουκάνικα

Τα λουκάνικα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τσεχικής γαστρονομίας και αγαπημένο έδεσμα των ντόπιων – όπως και των Ελλήνων. Αν και η καταγωγή τους διεκδικείται από τους Γερμανούς, οι Τσέχοι τα έχουν ενσωματώσει πλήρως στην κουλτούρα τους, απολαμβάνοντάς τα ως fast food σε σάντουιτς, ως πρωινό ή ως το ιδανικό συνοδευτικό για την μπύρα τους! Στην Πράγα, το Nase maso, ένα εξαιρετικό κρεοπωλείο, σερβίρει ίσως τα καλύτερα λουκάνικα της πόλης και αξίζει την επίσκεψή σας. Εκεί, μπορείτε να δοκιμάσετε μία ποικιλία κρεατικών σε διάφορες μορφές. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το Mr.HotDog για λαχταριστά hot dogs!

Μια μικρή ιδέα από τα δύο προτεινόμενα καταστήματα:

https://www.tiktok.com/@elliebp_/video/7389371908749413640?q=Nase%20maso&t=1733657593050
https://www.tiktok.com/@aminelhadjoine/video/7013722367033724165?q=Mr.HotDog%20prague&t=1733657741278

Γκούλας

Το πεντανόστιμο πιάτο γκούλας, αν και προέρχεται από την ουγγρική κουζίνα, έχει κατακτήσει τις καρδιές των Τσέχων και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της χώρας. Στην Πράγα, θα το συναντήσετε σε όλα σχεδόν τα εστιατόρια, να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των μενού. Πρόκειται για μια πλούσια, πηχτή σούπα με μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδια και πιπεριές, που σερβίρεται παραδοσιακά με dumplings – αφράτα, μαλακά ζυμαρικά που συμπληρώνουν ιδανικά τη γεύση του.

Εσείς το γνωρίζατε ότι το γκούλας μπορεί να σερβιριστεί μέσα σε… ψωμί;

https://www.tiktok.com/@kondylas_m/video/7157794570158296326?q=prague%20gulas&t=1733658138126

Κουλάιντα – Η τσέχικη μανιταρόσουπα

Η Κουλάιντα (Kulajda) είναι μια παραδοσιακή τσεχική σούπα που συνδυάζει την απλότητα με την πλούσια γεύση. Με βασικά συστατικά την πατάτα, τα μανιτάρια, τον άνηθο, το ξίδι και ένα ποσέ αυγό στην κορυφή, αυτή η κρεμώδης δημιουργία αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τσεχικής κουζίνας. Μπορεί η τσέχικη κουζίνα να δίνει έμφαση στις σούπες και τις σάλτσες, αλλά η Κουλάιντα θα λέγαμε ότι είναι η πιο γνωστή.

Αυτή η σούπα εκτός από γευστική είναι χάρμα οφθαλμών και μοιάζει κάπως έτσι:

@russischraclette

Ich liebe saure Suppen! Ich liebe Full-Service-Rezi-Anfragen von euch haha. Vor allem aber, wenn diese mit Omi-Mami-Tipps kommen. Ich habe das Rezept etwas angepasst, aber nur was den Aggregatzustand der Zutaten angeht und/ oder Reihenfolge haha. „Kulajda verschleiertem Ei: für 4-6 Personen 3 Stück Butter 3 EL Mehl 1,21 Brühe 4 große Kartoffeln eine Handvoll getrocknete Pilze 60 ml Essig 250 ml Sahne (mind. 30%) Salz Pfeffer 3 Esslöffel Kristallzucker ein kleiner Bund frischer Dill Eier: 1 Ei pro Person, kalt aus dem Kühlschrank 150-200 ml Essig Die Butter in einem Topf schmelzen, Mehl dazugeben und rosa rösten. Mit Brühe oder Wasser aufgießen, mit Salz und Pfeffer würzen. Die Kartoffeln in gleich große Würfel schneiden und in den Topf geben. Die getrockneten Pilze am am Anfang in kaltem Wasser einweichen, um sie weicher zu machen. Maximal 100 ml dieses Pilzwassers verwenden wir zum Färben der Suppe. Nicht mehr da die Suppe zu dunkel und bitter wird. Zum Schluss die Sahne einrühren, mit Zucker und Essig abschmecken und aufkochen lassen. 2 Minuten kochen lassen, vom Herd nehmen, frisch gehackten Dill hinzufügen und aufhören zu kochen. Auf einem Teller ein pochiertes Ei zur Suppe geben und mit einem Zweig Dill garnieren. GROSSMUTTER-RAT Salzen Sie die Pilze nicht, sie würden Wasser abgeben und kochen, aber wir wollen sie nur braten. Sie verleihen der Suppe eine schöne Farbe und einen schönen Geschmack. Kochen Sie den Dill nicht in der Suppe, er verliert sonst seine Farbe. Wenn wir ein pochiertes Ei kochen, fügen wir Essig hinzu, damit das Ei schön ganz bleibt. Ohne den Essig würde das Eiweiß im Wasser „zerbrechen“. Ein verlorenes Ei hat ein festes Eiweiß, aber das Eigelb im Inneren bleibt weich, fast flüssig. Fügen Sie der Suppe nur sehr fette Sahne hinzu. Eine  mit wenig Fett wird gerinnen. Die geschälten Kartoffeln in 1 x 1 cm große Würfel schneiden. Mein Tipp: Die Suppe sollte am Ende sehr umami säuerlich schmecken.“ #kulajda #soup #soupseason #suppe #poachedegg #fyp #fürdich

♬ La vie en rose (Cover Edith Piaf) – 田东昱

Καμινάδα – Trdelník

Για το τέλος αφήσαμε ένα γλύκισμα, το οποίο αν και δύσκολο στην προφορά, είναι σίγουρα εύκολο στην απόλαυση! Θα το βρείτε σχεδόν σε κάθε γωνιά της Πράγας, να μοσχοβολάει φρέσκο και λαχταριστό. Πρόκειται για ένα γλυκό ψωμί που θυμίζει χωνάκι παγωτού και μπορεί να γεμιστεί με ό,τι τραβά η όρεξή σας – από σοκολάτα και σαντιγί με φρούτα μέχρι παγωτό ή ακόμα και χρωματιστή ζάχαρη.

https://www.tiktok.com/@soos.foods/video/7282675016305495339?q=trdelnik&t=1733658756944

Σου άρεσε το άρθρο;

Μύκονος: Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας με ρεκόρ αφίξεων το 2024! -

Μύκονος: Παγκόσμιος προορισμός κρουαζιέρας με ρεκόρ αφίξεων το 2024!

Χριστούγεννα στο Βερολίνο: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις -

Χριστούγεννα στο Βερολίνο: 10 πράγματα που πρέπει να κάνεις