in

Fontana di Trevi: Το σιντριβάνι ορόσημο της Ρώμης

Η Fontana di Trevi, είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και αγαπημένα αξιοθέατα της Ρώμης. Βρίσκεται στην καρδιά της πόλης και προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν την εκπληκτική μπαρόκ αρχιτεκτονική της και να ρίξουν ένα νόμισμα στα νερά της με την ελπίδα να επιστρέψουν στη Ρώμη μια μέρα.

Χτίστηκε τον 18ο αιώνα, κατόπιν παραγγελίας του Πάπα Κλήμη ΧΙΙ και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Nicola Salvi. Το σιντριβάνι βρίσκεται στο τέλος του υδραγωγείου Aqua Virgo, το οποίο χρονολογείται από την αρχαία ρωμαϊκή εποχή και εξακολουθεί να παρέχει νερό στο σιντριβάνι μέχρι σήμερα.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά της είναι το μέγεθός της – το σιντριβάνι έχει εντυπωσιακό ύψος 25,9 μέτρα και πλάτος 49 μέτρων και αποτελείται από διάφορα επίπεδα, με την κεντρική μορφή του Τιτάνα Ωκεανού, του θεού της θάλασσας, να στέκεται πάνω σε ένα άρμα σε σχήμα κογχυλιού που το σέρνουν δύο θαλάσσια άλογα και δύο Τρίτωνες.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Visit Rome Official (@visit_rome_official)

Ο περίπλοκος και λεπτομερής μπαρόκ σχεδιασμός του σιντριβανιού έχει μια ποικιλία γλυπτών, όλα με κοινό θέμα τη θάλασσα και την αφθονία του νερού. Οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα πολύπλοκα γλυπτά, τα οποία δημιουργήθηκαν από μια ομάδα καλλιτεχνών σε διάστημα αρκετών δεκαετιών.

Αλλά η Φοντάνα ντι Τρέβι δεν είναι απλώς ένα όμορφο έργο τέχνης – κατέχει επίσης μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των Ρωμαίων και των επισκεπτών. Η ρίψη ενός νομίσματος στο σιντριβάνι έχει γίνει δημοφιλής παράδοση, με ότι θα σας εξασφαλίσει την επιστροφή σας στη Ρώμη κάποια μέρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 3.000 ευρώ ρίχνονται στο σιντριβάνι κάθε μέρα, τα οποία συλλέγονται και προσφέρονται για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Έχει επίσης αποτελέσει το σκηνικό για αρκετές ταινίες, όπως η ταινία La Dolce Vita του Φεντερίκο Φελίνι και η κλασική ταινία του Χόλιγουντ Three Coins in the Fountain (Τρία νομίσματα στο συντριβάνι). Η εκπληκτική ομορφιά της και η διαχρονική της γοητεία την έχουν καταστήσει αγαπημένο προορισμό για τουρίστες από όλο τον κόσμο.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Ρώμης, καθιστώντας την εύκολα προσβάσιμη για τους επισκέπτες που επιθυμούν να εξερευνήσουν τη γύρω περιοχή.

Τα κοντινά αξιοθέατα περιλαμβάνουν το Πάνθεον, τα Ισπανικά Σκαλιά και την Piazza Navona, τα οποία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από το σιντριβάνι. Η περιοχή φιλοξενεί επίσης μια ποικιλία από εστιατόρια και καφετέριες που προσφέρουν παραδοσιακή ιταλική κουζίνα και εκπληκτική θέα προς τη Fontana di Trevi.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι έχει υποστεί αρκετές αναστηλώσεις με την πάροδο των ετών, προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρησή της και να διατηρηθεί η ομορφιά της για τις μελλοντικές γενιές. Το 2014, το σιντριβάνι υποβλήθηκε σε μια μεγάλη αποκατάσταση που κόστισε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ και χρειάστηκε 17 μήνες για να ολοκληρωθεί.

Οι εργασίες αποκατάστασης περιλάμβαναν τον καθαρισμό των γλυπτών, την επισκευή της λιθοδομής και την εγκατάσταση ενός νέου συστήματος φωτισμού που ενισχύει την ομορφιά του σιντριβανιού τη νύχτα. Σήμερα, αποτελεί απόδειξη της ομορφιάς και της δεξιοτεχνίας της μπαρόκ αρχιτεκτονικής και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο αγαπημένα αξιοθέατα της Ρώμης.

Εν κατακλείδι, η Fontana di Trevi είναι ένα εκπληκτικό έργο τέχνης και ένα αγαπημένο σύμβολο της Ρώμης. Ο περίτεχνος μπαρόκ σχεδιασμός της, η ιστορική της σημασία και η διαχρονική της γοητεία την καθιστούν ένα αξιοθέατο που πρέπει να επισκεφθεί ο καθένας που ταξιδεύει στην πόλη. Είτε έρχεστε για να θαυμάσετε την ομορφιά της, είτε για να πετάξετε ένα νόμισμα στα νερά της, είτε απλώς για να απολαύσετε την ατμόσφαιρα, η Φοντάνα ντι Τρέβι είναι βέβαιο ότι θα αφήσει μια μόνιμη εντύπωση σε όσους την επισκεφθούν.

Σου άρεσε το άρθρο;

Eπίσκεψη στο Κρουαζιερόπλοιο “Εxplorer of the Seas” της Royal Caribbean International στον Πειραιά -

Eπίσκεψη στο Κρουαζιερόπλοιο “Εxplorer of the Seas” της Royal Caribbean International στον Πειραιά

beach during daytime

Η La Repubblica «αποθεώνει» τον ελληνικό τουρισμό: ”Το ιδανικό μέρος για διακοπές σε όλο τον κόσμο”