in ,

10 μέρη που ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφθείς στην Βουδαπέστη

1. Το Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου  

Το Κοινοβούλιο της Βουδαπέστης είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό κυβερνητικό κτίριο  που έχετε δει. Είναι ξεχωριστό από την αρχιτεκτονική και ιστορική άποψη και με μία ασυνήθιστη γοτθική δομή. Το παλάτι περιλαμβάνει 691 αίθουσες από τα οποία τα 200 είναι γραφεία. Στην κατασκευή του κτιρίου δούλεψαν πάνω από 1000 άτομα χρησιμοποιώντας πάνω από 40 εκατομμύρια τούβλα και 40 κιλά χρυσού 23 καρατιών. Από τη στιγμή που μόνο τα δεδομένα είναι τόσο εντυπωσιακά, φανταστείτε πως θα ήταν να  μπείτε μέσα σε αυτό το χώρο ιστορίας που στέκεται επιβλητικό στη Βουδαπέστη.

2. Προμαχώνας των Ψαράδων

Χτισμένο το 1905, το κάστρο πήρε το όνομά του από τους ψαράδες της πόλης, το καθήκον των οποίον ήταν να  προστατέψουν την πόλη από τους εχθρούς. Το όμορφο αρχιτεκτονικό οικοδόμημα είναι χτισμένο από λευκή πέτρα και συμπεριλαμβάνεται στη λίστα παγκόσμιας κληρονομίας της UNESCO. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το Κάστρο της Βούδας και είναι πολύ επισκέψιμο όντας ένα από τα  πιο γνωστά και τα πιο σημαντικά μνημεία της Βουδαπέστης, αλλά και λόγω του μοναδικού πανοράματος που προσφέρει από το κατάστρωμα παρατήρησης προς τον Δούναβη και προς το Ουγγρικό Κοινοβούλιο.

3. Τα Παπούτσια του Δούναβη

Στη καρδιά της Βουδαπέστης, κοντά στο κτήριο του Κοινοβουλίου βρίσκεται ένα ιδιαίτερο και συγκινητικό μνημείο – 60 ζευγάρια παπούτσια στέκονται στο ανάχωμα του Δούναβη. Ένα πολύ δυνατό και πένθιμο μνημείο, που δημιουργήθηκε στη μνήμη των 555 000 Εβραίων. Πριν τους εκτελέσουν δίπλα στην όχθη τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πολυτιμότερο πράγμα που είχαν πάνω τους –  τα παπούτσια τους. Αν πάτε εκεί να έχετε μαζί σας ένα λουλούδι για να το τοποθετείτε σε ένα από τα παιδικά, γυναικεία ή  αντρικά  παπούτσια.

4. To κάστρο ή βασιλικό ανάκτορο της Βούδας 

Η ιστορία του φρουρίου ξεκίνησε τον 13ο αιώνα, όταν ο βασιλιάς Μπέλα Δ’ έδωσε την εντολή να χτιστεί ένα φρούριο στην ψηλή βραχώδη όχθη του Δούναβη για την προστασία του λαού του  από της καταστροφικές επιδρομές των Ταρτάρων. Με το πέρασμα του χρόνου γύρω από το φρούριο αναπτύχθηκε πόλη και το ίδιο το φρούριο έγινε η κατοικία των Ούγγρων βασιλιάδων. Στη διάρκεια των 7 αιώνων ζωής του, καταστράφηκε αλλά και ανακαινίστηκε αρκετές φορές, ώστε σήμερα, να μπορεί να φιλοξενεί την Εθνική Βιβλιοθήκη με πάνω από 6 εκατομμύρια εκδόσεις, το ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Μουσείο του Λουδοβίκο.

5. Το νησί της Μαργαρίτας

Πήρε το όνομά του από την κόρη του βασιλιά Μπέλα Δ’, Μαργαρίτα, για την οποία χτίστηκε μοναστήρι στο οποίο μόνασε αλλά και πέθανε σε ηλικία 29 ετών. Με μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα αποτελεί ένα από τα  πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής  των κατοίκων της  Βουδαπέστης. Είναι  πραγματικά ένα μοναδικό μέρος , ένας παράδεισος  δίπλα στην ανεπτυγμένη αστική υποδομή της Ουγγαρίας. Εδώ  θα βρείτε όλα όσα  χρειάζεστε για μία καλή ξεκούραση.

6. Κεντρική αγορά Βουδαπέστης

Η Μεγάλη Αγορά στην Βουδαπέστη βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης . Στο ισόγειο μπορείτε να βρείτε πάγκους που πουλάνε παραδοσιακά τρόφιμα αλλά και αρκετά σουβενίρ. Στο πρώτο όροφο της αγοράς μπορείτε να βρείτε πρόχειρες καντίνες που ετοιμάζουν παραδοσιακά πιάτα και αξίζει να το δοκιμάσετε. Οι τιμές είναι αρκετά προσιτές και οι γεύσεις τους θα σας ταξιδέψουν.

7. Λόφος Γκέλερτ

Το όνομά του ο λόφος το πήρε από τον επίσκοπο της πόλης Γκέλερτ, ο οποίος από το 1030 προσπαθούσε να διδάσκει στον λαό τον χριστιανισμό. Όμως μετά από μια βίαιη επανάσταση των ειδωλολατρών υπό τον πρίγκηπα  Βάτα, βρήκε τραγικό θάνατο και μετά  την οριστική επικράτηση του χριστιανισμού ανακηρύχθηκε σε άγιος. Στο ψηλότερο σημείο του υπάρχει παρατηρητήριο από το οποίο θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μία μαγευτική θέα της  πόλης, αλλά και των γεφυρών της  Ελευθερίας και της Αλυσιδωτής.

10 μέρη που ΠΡΕΠΕΙ να επισκεφθείς στην Βουδαπέστη -

8. H Πλατεία Ηρώων

Βρίσκεται στην Πέστη και είναι μια από τις πιο διάσημες πλατείες της Ουγγρικής πρωτεύουσας. Ήταν χτισμένη για να  γιορτάσουν  την χιλιετή ιστορία  της  Ουγγαρίας το 1896. Στη πλατεία είναι τοποθετημένα  πολλά  αναμνηστικά  μνημεία.  Οι κιονοστοιχίες αξίζουν μια ιδιαίτερη προσοχή. Στις άκρες του υπάρχουν συμβολικά γλυπτά της Ειρήνης και του Πολέμου. Γλυπτά των  βασιλιάδων, στρατιωτικών ηγετών και διάσημων πολίτικων της Ουγγαρίας είναι τοποθετημένα στην πλατεία ανάμεσα στις κολώνες.

9. Αλυσωτή Γέφυρα  

Είναι το σύμβολο της Βουδαπέστης , καθώς ήταν η πρώτη  πέτρινη και μόνιμη  γέφυρα  που  συνδέει δυο ξεχωριστές  πόλεις Βούδα και Πέστη. Το 1839 ο μηχανικός  William Clark δημιούργησε το σχέδιο της μελλοντικής  γέφυρας  ενώ επίσημα η γέφυρα ξεκίνησε να λειτουργεί  το 1849. Ήταν το πρώτο βήμα προς ένωση των δύο πόλεων. Με 380 μέτρα μήκος και 14,8 μ πλάτος, η Γέφυρα των Αλυσίδων μπήκε στη λίστα  με τις  μεγαλύτερες  γέφυρες στον κόσμο κάνοντας την Ουγγαρία πολύ  περήφανη σαν χώρα.  

10. Λουτρά Σέτσενι

Ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη και λειτουργεί από το 1913. Διαθέτει 21 πισίνες και στεγάζεται σε ένα νεομπαρόκ συγκρότημα (18 εσωτερικές και 3 εξωτερικές). Ο εσωτερικός χώρος μοιάζει με λαβύρινθο όπου μπορείτε να ανακαλύψετε τις 18 εσωτερικές πισίνες διαφορετικών μεγεθών και θερμοκρασιών. Οι μεγάλες εξωτερικές πισίνες είναι  πραγματικά δημοφιλείς με τη θερμοκρασία τους να φτάσει στους 38 βαθμούς.

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Ντουμπρόβνικ: ένα διαμάντι στις Δαλματικές ακτές -

Ντουμπρόβνικ: ένα διαμάντι στις Δαλματικές ακτές

people sitting and walking near body of water

Tα δέκα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Όσλο