in

Τζαμί Κουτούμπια : το στολίδι του Μαρακές

Τζαμί Κουτούμπια, Μαρόκο

Το τζαμί Κουτούμπια βρίσκεται στο Μαρόκο και θεωρείται το πιο διάσημο αξιοθέατο στο Μαρακές. Χτίστηκε το 12ο αιώνα και από τότε αποτελεί το έμβλημα του Μαρακές!

Ο πύργος του τζαμιού είναι το στολίδι της πόλης λόγω της αρχιτεκτονικής του. Δημιουργήθηκε επί της δυναστείας των Αλμοχάδων από τον Σουλτάνο Yaqub al-Mansur ο οποίος εκτός από το Κουτούμπια έχτισε και το Giralda στην Σεβίλλη της Ισπανίας αλλά και το Le Tour Hassan στο Ραμπάτ – την πρωτεύουσα του Μαρόκου- . Το τζαμί αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα άλλα της Μέσης Ανατολής, αφού είναι το μόνο  με τετράγωνο σχεδιασμό ενώ όλα τα άλλα έχουν κυκλικό σχεδιασμό και τρούλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πύργος μέσα δεν έχει σκαλοπάτια παρά μόνο μια ράμπα, στην οποία ανεβαίνει το άτομο το οποίο θα δώσει το κάλεσμα για προσεχή ( ο μουεζίν ) 

Θρύλοι του Τζαμιού Κουτούμπια

Ο Πύργος Κουτούμπια έχει ένα καμπαναριό το οποίο έχει ορειχάλκινες μπάλες οι οποίες κάποτε είχαν φτιαχτεί από χρυσό. Πίσω από την δημιουργία τους όμως κρύβεται ένας μύθος! Λέγεται ότι με την εντολή της συζύγου του Σουλτάνου Αλμοχάντ Γιακούμπ Αλ Μανσούρ έλιωσαν τα κοσμήματα της ώστε να τις δημιουργήσουν, με σκοπό να τιμωρήσει τον εαυτό της αφού εντοπίστηκε να τρώει εν ώρα νηστείας του Ραμαζανιού. Σήμερα οι μπάλες είναι γεμάτες με ορυκτό αλάτι από τα βουνά του Υψηλού Άτλαντα. Το αλάτι μέσα περιλαμβάνει νιτρικό άλας και μαγνήσιο που εμποδίζει την οξείδωση, με αυτό το τρόπο γίνεται η συντήρησή τους. Αντικαθίσταται μια φορά τον χρόνο κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού για να διατηρηθεί η χρυσή λάμψη τους .

Τα ερείπια της αίθουσας Προσευχής του Τζαμιού Κουτούμπια

Στην βορειοδυτική πλευρά του πύργου βρίσκονται τα ερείπια της πρώτης αίθουσας προορισμένη για προσευχές. Μια από τις πολλές ιστορίες λέει πως κατέρρευσε το 1755 από το θανατηφόρο σεισμό της Λισαβόνας ο οποίος  πήρε ζωές εκατοντάδων ανθρώπων. Σήμερα θα βρείτε ακόμη όρθια την αρχική πόρτα της αίθουσας , τα απομεινάρια της καμάρας στην οποία στηριζόταν και η οροφή , αλλά και τις κολώνες του διαδρόμου που παραμένουν όρθιες μέχρι και σήμερα!  Λέγεται πως η μετάφραση Djemaa El Fna ( η διάσημη πλατεία του Μαρακές ) είναι << Η πλατεία των νεκρών >>.  Ο τίτλος αυτός θεωρείται κληρονομιά του τραγικού γεγονότος που έγινε εδώ.

Κήποι Κουτούμπια

Οι καταπράσινοι κήποι με τους ψηλούς φοίνικες βρίσκονται στο πίσω μέρος του τζαμιού και είναι από τα πιο αγαπημένα σημεία στο Μαρόκο, για περπάτημα ή ξεκούραση στα παγκάκια του πάρκου και γενικά για ένα ήσυχο διάλειμμα. Τα Koutoubia Gardens είναι από τα καλύτερα πάρκα στο Μαρακές και έχουν υπέροχη θέα προς το τζαμί.  

Επίσκεψη στο τζαμί Κουτούμπια

Όσον αφορά την επίσκεψη του τζαμιού, απαγορεύεται η είσοδος σε μη μουσουλμάνους. Έχετε την δυνατότητα όμως να ρίξετε μια γρήγορη ματιά στο εσωτερικό του πύργου μόνο τις παρασκευές που οι πόρτες είναι ανοιχτές για τις προσευχές. Στην περίπτωση που θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες, το καλύτερο σημείο  που σας συνιστούμε είναι κάτω από την αψίδα στα αριστερά της κύριας εισόδου.  

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Δοκός: Το νησί που βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου -

Δοκός: Το νησί που βρέθηκε το αρχαιότερο ναυάγιο του κόσμου

Top 20 Instagramable Spots στον κόσμο -

Top 20 Instagramable Spots στον κόσμο