«Πλάτανος»: η καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα στην Απείρανθο της Νάξου -
in ,

«Πλάτανος»: η καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα στην Απείρανθο της Νάξου

Σε ένα νησί με σπουδαία γαστρονομία όπως η Νάξος, η παραδοσιακή τοπική κουζίνα είναι ένα ανεκτίμητο και αναπόσπαστο μέρος του νησιού. Αν επισκεφτείς το νησί, κάνε μία βόλτα μέχρι το γραφικό και όμορφο χωριό της Απειράνθου και δοκίμασε τα ωραιότερα παραδοσιακά πιάτα και τα νοστιμότερα ναξιώτικα εδέσματα κάτω από την σκιά του «Πλάτανου».

Η Απείρανθος:

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 🧿DSakis 🖋 (@dsakispixelover)

Η Απείρανθος είναι ένα παραδοσιακό πετρόκτιστο χωριό της ορεινής Νάξου. Απέχει 28 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του νησιού και έχει χαρακτηριστεί από το 1978 παραδοσιακός οικισμός. Το χωριό είναι ανεπτυγμένο γύρω από δύο Πύργους του 17ου αιώνα και μέχρι σήμερα διατηρεί την ενετική του αρχιτεκτονική. Φτάνοντας στην Απείρανθο, αντικρίζεις στενά καλντερίμια, καμάρες και πλακόστρωτα σοκάκια. Το Απεραθίτικο γλωσσικό ιδίωμα, τα ήθη και τα έθιμα του χωριού παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες με αυτά της Κρήτης, γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Απειράνθου κατάγεται από εκεί.

Η Ταβέρνα «Πλάτανος»:

Ο «Πλάτανος» είναι μια παραδοσιακή ταβέρνα στην Απείρανθο της Νάξου. Λειτουργεί από το 1982 και βρίσκεται κάτω από τον ενετικό πύργο του “Ζευγώλη”. Οι ιδιοκτήτες της έχουν διατηρήσει από γενιά σε γενιά τις παραδοσιακές συνταγές με μεράκι και αγάπη. Για τα πιάτα χρησιμοποιούνται πάντα αγνά και φρέσκα υλικά από την τοπική ναξιώτικη αγορά και τους ντόπιους παραγωγούς. Κρέατα (μοσχάρια, γουρουνόπουλα, αρνάκια γάλακτος, κατσικάκια), λαχανικά και τυριά (αρσενικό, ξινότυρο, ανθότυρο, ξινομυζήθρα) μαγειρεύονται παραδοσιακά σε ξυλοκάρβουνο με ντόπιο λάδι, δημιουργώντας μοναδικά πιάτα εξαιρετικής ποιότητας.

Ο ιδιοκτήτης της Ταβέρνας «Πλάτανος» απαντάει στις ερωτήσεις του taxidevoumemazi.gr και μας προσκαλεί σε ένα μοναδικό ταξίδι γεύσεων στην παραδοσιακή και γραφική Απείρανθο.

1. Η Απείρανθος είναι ένα απ’ τα πιο γνωστά μέρη στην Ελλάδα, πώς αισθάνεστε για το γεγονός ότι κατάγεστε αλλά και δραστηριοποιείστε σε αυτό το μέρος ;

Κάθε Απεραθίτης έτσι κι εγώ, αισθάνομαι υπερηφάνεια για το χωριό μου, μιας και είναι ιστορικό, παραδοσιακό και πολύ όμορφο. Το χωριό μας έχει γεννήσει σπουδαίους ανθρώπους,  που έχουν αφήσει το στίγμα τους στην πολιτική, στις τέχνες, στην ιατρική και στην ποίηση, κάτι που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό. Όσον αφορά την δραστηριοποίηση μου στον τόπο αυτό, συνεχίζω ένα έργο, το οποίο ξεκίνησε ο πατέρας μου το 1982. Έχουμε ως στόχο να αποτελούμε ένα στολίδι για το χωριό και οι επισκέπτες μας να μένουν πάντα ικανοποιημένοι, από τις γεύσεις της κουζίνας μας, την φιλοξενία και τον χώρο μας.

2. Ποια είναι η παραδοσιακή συνταγή της Απειράνθου ; Είναι μόνο μία ; Αν όχι παρακαλώ πείτε μας κάποια παραδοσιακά πιάτα.

Τα δύο γνωστότερα παραδοσιακά πιάτα του χωριού μας είναι το “Ρόστο” της Τυρνής και το “Αρνί με πάτουδα” της Κυριακής του Πάσχα. Το ρόστο, είναι μπούτι από γουρουνόπουλο στο οποίο κάνουμε πολλές τρύπες και τις γεμίζουμε με σκόρδο και αλατοπίπερο. Το τσιγαρίζουμε σε κατσαρόλα, το σβήνουμε με κρασί, βάζουμε σάλτσα και νερό και το αφήνουμε να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει. Για το αρνί του Πάσχα χρησιμοποιούμε ένα ολόκληρο αρνί το οποίο αλείφουμε μέσα κι έξω με λάδι και αλατοπίπερο. Γεμίζουμε το εσωτερικό του με το μίγμα από τα πάτουδα (διάφορα χορταρικά, ρύζι και σταφίδες), το ράβουμε και το ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 7-8 ώρες.

3. Είστε πολλά χρόνια στον χώρο, από όλες σας τις εμπειρίες ποια σας έχει μείνει αξέχαστη;

Από τα χρόνια που βρίσκομαι στον χώρο της εστίασης έχω πολλές εμπειρίες από τον κόσμο που μας επισκέπτεται. Ωστόσο αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ, είναι ότι ένας γνωστός σε όλους μας ηθοποιός, που αποτελούσε συχνό πελάτη της Ταβέρνας μας, έμπαινε στην κουζίνα και μαγείρευε μαζί με τον πατέρα μου, τα φαγητά τα οποία θα έτρωγε ο ίδιος και η παρέα του.

4. Η Νάξος είναι γνωστή για την παραγωγή προϊόντων, πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα. Ποια απ’ αυτά χρησιμοποιείτε στο εστιατόριο σας ;

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο εστιατόριο μας και είναι από παραγωγούς της Νάξου, είναι τα εξής: μοσχάρι, χοιρινό, πατάτες, γραβιέρα, λαχανικά, λάδι και κρασί. Ωστόσο χρησιμοποιούμε και προϊόντα που είναι απ’ το χωριό μας όπως: αρνί, κατσίκι, γουρουνόπουλο, αρσενικό (κεφαλοτύρι), ξινότυρο, ξινομυζήθρα και ανθότυρο. Μάλιστα τα κοκόρια που χρησιμοποιούμε είναι αποκλειστικά δική μας παραγωγή.

5. Ως ντόπιος, θα θέλαμε να μας πείτε 5 λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Απείρανθο.

– Η αρχιτεκτονική (πλακόστρωτα καλντερίμια, σοκάκια)
– Τα μουσεία μας (λαογραφικό, αρχαιολογικό, γεωλογικό, φυσικής ιστορίας, εικαστικών τεχνών)
– Αξιοθέατα ( 2 Ενετικοί πύργοι, 5 μύλοι, παλιές εκκλησίες)
– Το καλό και γνήσιο φαγητό
– Η παραθαλάσσια πλευρά του χωριού μας (καθαρές και ήσυχες παραλίες)

Μάθε περισσότερα για τον «Πλάτανο» :

https://www.facebook.com/platanostavernapeiranthos

Σου άρεσε το άρθρο;

23 Points
Upvote Downvote

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
Νάξος: Ένα νησί για όλα τα γούστα -

Νάξος: Ένα νησί για όλα τα γούστα

Τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Νάξου -

Τα ωραιότερα ξενοδοχεία της Νάξου