Αν σκέφτεστε να επισκεφθείτε την Πάτμο, θα βρείτε εδώ όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε!
Ένα ιερό και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικο νησί
Όταν σας έρχεται στο μυαλό το νησί της Πάτμου, το πιθανότερο θα είναι να τη συνδέετε με τη θρησκευτική κληρονομία της. Αποτελεί ένα ιερό νησί για πολλούς λόγους, κυρίως όμως διότι αποτελεί τον τόπο όπου ο Ευαγγελιστής Ιωάννης έγραψε την Αποκάλυψη.
Ιδανικός προορισμός για τους φυσιολάτρες
Αυτό που μπορεί να μην γνωρίζατε, είναι ότι η Πάτμος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους φυσιολάτρες, ενώ έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε κοσμοπολίτικο προορισμό, διατηρώντας τη μυστικιστική ατμόσφαιρα, έλκοντας ταξιδιώτες που αναζητούν εσωτερική αναζήτηση.
Το ιδιαίτερο γεωμορφολογικό της ανάγλυφο με τη δαντελωτή ακτογραμμή, τις απόκρημνες κορυφές και το ηφαιστειογενές έδαφος συνδυάζεται αρμονικά με την ήπια τουριστική ανάπτυξη. Εξίσου ιδιαίτερα σε ομορφιά είναι τα λαβυρινθώδη καλντερίμια, οι πλακόστρωτες πλατείες, τα παραδοσιακά αρχοντικά, οι κρυστάλλινες παραλίες αλλά και το καλό φαγητό. Όλα αυτά καθιστούν το «νησί της Αποκάλυψης» έναν κορυφαίο τουριστικό προορισμό.
H «Ιερά Νήσος», η UNESCO και το COESIMA
Το 1981 το νησί ανακηρύχθηκε «Ιερά Νήσο», ενώ το 1999 η UNESCO κατέταξε την Χώρα της Πάτμου, το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκαλύψεως στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Παράλληλα, η Πάτμος ανήκει στο δίκτυο COESIMA, ως ένας από τους επτά σημαντικότερους τόπους προσκυνήματος στην Ευρώπη!
Ας γνωρίσουμε το νησί
Η Χώρα της Πάτμου
Ο μεσαιωνικός οικισμός της πανέμορφης Χώρας της Πάτμου αναπτύσσεται γύρω από την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά οικιστικά σύνολα του Αιγαίου.
Τη Χώρα κοσμούν μικρά λευκά σπίτια, ενώ τα δίπατα αρχοντικά δεσπόζουν περήφανα. Μπορείτε να κάνετε μία χαλαρή βόλτα στα καλντερίμια της και να αναζητήσετε τα κρυμμένα εστιατόρια, τα καφέ, καθώε και τα εμπορικά μαγαζιά. Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε και κάποιον τοπικό φούρνο για τυρόπιτα!
Τα σπίτια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο σχηματίζουν στενά πλακόστρωτα δρομάκια με δεκάδες εκκλησίες του 15ου-17ου αι. Οι εκκλησίες αυτές έχουν χτιστεί με πέτρες του Πετροκοπιού και του Μανώλακα, ενώ οι στέγες κατασκευάζονταν από κυπαρισσόξυλα με στρώσεις αστιβής (ένα είδος θάμνου που φυτρώνει στην Πάτμο), φύκια και χώμα.
Αφού απολαύσετε τη βόλτα σας, μπορείτε να κάνετε μια στάση στο σπήλαιο της Αποκάλυψης, το οποίο βρίσκεται στη μέση του δρόμου που οδηγεί από τη Χώρα στη Σκάλα. Μπροστά στο άνοιγμα του σπηλαίου υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Άννας, η οποία ανακαινίστηκε τον 17ο αι. Στον ίδιο χώρο μπορείτε να επισκεφθείτε την Πατμιάδα Σχολή. Ιδρύθηκε το 1713 και υπήρξε πνευματικό κέντρο των υπόδουλων Ελλήνων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821. Σήμερα παραμένει ιερατική σχολή, αναγνωρισμένη από το κράτος. Απολαύστε επίσης την ομορφιά της Παναγίας Διασώζουσας, του 1599, τριγυρισμένη από λουλουδιασμένα παρτέρια, μεγάλους φοίνικες, πικροδάφνες, λευκούς τρούλους κι ένα πέτρινο καμπαναριό.
Έπειτα θα σας προτείναμε να ανεβείτε στο επιβλητικό καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε και το μουσείο – σκευοφυλάκιο, το οποίο θεωρείται το μεγαλύτερο μουσείο του Αιγαίου!
Στη Χώρα μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε το σπίτι του ιδρυτικού μέλους της Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθου.
Τέλος, μη παραλείψετε και μια στάση στο Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στο αρχοντικό Σημαντήρη και περιλαμβάνει χρηστικά ή διακοσμητικά αντικείμενα, οικογενειακά κειμήλια και οικιακά σκεύη.
Σκάλα, η πρωτεύουσα του νησιού
Δεν γίνεται να επισκεφθείτε κάποιο νησί και να μην περάσετε έστω και για λίγο από την πρωτεύουσά του. Παρόλα αυτά, εμείς θα σας προτείναμε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο στη Σκάλα, καθώς θα έχετε πολλά να δείτε και να κάνετε. Η Σκάλα λοιπόν, αποτελεί το λιμάνι της Πάτμου και είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του νησιού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το λιμάνι βρίσκεται σε έναν στενό φυσικό όρμο, που, σε σχήμα λαιμού, διαιρεί το νησί σχεδόν στα δύο.
Αρχικά, ανάμεσα στα ιταλικά διοικητικά κτήρια, θα βρείτε πολλά καταλύματα και ταβέρνες με φρέσκο ψάρι, το οποίο πρέπει να δοκιμάστε.
Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας αξίζει να δείτε το Πετροκάραβο, ένα φορτωμένο θρύλους και παραδόσεις νησάκι, το οποίο μοιάζει με γερμένο καράβι που το ακολουθούν δύο βαρκούλες. H παράδοση το θέλει πειρατικό πλοίο, που πέτρωσε μετά από προσευχές του Οσίου Xριστόδουλου. Ανεβείτε με τα πόδια στο Καστέλλι, στην κορυφή του χαμηλού λόφου ακριβώς πάνω από τη Σκάλα. Εκεί θα συναντήσετε μία εκπληκτική θέα. Μπορείτε να επισκεφθείτε επίσης τις εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, της Αγίας Αικατερίνης και την Παναγία της Κουμάνας.
Για καφέ με θέα στον Γροίκο
Σε μία απόσταση μόλις 5 χιλιομέτρων από τη Σκάλα και 4 χιλιομέτρων από τη Χώρα, θα βρείτε το χωριό του Γροίκου, με την ομώνυμη παραλία του.
Γνωστός στα αρχαία χρόνια ως Αγροικία, είναι ένας παραλιακός παραθεριστικός οικισμός που βρίσκεται σε μία μικρή κοιλάδα με αρκετό πράσινο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας αγναντεύοντας τη θέα από την πλατεία, αλλά και να απολαύστε μια δροσιστική βουτιά!
Αξίζει να δείτε τον βράχο της Καλλικατσούς, ιδιαίτερα το απόγευμα, όταν ο παραλιακός μονόλιθος βάφεται πορτοκαλί και μπορείτε να διακρίνετε τα λαξευμένα πάνω του σκαλιά.
Πάνω και Κάτω Kάμπος
Σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από τη Χώρα, βρίσκεται ο Κάμπος. Ο Πάνω Kάμπος είναι το μεσόγειο χωριό, ενώ ο Κάτω Κάμπος, ένας παραλιακός και μικρός οικισμός, με αρκετό πράσινο, περιβόλια, οπωροφόρα, ελιές, πεύκα, ευκαλύπτους και αρμυρίκια στην αμμώδη και δημοφιλή παραλία του.
Εκεί αξίζει να δείτε την εκκλησία του Ευαγγελισμού, η οποία βρίσκεται πάνω στον δρόμο, σε μια μικρή πλατεία, καθώς και το Λιβάδι Καλογήρων, με τα παλιά μοναστηριακά κτίσματα και τον Άγιο Νικόλαο. Τέλος, μπορείτε να κάνετε και μια βουτιά στην παραλία της Λάμπης, με τα πολύχρωμα βότσαλα θα σας μαγέψει.
Ημερήσια εκδρομή στα κοντινά νησιά
Aρκοί (ή Αρκιοί)
Καλό και το νησί, αλλά ανέχετε την ευκαιρία να πραγματοποιήσετε μία ημερήσια εκδρομή, αρπάξτε την ευκαιρία! Εμείς θα σας προτείναμε να κάνετε μια ημερήσια εκδρομή στα κοντινά λιλιπούτια νησιά των Αρκιών.
Οι Αρκοί, είναι μια συστάδα νησιών με θαμνώδη βλάστηση και λίγα δέντρα, ανατολικά από την Πάτμο και Βόρεια των Λειψών.
Στο μεγαλύτερο νησί, βρίσκεται ο ομώνυμος οικισμός. Παλιά πέτρινα σπίτια, μερικά ασβεστωμένα και κάποια νεόχτιστα, και γραφικά ταβερνάκια συνθέτουν το όλο σκηνικό.
Για κολύμπι θα βρείτε παραλίες με σκίνα και αρμυρίκια, όπως τις Λιμνάρι, Kαψαλιασμένος, Tηγανάκια, Πατελιά και Aμπελάκι.
Τέλος, ωραία παραλία με σκίνα και αρμυρίκια έχει το νησάκι Μαράθι, ενώ τα τουριστικά βαρκάκια θα σας αφήσουν για μια βουτιά στα υπέροχα κρυστάλλινα νησιά στο πέρασμα ανάμεσα στις δυο βραχονησίδες, Μικρό και Μακρύ Ασπρονήσι. Η απίστευτη ομορφιά από τα εντυπωσιακά λευκά βράχια, από σχιστόλιθο και τα ρηχά κρυστάλλινα νερά, θα σας κόψουν την ανάσα!