in ,

Μετέωρα: Ταξίδι στο πιο μυστηριώδες και επιβλητικό τοπίο της Ελλάδας

Αντικρίζοντας τα Μετέωρα για πρώτη φορά θα νιώσεις ένα δέος και σίγουρα θα μετανιώσεις που δεν τα είχες επισκεφτεί νωρίτερα. Περιοχή μοναδικής φυσικής και γεωλογικής κληρονομιάς από την UNESCO και πηγή έμπνευσης της διάσημης σειράς «Game of thrones».

Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης και πολλές θεωρίες έχουν αναπτυχθεί γύρω από το μεγάλο ερώτημα : πώς δημιουργήθηκαν…!!! Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, οι βράχοι των Μετεώρων αποκαλύφθηκαν όταν η λίμνη που κάλυπτε τη Θεσσαλία υποχώρησε στο Αιγαίο. Μέσα στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων και μετά από πολλές γεωλογικές αλλαγές που συνέβησαν, οι βράχοι πήραν τη σημερινή τους μορφή.

Τα Μετέωρα ωστόσο δεν αποτελούν μόνο ένα θαύμα της φύσης αλλά και του ανθρώπου. Για περισσότερο από 1.000 χρόνια μοναχοί και ερημίτες, αναζητώντας την απομόνωση και την ησυχία, επέλεξαν τη γαλήνη και την προστασία των Μετεώρων. Με την πάροδο του χρόνου χτίστηκαν συνολικά 24 μοναστήρια πάνω στους απότομους και θεόρατους βράχους. Οι μοναχοί μετέφεραν με δίχτυα, σκοινιά και τροχαλίες τα απαραίτητα υλικά για να χτίσουν τα μοναστήρια τους, τις προμήθειες τους αλλά και τους εαυτούς τους. Σήμερα λειτουργούν συνολικά 6 μοναστήρια : η Μονή του Αγίου Νικόλαου Αναπαυσά, η γυναικεία Ιερά Μονή του Αγίου Στεφάνου, η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, η Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας και η γυναικεία Ιερά Μονή Ρουσάνου. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται τον ιερό τόπο των Μετεώρων για να προσευχηθούν και να απολαύσουν το μεγαλειώδες τοπίο.

Στους πρόποδες και κάτω από τη σκιά των Μετεώρων απλώνεται η πόλη της Καλαμπάκας και το παραδοσιακό χωριό Καστράκι. Από κάθε γωνιά της πόλης, από καφετέριες και παραδοσιακές ταβέρνες, από ξενώνες και ξενοδοχεία και από κάθε στενό δρομάκι, μπορείς να δεις τα Μετέωρα να αιωρούνται πάνω από την πόλη κάνοντας αισθητή πάντα την παρουσία τους.

Και αν είσαι λάτρης της περιπέτειας , η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα έχουν να σου προσφέρουν αρκετές επιλογές αδρεναλίνης και δράσης. Η αναρρίχηση φυσικά είναι το πιο διάσημο σπορ που προσελκύει αρκετούς τολμηρούς που δεν φοβούνται τα ύψη! Επαγγελματίες αθλητές αλλά και αρχάριοι με τη βοήθεια ειδικών τολμούν να σκαρφαλώσουν τους απότομους βράχους και να απολαύσουν τη θέα από ψηλά. Επίσης υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο από μονοπάτια για πεζοπορία ανάμεσα στους βράχους και στο καταπράσινο τοπίο. Και αν δεν θέλεις να πάρεις αυτοκίνητο, μπορείς να κάνεις τον γύρο των Μετεώρων με ηλεκτρικό ποδήλατο που θα βρεις στην πόλη της Καλαμπάκας. Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και Μανιταριών και το Μουσείο Ελληνικής Παιδείας, είναι άλλη μία επιλογή που μπορεί να σε κρατήσει απασχολημένο και πέρα από τις μονές.

Οτιδήποτε και αν επιλέξεις τελικά να κάνεις σ’ αυτό το ταξίδι το μόνο σίγουρο είναι ότι τα Μετέωρα είναι ο τόπος που μπορεί να προσελκύσει τους πάντες : τους πιστούς της χριστιανοσύνης, τους λάτρεις της φύσης, αυτούς που διψούν για αδρεναλίνη αλλά και αυτούς που αναζητούν για λίγο την ηρεμία και τη γαλήνη!!!

Σου άρεσε το άρθρο;

12 Points
Upvote Downvote
10 εντυπωσιακά πολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη -

10 εντυπωσιακά πολυτελή ξενοδοχεία στην Κρήτη

Τι να φάω στην Κεφαλλονιά: τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού -

Τι να φάω στην Κεφαλλονιά: τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού