in

Ορεινή Κορινθία: Μυστηριακά βουνά, μαγευτικές λίμνες και συναρπαστική φιλοξενία

Ένα γαλήνιο τοπίο με εντυπωσιακές οροσειρές και υπέροχα χωριά ξεδιπλώνεται στην Ορεινή Κορινθία, περιτριγυρισμένο από τις μαγευτικές λίμνες Δασίου, Στυμφαλίας και Δόξας. Μια εκρηκτική δύναμη της φύσης εκδηλώνεται μέσα από μυριάδες χρώματα, μυρωδιές και ήχους που θα μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη σας.

Ακριβώς όπως τα απόρθητα κάστρα και οι οχυροί πύργοι, τα βουνά της Κορινθίας υψώνονται στολισμένα με κατάφυτα δάση, παραδοσιακά χωριά, αρχαία ερείπια, παλιά μοναστήρια και σμαραγδένιες λίμνες που αναδεικνύουν την αυθεντική γοητεία της πελοποννησιακής γης. Όλα μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από έναν πίνακα της εποχής της Αναγέννησης! Η περιοχή της μυθικής λίμνης Στυμφαλίας, η πολύχρωμη κοιλάδα του Φενεού και η αλπική κατάφυτη λίμνη Δασίου συνθέτουν έναν φυσικό καμβά που προκαλεί τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν την ανεξερεύνητη και αφάνταστη ομορφιά της ορεινής Κορινθίας.

Τα εντυπωσιακά τοπία δημιουργούν έναν αυθεντικό ορεινό προορισμό που αξίζει την προσοχή σας. Δάση με αρκεύθους, έλατα και μαύρη πεύκη, ποτάμια που ρέουν και οροπέδια που σκιάζονται από τα εντυπωσιακά βουνά της Ζήρειας σίγουρα θα σας κόψουν την ανάσα. Ένα μοναδικό οικοσύστημα στροβιλίζεται γύρω από τους δασικούς δρόμους, ανεξερεύνητα μονοπάτια που πλαισιώνονται  από εκατομμύρια χρώματα και μυρωδιές του φθινοπώρου, που περιμένουν το χιόνι να καλύψει τις κορυφογραμμές και τα υψίπεδα της Ζήρειας.

Λίμνη Δόξα

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Igers Drone Photography (@igers_drone_photography)

Η Λίμνη Δόξα είναι μια από τις ομορφότερες λίμνες της Ελλάδας που βρίσκεται στην κοιλάδα του Φενεού, στη δυτική πλευρά του νομού Κορινθίας. Κατευθυνόμενοι προς τη στην Καστανιά, με εκπληκτική θέα στην κοιλάδα του Φενεού και τα γραφικά χωριά της, οι ταξιδιώτες θα μείνουν έκπληκτοι από αυτή τη μικροσκοπική κοιλάδα που περιβάλλεται από τα ψηλά βουνά.

Διάσημη για τις καταβόθρες της που καταπίνουν τα νερά του ποταμού, η κοιλάδα του Φενεού κατακτήθηκε από θεούς, ήρωες και ταξιδιώτες από τα πολύ αρχαία χρόνια. Η ήρεμη Δόξα με τα κρυστάλλινα σμαραγδένια νερά της που καθρεφτίζουν τα εξαίσια φυσικά τοπία της, χαρακτηρίζεται ως ένα από τα ομορφότερα σημεία της Ορεινής Κορινθίας. Must-visit το μικροσκοπικό ξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου, άλλο γνωστό ως Παλαιομονάστηρο του Αγίου Γεωργίου, για να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στη λίμνη.

Η Μονή του Αγίου Γεωργίου Φενεού

Ωστόσο, αν θέλετε να δείτε μια άλλη οπτική του τοπίου της Δόξας, κατευθυνθείτε προς τη Μονή του Αγίου Γεωργίου, η οποία διακρίνεται για τις όμορφες τοιχογραφίες της με επιρροές από την Κρητική Σχολή, τον μεγάλο ξύλινο πολυέλαιο και το υπέροχο σκαλισμένο τέμπλο της. Από το μπαλκόνι του μοναστηριού, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν πανοραμική θέα στο αλπικό τοπίο της λίμνης Δόξας και να γευτούν το παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο φτιαγμένο με εξαιρετική φροντίδα στο μοναστήρι. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το μοναστήρι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 αφού έγινε η έδρα της Φιλικής Εταιρείας.

Η Λίμνη της Στυμφαλίας

Η λίμνη της Στυμφαλίας είναι μια από τις πιο μυθικές λίμνες της Ελλάδας, που βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα του νομού Κορινθίας. Χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, η λίμνη Στυμφαλίας είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Πελοποννήσου. Απαραίτητη στάση είναι το Μουσείο Περιβάλλοντος στο χωριό Κιόνια, το οποίο στεγάζει τη μόνιμη έκθεση που συνδέει το οικοσύστημα της λίμνης με την ανθρώπινη ιστορία ανά τους αιώνες. Η θέα της λίμνης από το ξύλινο μπαλκόνι του μουσείου είναι από μόνη της ένας λόγος για επίσκεψη.

Χωριά

Τα χωριά των Τρικάλων είναι τρία από τα πιο γνωστά ορεινά χωριά της Πελοποννήσου που βρίσκονται στο νομό Κορινθίας. Φωλιασμένες στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Ζήρεια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων, οι γειτονιές Άνω, Μέσα και Κάτω Τρίκαλα είναι η αγαπημένη απόδραση των Αθηναίων για το Σαββατοκύριακο. Πλατάνια, βελανιδιές, καρυδιές και καστανιές αποτελούν το πολύχρωμο παζλ αυτής της γωνιάς της Ελλάδας. Σύμφωνα με το βιβλίο του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Χρύσανθου Νοταρά, τα τρία χωριά των Τρικάλων διακρίνονται για το άφθονο νερό, τον καθαρό αέρα και το κρασί τους από το 1716.

Όσον αφορά στα θρησκευτικά μνημεία, ο ναός του Αγίου Δημητρίου στα Κάτω Τρίκαλα διακρίνεται για τις καταπληκτικές τοιχογραφίες του με εξπρεσιονιστικά χαρακτηριστικά και ζωηρά χρώματα, καθώς και ο Ναός της Μεταμόρφωσης με την εξαιρετική εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου και το Μοναστήρι της Παναγίας με τοιχογραφίες που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα.

Επίσης, οι ταξιδιώτες πρέπει να επισκεφθούν τη Μονή του Αγίου Βλασίου στα Άνω Τρίκαλα. Το μοναστήρι είναι ένα από τα πολιτιστικά και ιστορικά ορόσημα της περιοχής που ιδρύθηκε κατά τους δύο πρώτους αιώνες της δεύτερης χιλιετίας. Άλλα παραδοσιακά χωρία είναι οι Ευρωστίνη,  Γκούρα, Καρυά, Καστανιά κ.ά.

Ζήρεια

Το βουνό της Ζήρειας είναι το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κορινθίας. Με υψόμετρο 2.376 μέτρα στη θέση Ψιλή Κορφή, το όρος Ζήρεια είναι ένα από τα λίγα ελληνικά βουνά με οκτώ κορυφές ύψους άνω των δύο χιλιάδων μέτρων.

Ευλογημένο με μύθους και θρύλους, αφού η μυθολογία λέει ότι ο Ερμής γεννήθηκε σε μια ιερή σπηλιά στο βουνό, ενώ οι Πλειάδες Μούσες κατοικούσαν στη Ζήρεια, αυτό το βουνό χωρίζεται από την κοιλάδα της Φλαμπουρίτσας σε δύο μέρη, τη Μικρή Ζήρεια και τη Μεγάλη Ζήρεια. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όρος Ζήρεια έχει χαρακτηριστεί ως περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.

Οι λάτρεις της περιπέτειας μπορούν να περπατήσουν στο παρατηρητήριο (908μ) της Ζήρειας για να απολαύσουν μια μοναδική θέα της βορειοανατολικής Πελοποννήσου, συμπεριλαμβανομένου του ανατολικού τμήματος της Αχαΐας, τον Κορινθιακό κόλπο, το νότιο τμήμα της Κορινθίας, καθώς και τη βορειοανατολική Αρκαδία. Ατελείωτο παρθένο δάσος απλώνεται γύρω από τις ογκώδεις πλαγιές της Ζήρειας, δημιουργώντας ένα καταπράσινο τοπίο από πεύκα και έλατα με πολλές ρέουσες πηγές και βρύσες.

Το οροπέδιο, χάρη στο νερό που μαζεύεται από τη λίμνη Δασίου, είναι μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ζήρειας με εκπληκτική θέα. Οι λάτρεις του αθλητισμού θα βρουν το Αθλητικό Κέντρο Ζήρειας στη βορειοανατολική πλευρά του βουνού, δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα χωριά των Τρικάλων, με πίστα σκι για αρχάριους και προχωρημένη πίστα σκι με μικρό αναβατήρα. Επίσης, οι λάτρεις της πεζοπορίας θα γοητευτούν από τα πολλαπλά  σηματοδοτημένα μονοπάτια πεζοπορίας.

Αρπάξτε την ευκαιρία να ζήσετε σε τόσο όμορφα τοπία ακόμα και για μια μικρή απόδραση στην ορεινή Κορινθία!

Σου άρεσε το άρθρο;

Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Loading…

0
people walking near brown concrete building during daytime

H SKY express ξεκινά τις απευθείας πτήσεις Αθήνα – Μιλάνο

Τα Σπήλαια στην Ελλάδα -

Τα Σπήλαια στην Ελλάδα