Τι και αν έφυγαν τα χιόνια! Το ανοιξιάτικο Μέτσοβο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από εκείνο του χειμώνα. Για τους περισσότερους επισκέπτες είναι ένας δημοφιλής χειμερινός προορισμός, ένα παραδοσιακό ορεινό χωριό που προσφέρεται για ατέλειωτες βόλτες, εξορμήσεις, καλό φαγητό, χειμερινές δραστηριότητες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου και θαλπωρή στους πανέμορφους ξενώνες. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για έναν top προορισμό για όλες τις εποχές όπως η Άνοιξη.
Το Μέτσοβο:
Το Μέτσοβο, ένας παραδοσιακός οικισμός, στο ανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων και σε υψόμετρο 1.160μ, είναι ο άρχοντας της Πίνδου, αφού περιβάλλεται από τα μεγαλόπρεπα βουνά της και τοπία απείρου φυσικού κάλλους που προσφέρονται για υπαίθριες δραστηριότητες. Έχει να επιδείξει πλούσια ιστορία, λαογραφία, αλλά και πολιτισμό, αφού το όνομα του συνδέθηκε με μεγάλους Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας, όπως τους Γεώργιο Αβέρωφ και Μιχαήλ Τοσίτσα, η μεγαλύτερη συμβολή των οποίων ήταν η δημιουργία του γνωστού σε όλους Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Επίσης, φημίζεται για την μοναδική τοπική γαστρονομία του και βλάχικο ιδίωμα του.
Τι να δείτε:
Δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή γύρω από το Μέτσοβο και ιδιαίτερα η Λίμνη Πηγών Αώου ποταμού, περίπου 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, χαρακτηρίζεται ως η ‘Ελβετία της Ελλάδας’, αφού η έκταση που την περιβάλλει συνθέτει τοπία μοναδικού κάλλους. Η λίμνη εκτείνεται περιμετρικά σε 40 περίπου χλμ, σχηματίζοντας μικρά φιόρδ και δασωμένα νησάκια. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου και κυριολεκτικά σφύζει από ζωή σπάνιας πανίδας και χλωρίδας. Μια ανοιξιάτικη βόλτα, πεζοπορώντας, με ποδήλατο ή καγιάκ πραγματικά θα ανταμείψει τον επισκέπτη με τις απίστευτες εικόνες φυσικής ομορφιάς, τον καθαρό αέρα και τα αρώματα από την περιβάλλουσα φύση, τα ακούσματα σπάνιων πουλιών, την γεύση της αγριοφραουλιάς και το άγγιγμα της αγριοτριανταφυλλιάς. Ο παράδεισος των αισθήσεων ‘ανοίγει’ κατά την Άνοιξη στον τόπο αυτό τις πόρτες του στον επισκέπτη.
Από πολιτιστικής πλευράς, το Μέτσοβο φιλοξενεί στην Πινακοθήκη Αβέρωφ-Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, που ιδρύθηκε από τον Ευάγγελο Αβέρωφ,200 έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα. Επίσης, το Λαογραφικό Μουσείο του Μετσόβου, στο αρχοντικό της οικογένειας Τοσίτσα, χτισμένο το 1661, ταξιδεύει τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή με μοναδικά κειμήλια από την επανάσταση του 1821, καθώς και είδη καθημερινής χρήσης, όπως διάφορα ασημικά, σκεύη, αργαλειούς και υφαντά.
Γαστρονομία:
Τι να πει κανείς και για την γαστρονομία του Μετσόβου, με το περίφημο Μετσοβόνε (καπνιστό, σκληρό, αγελαδινό τυρί) ή την ημίσκληρη Μετσοβέλα. Όπως αποδεικνύεται, το όνομα του Μετσόβου είναι απόλυτα συνυφασμένο με την γαστρονομία των γαλακτομικών προϊόντων, καθώς και τα ντόπια πεντανόστιμα κρεατικά του. Και όλα αυτά συνδυάζοντας τα με κρασί από το Οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ, που εισήγαγε το σταφύλι Cabernet Sauvignon στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη στο εν λόγω οινοποιείο για γευσιγνωσία πραγματικά αξίζει!
Πώς θα φτάσετε εκεί:
Η οδική πρόσβαση στο παραδοσιακό χωριό του Μετσόβου είναι πλέον ιδιαίτερα εύκολη μέσω της Εγνατίας Οδού, ειδικά εκτός χειμώνα που δεν έχει υψηλή χιονόπτωση. Απέχει 445 χλμ (4½ ώρες) οδικώς από την Αθήνα, μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και 217 χλμ (2½ ώρες) από τη Θεσσαλονίκη. Τα Ιωάννινα απέχουν 50χλμ.
Το Μέτσοβο είναι ένας προορισμός που θα κερδίσει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη αφού προσφέρει πλουσιοπάροχα μοναδικές εμπειρίες σε όλες τις αισθήσεις, συνδυάζοντας την παραδοσιακή και φυσική αρχοντιά του τοπίου με την πολυτέλεια ενός τουριστικά αναπτυγμένου προορισμού.