Η γαστρονομία είναι ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι ταξιδέυουν. Ας δούμε λοιπόν, τι πρέπει να δοκιμάσετε στις διακοπές σας στη Λήμνο!
Η Λήμνος, εκτός από έναν τόπο με άπειρες φυσικές ομορφιές, είναι ένας τόπος και με πλούσια γαστρονομική παράδοση!
Η βασίλισσα της κτηνοτροφίας και της αμπελοκαλλιέργειας
Η Λήμνος, χάρη στην έκταση και το γεωγραφικό της ανάγλυφο, ανέπτυξε από τα αρχαία χρόνια την πρωτογενή της παραγωγή. Γι’ αυτό και εμείς σήμερα είμαστε σε θέση να απολαμβάνουμε τους μοναδικούς «καρπούς» της!
Ουσιαστικά, η Λήμνος είναι μια μεγάλη πεδιάδα. Αυτό την βοήθησε στην καλλιέργεια ιδιαίτερα των σιτηρών και παράλληλα την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας. Το σιτάρι Λήμνου ήταν ξακουστό από την αρχαιότητα, όπως ακριβώς είναι το «Καλαθάκι Λήμνου» από αιγοπρόβειο γάλα και το μελίχλωρο (ή μελίπαστο) τυρί.
Η καλλιέργεια του κρασιού συνδέθηκε με τον θεό Διόνυσο, γιος του οποίου ήταν ο Θόας (πρώτος βασιλιάς της Λήμνου) και από τότε αναπτύχθηκε η αμπελοκαλλιέργεια. Το κόκκινο «Λημνιό» ή «Καλαμπάκι» όπως λέγεται τοπικά και το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, είναι δύο ποικιλίες κρασιών που παράγονται στον τόπο και, πλέον, είναι δημοφιλή σε όλη την Ελλάδα. Επομένως, κατά την επίσκεψή σας, επιβάλλεται να τα δοκιμάσετε!
Οι αμυγδαλιές, οι συκιές και το εξαιρετικό μέλι
Τα δέντρα που επέλεγαν οι κάτοικοι να καλλιεργήσουν, όπως οι αμυγδαλιές και οι συκιές, ήταν και είναι βασικό συστατικό της διατροφής στη Λήμνο, αφού οι καρποί τους μπορούν να διατηρηθούν αποξηραμένοι όλον τον χειμώνα.
Διασχίζοντας ο επισκέπτης τη Λήμνο την άνοιξη, που είναι όλα ανθισμένα, θα μεθύσει από τις μυρωδιές της φύσης και ειδικά του θυμαριού, ενώ διάσπαρτες στον κάμπο θα δει τις πολύχρωμες κυψέλες για την παραγωγή του εξαιρετικού αρωματικού μελιού.
Βασικά όσπρια του νησιού είναι ο άφκος (φάβα), τα φασόλια (μαυρομμάτικα και ασπρομμάτικα) καθώς και τα ρεβύθια.
Το καμάρι του νησιού, «Lemnos Philema»
Το καλοκαίρι, διοργανώνεται το επιτυχημένο Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου «Lemnos Philema» από το Συλλόγο Γαστρονομίας & Οίνου Λήμνου, με πολλούς γνωστούς καλεσμένους. Αν θέλετε να επισκεφθείτε το νησί, φροντίστε οι ημερομηνίες να συμπίπτουν με το Φεστιβάλ και δεν θα χάσετε!
Τι να δοκιμάσετε
Τα φρέσκα ψάρια και τα θαλασσινά με τους αστακούς, που φημίζονται ως οι πιο νόστιμοι του Αιγαίου, κυριαρχούν στην λημνιώτικη κουζίνα. Μην παραλείψετε να δοκιμάστε κόκορα κοκκινιστό με φλομάρια, κατμέρια (τηγανίτες), κολοκύθια με αυγά, λακέρδα παστή, μποχτσαδέλια (πουγγάκια με τυρί), κλίκια (ντόπια τυρόπιτα).
Και για το τέλος, οι γλυκές προτάσεις
Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάστε τα λουκούμια, μια καταπληκτική συνταγή με βάση τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το άμυλο και την προσθήκη αρωμάτων, αλλά και τον γευστικός χαλβάς Λήμνου, ο οποίος παράγεται από την επεξεργασία του σουσαμιού (ταχίνι) με φυσικό τρόπο και κυκλοφορεί σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, κακάο, φυστίκια, μέλι, αμύγδαλα, κα.
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε επίσης τα βενιζελικά, ντόπια γλυκίσματα που εμπνεύστηκαν οι Λημνιές νοικοκυρές για να προσφέρουν το 1912 στον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, όταν αυτός επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά την απελευθέρωσή της. Στα ζαχαροπλαστεία και καφέ του νησιού μπορείτε, ακόμα, να επιλέξετε τους σαμσάδες (παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλύκισμα με σουσάμι), τα αμυγδαλωτά και γλυκά του κουταλιού (όπως άγριο σύκο, ντοματάκι, κολοκύθι κ.α.).