Η Ελλάδα παραμένει ο κορυφαίος προορισμός των Αυστριακών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, με σημαντική αύξηση στις προκρατήσεις που φτάνει το 25% για τη θερινή τουριστική περίοδο του 2025.
Οι νέες αεροπορικές συνδέσεις, η αύξηση των διαθέσιμων θέσεων κατά 18% και η επέκταση της τουριστικής σεζόν έως τον Νοέμβριο ενισχύουν ακόμη περισσότερο τη δυναμική της χώρας. Η Διεθνής Τουριστική Έκθεση Ferien 2025, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη με τη συμμετοχή του ΕΟΤ, επιβεβαίωσε την ισχυρή θέση της Ελλάδας στον αυστριακό τουρισμό.
Οι πιο δημοφιλείς ελληνικοί προορισμοί περιλαμβάνουν την Αθήνα, το Ηράκλειο, τη Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική, τη Ρόδο, την Κέρκυρα, τα Χανιά, την Κω, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Καλαμάτα, την Κάρπαθο, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Ειδικότερα, το Ηράκλειο και η Ρόδος θα συνδέονται καθημερινά με πτήσεις από την Αυστρία καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, αποδεικνύοντας τη σταθερή προτίμηση των Αυστριακών προς την ελληνική φιλοξενία και τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει η χώρα.
Επαφές με τουριστικούς οργανισμούς και αεροπορικές εταιρείες
Κατά τη διάρκεια της τουριστικής έκθεσης, η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστρίας, Σταυρούλα Σκαλτσή, μαζί με στελέχη της υπηρεσίας, συναντήθηκαν με τον CEO της TUI, Gottfried Matt, ο οποίος ανέφερε ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα το 2025 παρουσιάζουν αύξηση κατά 40% σε σύγκριση με το 2024. Αντίστοιχη θετική εικόνα περιέγραψαν και οι CEO της Dertour, της Springer Reisen και του Ideal Tours.
Επιπλέον, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστρίας, η Austrian Airlines, ανακοίνωσε την ένταξη της Λήμνου στους προορισμούς της, έπειτα από συζητήσεις με την Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας. Η εταιρεία προχωρά σε αύξηση της χωρητικότητας θέσεων κατά 18% και στην παράταση του πτητικού προγράμματος λόγω της υψηλής ζήτησης για προορισμούς στην Ελλάδα.
Συνολικά, 23 ελληνικοί προορισμοί συνδέονται με την Αυστρία μέσω απευθείας πτήσεων, πολλές από τις οποίες εκτελούνται και από περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Το ελληνικό περίπτερο
Η τουριστική έκθεση Ferien της Βιέννης αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου στην Κεντρική Ευρώπη, προσφέροντας ένα σημαντικό σημείο συνάντησης για επαγγελματίες του τουρισμού και το κοινό από γειτονικές χώρες. Είναι επίσης ένα σημαντικό βαρόμετρο για τις τάσεις του τουρισμού, καθώς είναι η πρώτη σημαντική τουριστική έκθεση που διεξάγεται κάθε χρόνο.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 450 εκθέτες από 36 χώρες, ενώ η έκθεση προσέλκυσε περίπου 75.000 επισκέπτες.
Στο ελληνικό περίπτερο συμμετείχαν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (Πιερία), Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιονίων Νήσων και Κρήτης, οι Δήμοι Βόλου-Πηλίου και Σκιάθου, οι Οργανισμοί Τουρισμού Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, η Πανελλήνια Ένωση Camping και η αεροπορική εταιρεία Sky Express, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει πτήσεις προς και από τη Βιέννη.
Το περίπτερο του ΕΟΤ προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών της έκθεσης, ενώ εκεί πραγματοποιήθηκαν και B2B συναντήσεις με επαγγελματίες από την αυστριακή αγορά. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, Μιχάλης Κλώντζας, ο αντιδήμαρχος Σκιάθου, Αλέξανδρος Ευσταθίου, καθώς και διευθυντές Υπηρεσιών Τουρισμού.
Το περίπτερο του ΕΟΤ επισκέφθηκαν επίσης η Γενική Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ της ελληνικής Πρεσβείας, Παναγιούλα Μπογιατζοπούλου και ο Γραμματέας ΟΕΥ Β’, Γιώργος Λυμπέρης.